I druhá strana řeky Vltavy u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích bude sloužit pro stání plavidel. Přístavní hrana, odpočinkové schody a další úpravy za 26 milionů korun budou hotové na podzim.

Vývaziště a schody budou hotové na podzim.

Vývaziště a schody budou hotové na podzim.

Sednout si k řece na schody třeba s kávou v ruce a pozorovat malé lodě připlouvající k přístavišti. Přesně to budou moci už za několik měsíců dělat lidé, kteří vyrazí k Dlouhému mostu na náplavku u Vltavy.

Bagr a další těžká technika tam už upravují známé místo v Českých Budějovicích. A změna je to zajímavá. Za 26 milionů korun tam Povodí Vltavy na pravém břehu řeky buduje novou přístavní hranu.

Bude dlouhá 255 metrů a má mít historickou podobu. Práce začaly před pár dny a hotovo bude na podzim. Takzvané vývaziště budují Vodohospodářské stavby.

Pro plavidla a jejich kormidelníky tak přibudou možnosti k připoutání lodí. Z pravého břehu je to navíc ještě o kousek blíž do centra.

Novou podobu místa by mohli ocenit i samotní obyvatelé krajského města. Náplavka bude po proměně atraktivnější.

„Obslužné molo bude plnit zároveň funkci chodníku navazujícího na obou koncích na vyhlídkovou pěšinu po hraně břehu řeky. Součástí svahu budou přístupové a pobytové rekreační schody,“ upozornil před nedávnem Hugo Roldán, mluvčí Povodí Vltavy.

Bagr nyní ze stávajícího svahu odtěží zeminu a poté tam vznikne také dlážděný chodník. „Svah nad přístavní hranou bude osetý trávou a osázený keři,“ doplnil primátor Jiří Svoboda.

Důvodem k vybudování vývaziště je větší poptávka a rostoucí počet lodí na řece plujících mezi Budějovicemi, Hlubokou, Purkarcem a Týnem nad Vltavou.

Vše má být hotové letos v září, ale naplno se molo dostane do provozu až v roce 2022. Oblíbená cyklostezka zůstane po celou dobu prací s omezením průjezdná.

Na budějovických řekách a v jejich blízkosti to letos není zdaleka jediná akce, která se chystá. Opravy se dočká Jiráskův jez u Dlouhého mostu a nad Malší u Sokolského ostrova postaví město lavičky.