Ani letos se přehrada Harcov v Liberci nedočká avizované rekonstrukce. Podle původních plánů už přitom měla být kamenná hráz opravená v loňském roce, jenže Povodí Labe rekonstrukci neustále odkládá. Vlastní stavební práce jsou rozfázované na dva roky.Oprava harcovské přehrady se odkládá.

Nejproblematičtější je koruna hráze, do které už zatéká. Kvůli lepší ochraně před povodněmi je také nutné zvýšit retenční objem přehrady, aby byla schopná pojmout víc vody. Navýšit se proto musí i kapacita spodních výpustí. 

Kromě toho je do rekonstrukce zahrnutá i dlouhá žulová zeď po pravé straně přehrady, po které vede oblíbená promenádní cesta. Řada kamenných kvádrů už je ale ze zdi vyvalená.

Ze všeho nejvíce ale milovníky plavání v liberecké přehradě potěší, že ze dna mají zmizet také tuny bahna. Náklady na rekonstrukci se odhadují zhruba na 300 milionů korun.

Přehrada se dočká nové štoly

„Pod hrází povede nově také podzemní štola, která umožní v budoucnu provádět injektáže a těsnicí práce na hrázi, aby se zamezilo případným průsakům. Díky podzemní štole už se pak nebude muset přehrada vypouštět, když bude potřeba na hrázi něco opravit,“ uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

V tuto chvíli Povodí Labe dokončuje projektovou dokumentaci, bez které nemůže stavba začít.

„Přibližně v polovině roku 2021 počítáme s podáním žádosti o registraci akce do dotačního titulu Podpora prevence před povodněmi. Po zaregistrování akce a souhlasu ministerstva zemědělství bude vypsáno výběrové řízení na zhotovitele stavby,“ sdělila Bendová. 

Vítězná firma by tak měla být známá do konce letošního, nejpozději počátkem příštího roku. Pokud vše dobře půjde, přehrada se vypustí pro roky 2022 – 2024. Poslední koupání si tak plavci mohou v harcovské přehradě užít letos. Pak bude na dva roky zavřená i cesta přes hráz.