Lepší sladění venkovního stínění s moderními fasádami a okny i lepší fyzikální vlastnosti. To jsou dva hlavní důvody, proč se z hlediska odstínů těší u produktů společnosti LOMAX největší oblibě odstíny silver grey (RAL 7001) a basalt grey (RAL 7012). LOMAX je zároveň jedinou firmou na českém trhu, která tato řešení nabízí napříč svým sortimentem.

Společnost LOMAX, která je českým lídrem v produkci garážových vrat, stabilně nabízí všechny výrobky ve svém sortimentu v odstínech silver grey a basalt grey. Tato řešení se vyznačují příznivějšími vlastnostmi než dlouhodobě velmi populární odstín antracit (RAL 7016). Právě jemu se z hlediska odstínu poměrně blíží, v obou případech jsou však o něco světlejší. Právě to je důvodem lepších fyzikálních vlastností.

Obě barvy se prakticky ihned od zavedení staly mimořádně oblíbenými. Projevilo se to nejen na pozitivních reakcích od architektů, ale také mezi samotnými zákazníky. Velmi rychle se totiž vyšvihly mezi nejoblíbenější barevná řešení.

LOMAX je v tomto směru jediným na trhu, který obě uvedené barvy nabízí ve standardu napříč celým sortimentem. Uživatel si tak může jednotlivé prvky domu maximálně sladit nejen vzájemně, ale také s fasádou či okenními rámy.

LOMAX 3D ROLETY LUX
LOMAX 3D ROLETY LUX | Zdroj: LOMAX

Lepší fyzikální vlastnosti odstínů RAL 7001 a RAL 7012 dokazuje i test celkové sluneční difúze podle normy ASTM E 903 s přímým slunečním zářením ASTM G173-03. Pozitivní výsledek těchto odstínů ukazují zejména naměřené hodnoty pohltivosti slunečního záření u žaluzií.

Zatímco populární antracit dosahuje v tomto směru hodnoty 83,1 %, u basalt grey je evidována hodnota 77,7 %. Ještě lépe pak ze srovnání vychází odstín silver grey, u nějž hodnota činí 70,9 %. V jeho případě se tak ve srovnání s antracitem jedná o více než 15 % lepší výsledek.

Pohltivost či absorptivita je optická vlastnost materiálu, která popisuje, jaké množství záření bylo materiálem pohlceno v poměru k množství záření, které na materiál dopadlo. Pohltivost závisí na vlnové délce a směru dopadajícího světla, typu měřeného materiálu, chemickém složení a struktuře materiálu, stavu materiálu a jeho povrchu.

S pohltivostí úzce souvisí i druhá důležitá vlastnost, a to odrazivost, někdy uváděná i jako reflexe. V současnosti populární antracit zaznamenal hodnotu 16,9 %, basalt grey pak 22,3 % a silver grey 29,1 %.

Jelikož záření pohlcené daným výrobkem zvyšuje jeho teplotu, a tím i materiálovou roztažnost, je žádoucí používat materiály, které mají co nejnižší pohltivost a naopak co nejvyšší odrazivost. Takové materiály jsou rozměrově stabilnější, a to se pozitivně projevuje ve vlastnostech daných výrobků.

ZAUZIE Z 93 RAL 7001
Žaluzie Z 93 RAL 7001 | Zdroj: LOMAX

Kromě obou odstínů odstínů je možné žaluzie LOMAX pořídit i v dalších sedmi barevných variantách. Mimo zmíněného antracitu jsou to i hnědá, stříbrná, temně stříbrná, metalická šedá, bílá a bronzová.

Tyto odstíny jsou zároveň dostupné i v případě dalších produktů společnosti LOMAX pro možnost maximálního barevného sladění celé stavby. Například u garážových vrat je pak výběr barev ještě bohatší, dosahuje více než dvou a půl tisíce možných odstínů, základním vzorníkem RAL počínaje a variantami imitace dřeva konče.