Produkty ISOVER z minerálních vláken, konkrétně systém CLIMAVER®, lze nalézt i v historických budovách. Při rekonstrukci objektu v Moravském Krumlově, který byl přestaven v 16. století na renesanční zámek vlastněný rodem Pánů z Lipé, byl použitý právě náš inovativní systém předizolovaného VZT potrubí.

Rekonstruovaný Zámek v Moravském Krumlově, který prošel několika přeměnami, se nyní připravuje na svoji další významnou etapu, a to je vznik expozice popisující dějiny slovanských národů. Jedná se o slavný cyklus dvaceti pláten, které od roku 1910 maloval osmnáct let malíř Alfons Mucha. Slovanská epopej by se měla po deseti letech vrátit zpět do Moravského Krumlova z depozitáře Galerie hlavního města.

Flexibilita systému CLIMAVER umožnila realizaci VZT rozvodů bez nutných zásahů v krovu a stropu
Flexibilita systému CLIMAVER umožnila realizaci VZT rozvodů bez nutných zásahů v krovu a stropu | Zdroj: ISOVER

Tento soubor pláten bude vystaven v nově zrekonstruované galerijní části, kde se díky vysokým nárokům na mikroklimatické podmínky uplatnil CLIMAVER® jako inovativní systém nabízející mnoho benefitů.

Díky jedinečnému systému CLIMAVER® je zajištěno kvalitní vnitřní prostředí těchto výstavních prostor. Systém CLIMAVER® je specifický nejen svým složením a vlastnostmi, ale také celkovou flexibilitou. Jedinečný systém nabízí mnoho výhod a úspor při výrobě, instalaci a následně při samotném provozu.

Systém CLIMAVER nabízí mnoho výhod a úspor při výrobě instalaci a následně při samotném provozu.
Systém CLIMAVER nabízí mnoho výhod a úspor při výrobě instalaci a následně při samotném provozu. | Zdroj: ISOVER

Panely CLIMAVER® byly navrženy tak, aby poskytovaly vynikající tepelné vlastnosti, vysokou úroveň vzduchotěsnosti a především akustické vlastnosti přispívající ke komfortu uvnitř budovy. Panely jsou vyrobeny ze skelné vlny s oboustrannou povrchovou úpravou.

Základní dělení produktové řady CLIMAVER® se odvíjí od tloušťky panelu a druhu materiálu vnitřního povrchu. Z těchto sendvičových panelů se pomocí nářadí a příslušenství CLIMAVER® vyrábí čtyřhranné vzduchotechnické potrubí, které je samonosné a již zaizolované. To vše v jednom kroku. Vzduchovod zajišťuje distribuci upravovaného vzduchu pro účely vytápění, větrání a klimatizace.

Hlavní výhodou celého systému CLIMAVER je nízká hmotnost potrubí.
Hlavní výhodou celého systému CLIMAVER je nízká hmotnost potrubí. | Zdroj: ISOVER

Materiál CLIMAVER® byl nejvhodnějším řešením pro rozvody VZT při rekonstrukci této kulturní památky, protože realizace v prostoru historického dřevěného krovu mezi dřevěnými konstrukcemi má svá specifika.

Technické vlastnosti materiálu CLIMAVER®, jeho hmotnost, flexibilita umožnila realizaci VZT rozvodů bez nutných zásahů v krovu a stropu budoucího výstavního křídla. Hlavní výhodou celého systému CLIMAVER® je nízká hmotnost potrubí. Při rekonstrukci byla instalována potrubní síť o délce 100 bm s celkovou spotřebou 400 m2 panelů CLIMAVER® APTA.