Řízení osvětlovacích soustav je dnes běžné i v sektoru venkovního osvětlování – jednoduchými autonomními systémy pro řízení výkonu svítidel počínaje a sofistikovanými platformami na bázi IoT (Internet of Things) pro osvětlovací soustavy velkých měst, průmyslových parků, obchodních center či profesionálních sportovišť konče.

Jakákoli možnost regulace výkonu či správy jednotlivých svítidel přináší provozovatelům velké finanční úspory nejen z hlediska spotřeby elektrické energie, ale i na nákladech na údržbu a provoz osvětlovacích soustav. Uživatelům osvětlených míst přináší navíc více komfortu a bezpečí. K předním poskytovatelům v této oblasti patří značka THORN, součást rakouské Zumtobel Group.6

Management osvětlovacích soustav THORN UrbaSens

Systém THORN UrbaSens je založen na bezdrátové komunikaci mezi svítidly a lokální řídicí jednotkou, která je pomocí internetu připojena k centrálnímu serveru s aplikací centrální správy.

Řízení osvětlovacích soustav
Zdroj: ZG Lighting Czech Republic

K přednostem systému THORN UrbaSens patří možnost neomezeného počtu připojených svítidel, které lze individuálně řídit na základě světelných profilů nebo časových plánů, astronomických hodin či detekcí pohybových čidel.

Systém THORN UrbaSens dokáže vyhodnotit spotřebu elektrické energie, zasílá pravidelně notifikace o stavu osvětlovací soustavy (v mapovém podkladu nebo ve vizualizaci Google maps). Umí také analyzovat aktivaci detektorů pohybu, pečlivě zobrazuje a zaznamenává každou případnou poruchu.

Aplikace je dostupná i z mobilních zařízení (notebook či tablet). Zabezpečení je na nejvyšší možné úrovni plně šifrovanými daty. K systému je možné připojit senzoriku třetích stran.

Systém THORN UrbaSens umožňuje integrovat do platforem IoT řešení a Smart Cities s možnostmi vyhodnocování:

  • Environmentálních veličin (kvalita vzduchu, úroveň hluku, informace o počasí)
  • Bezpečnosti veřejných prostor (kamery, tlačítka první pomoci)
  • Dopravy (intenzita dopravy, využití parkovacích míst)
  • eMobility (dobíjení elektromobilů, kol a koloběžek)
  • Konektivity (veřejné Wi-Fi, dobíjení elektroniky)
  • Odpadového hospodářství (využití odpadkových košů, kontejnery na tříděný odpad)

NightTune chrání přírodu i lidi

NightTune patří k nejnovějším technologiím pro osvětlování veřejných míst. Slučuje v sobě ochranu ekosystémů a bezpečnost osob. NightTune nepřetržitě upravuje světelný výkon svítidla a náhradní teplotu chromatičnosti tak, aby poskytla optimální a nejšetrnější světelné podmínky v závislosti na noční době a intenzitě dopravy. Technologie umožňuje nastavit časový plán, který reguluje intenzitu osvětlovací soustavy v rozsahu 0 – 100 procent a náhradní teplotu chromatičnosti v rozsahu 2200 K – 3000 K.

TL 1909 RE PLRL REN 02 Nighttune.tif 2
Zdroj: ZG Lighting Czech Republic

Mezi první produkty značky Thorn, které lze vybavit systémem NighTune, patří svítidla Plurio indirect (NightTune 2200 – 3000 K) a svítidla pro sportoviště ALTIS ve verzi VCT (Variable Colour Temperature 2700 – 5700 K). Světla doplněná systémem NighTune se tak stávají vítaným produktem pro architekty a projektanty, kteří chtějí splnit požadavky moderních měst a zároveň respektovat ty, s nimiž tyto prostory sdílíme – lidi i zvířata.

svítidla
Zdroj: ZG Lighting Czech Republic

Osvětlení mohou zapnout i čidla a radary

Společnost THORN dále nabízí sofistikované detektory pohybu, díky nimž lze použít osvětlení jen v době, kdy je to nezbytně nutné. Pro detekci chodců a cyklistů, kde se rychlost uživatelů pohybuje do 30 km/h, lze využít detektory PIR a HF. Pro monitoring automobilů jsou pak určeny radarové detektory, které snímají vozidla až do rychlosti 150 km/h.

detektory pohybu
Zdroj: ZG Lighting Czech Republic