Axiální ventilátory se běžně používají v situacích, kdy je vyžadován silný průtok vzduchu s relativně nízkou tlakovou zátěží. To je důvod, proč dosud byly málo používané pro ventilační a klimatizační zařízení s komponenty s vyššími součiniteli odporu.

Ale nyní je vše jinak: nové axiální ventilátory ebm-papst jsou vhodné právě pro tyto aplikace, které tak mohou využít vyšších rychlostí proudění k optimalizaci svých parametrů. Plug & play design je extrémně energeticky účinný a ihned připravený k instalaci. Jak provedení EC, tak AC splňují předpokládané limity směrnice ErP2022.6

Na začátku roku 2020 představila společnost ebm-papst své axiální ventilátory AxiEco Protect s ochrannou mřížkou, která dokáže zvládat vysoké tlakové zátěže. Specialisté na ventilátory a motory v ebm-papst jsou nyní o krok dále, protože rozšířili svoji stávající řadu AxiEco Protect o axiální ventilátory AxiEco Perform (Obr. 1).

Dosahují ještě vyšší účinnosti a stability v zátěži a jsou dodávány ve snadno instalovatelném designu z kompozitního materiálu. Křivka výkonu je mnohem strmější než u srovnatelných axiálních ventilátorů při zachování vysoké účinnosti i přes narůstající tlakovou zátěž (Obr. 2).

Obr. 2: Křivka výkonu je u AxiEco Perform mnohem strmější než u stále oblíbených HyBlade ventilátorů a to vše při zachování vysoké účinnosti
Obr. 2: Křivka výkonu je u AxiEco Perform mnohem strmější než u stále oblíbených HyBlade ventilátorů a to vše při zachování vysoké účinnosti | Zdroj: ebm – papst CZ s.r.o.

Řada AxiEco pokrývá velmi širokou škálu aplikací. Například ventilátor AxiEco Protect s ochrannou mřížkou je obzvláště vhodný pro aplikace citlivé na hluk, protože jeho hlukové emise jsou velice nízké. Oproti tomu ventilátory AxiEco Perform se doporučují všude tam, kde je potřeba ventilátor připravený ke snadné a rychlé instalaci.

S prouděním vzduchu až 12 000 m³/h a tlakem až 500 Pa jsou ideální pro široké spektrum aplikací, od tepelných čerpadel a výparníků po průmyslové ventilační systémy a chlazení vzduchových kompresorů. Nové ventilátory s krytem jsou k dispozici ve velikostech 300, 350, 400, 450 a 500 a jsou v provedení EC a AC., v sacím i tlačném provedení.

Obr. 3: Díky zapuštěné nasávací dýze, velkému výstupnímu otvoru a konstrukci krytu, má ventilátor AxiEco Perform optimální průtok.
Obr. 3: Díky zapuštěné nasávací dýze, velkému výstupnímu otvoru a konstrukci krytu, má ventilátor AxiEco Perform optimální průtok. | Zdroj: ebm – papst CZ s.r.o.

Díky nasávací dýze, která je součástí oběžného kola a většímu výstupnímu otvoru teď axiální ventilátory AxiEco dosahují optimálního průtoku vzduchu (Obr. 3). Ventilátor má také aerodynamicky optimalizovaný kryt s integrovanou ochrannou mřížkou a naváděcími lopatkami. Dosah proudu je vyšší ve srovnání s běžnými axiálními ventilátory (Obr. 4).

To znamená, že například ve velkých chladírenských skladech dochází k rovnoměrné distribuci studeného vzduchu, takže může být snížen počet použitých ventilátorů.

Obr. 4: Dosah proudu vzduchu z AxiEco Perform je podstatně lepší než u HyBlade.
Obr. 4: Dosah proudu vzduchu z AxiEco Perform je podstatně lepší než u HyBlade. | Zdroj: ebm – papst CZ s.r.o.

Jedná-li se o aplikace založené na odsávání, lze na přední stranu připevnit volitelnou ochrannou mřížku. Pokud se ventilátory používají pro výparníky, lze snadno instalovat airbag, který během odmrazování a při vypnutém ventilátoru uzavře otvor výstupu vzduchu.

Airbag udržuje zachycené teplo během procesu odmrazování v krytu výparníku. To výrazně snižuje dobu odmrazování a zajišťuje nízkou konečnou teplotu rozmrazování, čímž se ušetří značné množství energie.

Obr. 5: Různé způsoby instalace pro tlačné a sací operace.
Obr. 5: Různé způsoby instalace pro tlačné a sací operace. | Zdroj: ebm – papst CZ s.r.o.

Průtokový profil na výstupu ventilátoru AxiEco Perform zajišťuje, že integrovaná ochranná mřížka nezamrzne tak rychle, jako v případě běžných rychlostních profilů se zpětným prouděním.

Ventilátory můžeme také ovládat a monitorovat podle potřeby pomocí signálu 0-10 V nebo MODBUS. Tyto vlastnosti pomáhají EC ventilátorům pracovat velmi efektivně, zejména v rozsahu částečného zatížení, a výrazně snižují spotřebu energie.

To usnadňuje individuální přizpůsobení konkrétním požadavkům na chlazení. Typické příklady zahrnují zrání sýrů, dozrávání ovoce a zeleniny při skladování a různé denní a noční operace. Vysoké otáčky EC motorů také poskytují mnohem vyšší výkon vzduchu, což je u mnohých průmyslových aplikací velice vítaný jev.

Obr. 6: Ventilátory jsou dodávány ve velikostech 300, 350, 400, 450 a 500 a jsou k dispozici v provedení EC a AC. S prouděním vzduchu až 12,000 m³/h a tlakem až 500 Pa jsou ideální volbou pro mnoho různých aplikací v chlazení, klimatizaci, ventilační technice a strojírenství.
Obr. 6: Ventilátory jsou dodávány ve velikostech 300, 350, 400, 450 a 500 a jsou k dispozici v provedení EC a AC. S prouděním vzduchu až 12,000 m³/h a tlakem až 500 Pa jsou ideální volbou pro mnoho různých aplikací v chlazení, klimatizaci, ventilační technice a strojírenství. | Zdroj: ebm – papst CZ s.r.o.