Několikaměsíční rekonstrukce otáčivého hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě bude dražší. Město České Budějovice, kterému stavba patří, by za ni mělo zaplatit 25 milionů korun, o jeden milion více, než se předpokládalo.

Rekonstrukce českokrumlovského otáčivého  hlediště v únoru pokračovala...

Rekonstrukce českokrumlovského otáčivého hlediště v únoru pokračovala opískováním kovových konstrukcí či opravami schodů. 

Důvodem je několik úprav, které se objevily až při stavebních pracích. „Z těch drobnějších je to například jiné umístění hromosvodů, uchycení sedaček, nakoupení náhradních sedaček nebo některé změny v elektroinstalaci,“ vyjmenoval náměstek primátora Petr Holický (ANO).

Vůbec nejdražší příplatek zamíří z městské kasy na nové umístění rozvodné skříně na základě rozhodnutí Národního památkového ústavu.

„Bylo nutné vyřešit její přestěhování. Původně měla být u letohrádku Bellarie, ale museli jsme ji schovat do křoví, aby nebyla vidět,“ informoval náměstek primátora Juraj Thoma (OPB).

Jen za tuto úpravu musí radnice připlatit 440 tisíc korun. „Když všechny změny sečteme, dostáváme se k celkovému navýšení o přibližně 1,1 milionu korun,“ vypočítal Holický.

Radost z toho, že se podařilo vysoutěžit levnější částku, než byl předpoklad, tak byla předčasná. „Původně to mělo být 25 milionů, ale vysoutěžili jsme ji za zhruba 24 milionů. Tímto se dostáváme na tu původně očekávanou částku,“ shrnul Thoma.

Práce zatím pokračují podle plánu. Hotovo má být tak, aby byla stavba připravená na letošní sezonu, pokud to situace umožní. Otáčivé hlediště ale ještě čeká na jednu z nejdůležitějších součástek, takzvaný kroužkový sběrač, jenž se nachází pod zemí. Díky tomu se může otáčet.

„Zařízení má dorazit na přelomu března a dubna. Týden pak trvá instalace, než se bude moci stavba otáčet. Divadelníci tam ale budou moci zkoušet už dřív,“ dodal Holický.

Točna funguje přes 25 let a poškozuje ji hlavně zimní období, kdy se pod železobetonovou konstrukcí drží voda. I proto bylo nutné ji opravit.

Představení tam ročně navštíví přes 55 tisíc návštěvníků. Loňská sezona musela být kvůli koronaviru zrušena.