Strukturované omítky jsou zajímavým způsobem, jak každému objektu dodat špetku osobitého charakteru a jedinečnosti. Omítku s konkrétní úpravou přitom lze použít jak v interiéru, tak v exteriéru, u novostaveb i u rekonstrukcí. Problémem není ani nanášení omítky na zateplení, beton či v kombinaci se sanační omítkou – kreativitě se zkrátka meze nekladou a žádný materiál není překážkou!

Dalším ze způsobů, jak lze velmi zajímavě oživit jinak nudnou, hladkou omítkou, je plastické modelování. Oproti jiným způsobům úprav či proti běžnému nanášení, bude navíc zapotřebí molitanové hladítko a kbelík s vodou, kterou hladítko navlhčíme.

Stejně jako u všech typů kreativních fasád platí, že aby výsledný individuální vzhled působil skutečně skvěle a vypadal dle představ investora, bude třeba omítky nanášet a upravovat zhruba se stejným tlakem, aby byl zachován  shodný „rukopis“ v celé ploše fasády a na celém objektu.

Tím posledním, co při úpravě kreativních fasád chceme, je, aby výsledná zaschlá fasáda vypadala, jako by každých pár metrů dělal jiný řemeslník. To by totiž výsledný efekt netradiční omítky rozhodně zcela zkazilo!

Co budete potřebovat?

Baumit CreativTop (Fine), jednosložková silikonová dekorativní omítka pastovité konzistence, spotřeba 2,9 – 4,2 kg/m², zrnitost 1 mm, kbelík 25 kg, dodávána v celé řadě barev

Nářadí a pomůcky:

  • nerezové hladítko
  • zednická lžíce
  • molitanové hladítko
  • kbelík

TIP
U probarvených omítek mohou vznikat barevné rozdíly – pro dosažení jednotného barevného vzhledu proto omítku opatříme jednom až dvěma nátěry fasádní barvy.

01 Nanesení omítky

Omítku naneseme celoplošně nerezovým zubovým hladítkem v tloušťce větší, než je velikost zrna. Pro doporučenou hmotu se jedná o vrstvu zhruba 1,5 až 2 mm.

01 Nanesení omítky | Zdroj: Baumit

02 Druhá vrstva

Po dostatečném vyschnutí první vrstvy nanášíme bodově zhruba stejně velké množství dalšího materiálu. Omítku vždy nanášíme pouze v takové vrstvě, kterou lze před zaschnutím zpracovat.

02 Druhá vrstva | Zdroj: Baumit

03 Modelování vzhledu

Za mírného tlaku materiál roztíráme v horizontálním směru navlhčeným molitanovým hladítkem.

03 Modelování vzhledu | Zdroj: Baumit

04 Úprava vzhledu

V závislosti na zvolené struktuře můžeme předchozí úpravu plochy opakovat i v dalších směrech.

Zdroj: Baumit

05 Hotovo

Po dosažení požadovaného vzhledu omítku necháme zaschnout.

05 Hotovo | Zdroj: Baumit