Když se historie setká s moderní technologií, je možné vytvořit něco pozoruhodného. V nemocnici Burjeel Medical City v Abú Dhabí byla představena 16 metrů vysoká a téměř 620 kilogramů těžká instalace, která pomocí pohybu kyvadla maluje a vytváří příběhy do písku. Do pohybu ji dávají tři motory. Takzvaná Art Therapy je osázena 300 křišťálovými elementy. Celou instalaci řídí inteligentní software.

Instalace se nachází v Burjeel Medical City, zdravotnickém zařízení v Abú Dhabí, které aspiruje na to stát se nejdůležitějším v regionu. Burjeel je známá také pod názvem Art of Healing a instalace z dílny české sklářské a designérské společnosti LASVIT má pro klienty luxusní nemocnice sloužit jako druh terapie. I to je důvod, proč byla nazvána Art Therapy.Budiž světlo aneb Renesance luxferDostatek světla v interiéru je dle statistik jedním z rozhodujících kritérií při koupi nového bydlení. Prosvětlenost interiéru také zvyšuje hodnotu nemovitosti. Lidé si uvědomují,…

„Na projektu Art Therapy pro abúdhabskou nemocnici Burjeel Medical City jsme celkově, tedy od designového návrhu až po finální dodání instalace pracovali přes dva roky. Dokončena byla ke konci minulého roku. Je to naše vůbec první instalace, co umí kreslit. Pohledem na obří šperk malující obrazce v písku má návštěvníkovi navodit pocit klidu a bezpečí. Instalace má terapeutický efekt,“ říká Leon Jakimič, majitel a prezident společnosti LASVIT.

Tři sta křišťálových elementů

Celkově šestnáct metrů vysoká jedinečná instalace přitahuje pozornost návštěvníků svým půvabem a kinetickými funkcemi. K instalaci připomínající pero jsou ze tří stran připojeny tři motory, které pohybují celou instalací. Ta je zavěšena nad plochou 50 metrů čtverečních písku. Dechberoucí instalace maluje na povrch písku svým ostrým hrotem. Alchymie projektu se ukrývá také v typu zvoleného písku – je speciální, protože vytváří hru světla a stínů skrze linky, které kyvadlo vytváří do písku.

Celé aranžmá v nemocnici v Abu Dhabí je prezentací umění českého křišťálu. Na instalaci bylo použito 300 křišťálových elementů. I v tomto projektu si tvůrci hráli se světlem, každá skleněná součást Art Therapy má svůj vlastní zdroj světla, takže instalace (o celkové hmotnosti téměř 620 kilogramů) a celá vytvořená malba jsou plně osvětleny.

Pocta kaligrafii i moderním technologiím

Instalaci vytvořila designérka Wanda Valihrachová z LASVIT design týmu, který funguje pod taktovkou uměleckého ředitele Maxima Velčovského.

Wanda Valihrachová navrhla instalaci tak, aby zapadala do celkového vzhledu budovy. Architektura budovy včetně interiéru se řídí zásadami designu Blízkého východu. Všechny aplikované prvky by klientům a návštěvníkům měly navodit pocit blízkosti domova a klidu. Pro tento projekt byl speciálně vyvinut inteligentní řídící systém, na kterém LASVIT spolupracoval s libereckou společností VÚTS, a. s.

Historie

LASVIT je se svým architektonicky výjimečným sídlem v Novém Boru a unikátním portfoliem výrobků považována za jedinečnou českou sklářskou a designérskou firmu, která se zaměřuje na světelné instalace na zakázku a kolekce svítidel, nápojového a dekorativního skla. Svou činností navazuje na dlouhou historii sklářství na severu Česka. Světelné instalace z její dílny jsou dělané na míru danému místu a zákazníkovi, často mění barvu nebo třeba reagují na pohyb či hudbu. Společnost, která mimo jiné získala i prestižní cenu Milano Design Award 2018, spolupracuje s mnoha známými světovými designéry. Je také odrazovým můstkem pro mladé a nadějné talenty.