Nákup nových vchodových dveří by se neměl odvíjet jen od jejich vzhledu. Je potřeba dbát také na to, aby splňovaly bezpečnostní předpoklady. Postrádají-li dveře navíc kvalitní zpracování, je to často zřejmé, což vytváří nevhodný dojem. Jaké jsou tedy rozdíly mezi jednotlivými možnostmi, které trh nabízí?

Interiérové dveře plní pouze funkci bariéry mezi místnostmi v domácnosti, očekává se od nich především, že budou adekvátně akusticky izolovat, dekorovat pokoj, případně propouštět světlo nebo odolávat vlhkosti (jde-li o dveře koupelnové). Naproti tomu vstupní dveře tvoří bariéru mezi venkovním světem a domácností, a je proto zapotřebí, aby byly především pevné, odolaly větru i dešti, prudkému slunci či potenciálnímu vloupání. V neposlední řadě je od nich často vyžadováno, aby disponovaly protipožárními úpravami. Každý materiál přitom poskytne dveřím trochu jiné vlastnosti.

Prostup tepla

Kvalitní vchodové dveře by měly v zimě udržet teplo v domě, zatímco v létě venku. Modely, které jsou označeny jako energeticky efektivní, musejí být testovány a certifikovány, často jsou vybaveny i přiléhavějšími rámy a energeticky úspornými jádry. Skleněné typy jsou zabezpečovány izolačním dvojsklem či trojsklem, aby byl potenciální únik tepla ponížen na minimum. Jedním z nejdůležitějších uváděných parametrů, kterému by měl investor věnovat extra pozornost, patří hodnota součinitele prostupu tepla Ud. Udává se v jednotkách W/(m2K) a charakterizuje tepelněizolační schopnost otvorové výplně. Pro představu: vynikající hodnotou, jež splňuje podmínky, které jsou kladeny na dveře pasivních domů je cca Ud = 0,6 – 0,8 W/m2K.

Bezpečnostní měřítka

Mezi hlavními kritérii výběru vstupních dveří vyčnívá také bezpečnost. Bezpečnostní dveře jsou certifikovány autorizovanou zkušebnou, v níž je při testování na produkt vyvíjen tlak (vrtání, nárazy, oheň a další). Na základě délky času, po který jsou dveře schopny odolávat, jsou zařazeny do příslušné bezpečnostní třídy. Čím vyšší je daná kategorie, tím vyšší ochranu může zákazník očekávat. Bezpečnost však nezaručuje pouze certifikát dveří. Je potřeba je zkombinovat též s vhodnými zárubněmi, kováním a prahy.

Masivní ocel

Ocelové dveře odrazují potenciálního nezvaného návštěvníka už na první pohled svou robustností a surovým designem. Uživatelé na nich oceňují dlouhou životnost a dobré akusticko-izolační vlastnosti. Nemění tvar a jsou odolné vůči působení slunečního záření. Bezpečnostní součásti ocelových dveří je zařazují do skupiny produktů, jež většinou vyžadují odbornou montáž. Určitou nevýhodou může být omezený výběr barev a dekorů. Izolační efektivita je pak odvislá od tloušťky dveří a především jejich výplně. Ocelové dveře se nehodí do oblastí s vysokou vlhkostí, kde často prší. Tento problém lze však zčásti vyřešit zastřešením.

Tradiční dřevo

Dřevěné dveře jsou považovány za nestárnoucí klasiku. Na jejich výrobu je využíváno dřevo smrku, borovice či dubu, z vnější strany pak může být chráněno například hliníkem. Je nutné vzít na vědomí, že jde o přírodní materiál, který „pracuje“, a proto musí být pravidelně ošetřován. Přesto patří k nejpopulárnějším stavebním materiálům vůbec, jelikož dodává domácnosti teplo a příjemnou atmosféru. Dobře tepelně i akusticky izoluje.

Doba plastová

Plast je všudypřítomný materiál, jehož výhody nepřehlédli ani producenti dveří. Kromě toho, že při nízké ceně nabízí vysokou užitnou hodnotu a výbornou izolaci, je možné vybírat z velmi široké nabídky barev a dekorů. Rovněž údržba je snadná. Je však nutné vybírat kvalitní výrobky, aby v důsledku povětrnostních vlivů nedocházelo ke kroucení materiálu, potažmo k problémům s uzamykáním a těsněním dveří.

Luxusní hliník

Posledním materiálem, který je využíván pro výrobu vstupních dveří, je hliník. Ačkoli je jeho cena vyšší než ostatní materiálové varianty, vyznačuje se vysokou odolností i v extrémních klimatických podmínkách. Hliníkové dveře jsou mimořádně bezpečné a nevyžadují téměř žádnou údržbu. Proto je hliník často využíván také jako doplňkový prvek jinak dřevěných či plastových dveří. Je stálobarevný, nedeformuje se, nepraská. Samozřejmě disponují dlouhou životností a výbornou tepelnou izolací. Nezklame ani po estetické stránce.