Na konci příštího roku by měla chodovským čtenářům začít sloužit zbrusu nová knihovna. Město ji vybuduje v objektu, v němž prapůvodně sídlila mateřská škola, později pekárna a výrobna knedlíků a po jejím krachu se o současnou vybydlenou a částečně vyhořelou podobu postarali bezdomovci.

Vizualizace přestavby vyhořelé budovy bývalé výrobny knedlíků na novou městskou...

Vizualizace přestavby vyhořelé budovy bývalé výrobny knedlíků na novou městskou knihovnu. | foto: Ateliér Kopecký s.r.o.

„Stávající knihovna sídlí v nevyhovujících prostorách, novou budovu si jistě zaslouží,“ konstatoval chodovský starosta Patrik Pizinger

Přestavba zchátralého objektu však přijde přibližně na 40 milionů korun. Z městské kasy ovšem půjde jen polovina této částky. Druhou bude tvořit dotace z ministerstva pro místní rozvoj na regeneraci takzvaných brownfieldů.

„Tu bude stát vyplácet zálohově, můžeme tedy využít průběžné financování akce,“ zdůraznil starosta.

Záměr radnice ovšem může zhatit výběrové řízení na zhotovitele. Podle částky, která z něj vyjde, se bude radnice rozhodovat, zda do projektu jít, nebo ne. Patrik Pizinger ovšem nepředpokládá, že by se konečná suma měla lišit od té předpokládané.

„Celý projekt jsme totiž důkladně prodiskutovali se všemi odborníky,“ vysvětlil starosta. Výběrové řízení na zhotovitele začne 8. února.

Knihovna 21. století

Projekt rekonstrukce bývalé pekárny a výrobny knedlíků na novou knihovnu připravuje chodovská radnice už od roku 2017.

Objekt město odkoupilo přibližně za tři miliony korun od insolvenčního správce zkrachovalé pekárny. Do diskuse o budoucí podobě knihovny se od samého počátku zapojili sami knihovníci. 

„Stávající prostory máme moc rádi, ale jsou už skutečně nevyhovující,“ poznamenala ředitelka knihovny Hana Němčičová.

Jedním z hendikepů je podle ní například chybějící výtah. Ani vnitřní dispozice nejsou podle ní zcela podle standardů moderní knihovny.

„Proto když jsme se dozvěděli o této možnosti, zajásali jsme,“ doplnila Němčičová.

Knihovna 21. století totiž podle ní není jen o půjčování knih, ale o celé řadě projektů. „Pořádáme koncerty, divadelní představení, akce pro seniory či matky s dětmi,“ vypočítala ředitelka.

I proto se bude knihovníkům hodit multifunkční sál, který vznikne v suterénu objektu. „A také kavárna, kterou jsme moc chtěli,“ dodala Hana Němčičová.

Pro starou knihovnu bude město hledat využití

Ze stávající budovy zůstane jen skelet se stropy a podlahami. Nosné konstrukce jsou podle architektů z Ateliéru Kopecký v pořádku.

Nová podoba zachová členění objektu na dva trakty. V jednom pavilonu bude oddělení pro dospělé čtenáře s centrálním pultem a kavárnou, druhou budou využívat dětští čtenáři. Novinkou bude schodišťové jádro s výtahovou šachtou.

Stávající objekt knihovny ve Staroměstské ulici si město ponechá ve svém majetku i nadále.

„Chceme otevřít veřejnou diskuzi a hledat jeho smysluplné využití,“ dodal starosta Chodova.