Dům – solitér stojí v agrárním území na periferii obce Skačany a tvoří ho dva paralelní, vzájemně propojené objekty archetypálního průřezu, posazené na uměle vytvořeném vršku.

Přízemí ve vnitřnostech „kopce“ obsahuje hospodářsko-relaxační část. Horní, obytné podlaží sestává ze dvou domků, které odkazují na hospodářské stavby – stodoly v širším okolí. Prosklené štítové fasády obou bloků umožňují nerušené výhledy do okolní krajiny. Takto o projektu mluví jeho autor, Ing. arch. Marián Minarovič.

Zdroj: Xella

Původně zvažoval na pozemku postavit přízemní stavbu, ale výhled z domu do více než dva metry vysoké kukuřice, která na okolních rovinatých polích od jara do podzimu roste, nelákal ani jeho, ani investora domu.

Zdroj: Xella

„Tak jsme to museli celé překopat a proto obytná část domu stojí na uměle vytvořeném vršku, ukrývajícím hospodářskou část. V přízemí je hobby prostor, kde člověk může být v přímém kontaktu s exteriérem, horní podlaží zase poskytuje pěkný výhled a maximální komfort.

To zvednutí domu pak dalo ráz i siluetě – bylo jasné, že dům bude jako solitér zeširoka-daleka viditelný, a proto jsem dal přednost tvaru stodoly, která je pro tuto zemědělský orientovanou oblast typická. Celkovou podobu pak ovlivnila i rodinná situace investora – ten jako svobodný bezdětný muž původně zvažoval pouze jeden dům pro sebe, ale nakonec jsme se dohodli, že uděláme vedle něj i druhý.

A vyplatilo se – dnes se ten menší, vedle stojící domek, který je prosklenou chodbou spojen s hlavní stavbou, stal oblíbeným prostorem dětí z blízké rodiny, které ho často navštěvují a využívají na rodinné oslavy a setkání.“

RD Skačany hrubá stavba
 Zdroj: Xella

Nosný systém obytných traktů, situovaných na patře, tvoří ocelové rámy. Obvodové stěny jsou vyplněny pórobetonovým zdivem Ytong, ze stropních dílců této značky je i střešní plášť sedlové střechy domu. Ytong jako materiál mám rád a použít ho jako zdivo na obvodových stěnách mělo u domu, který měl mít vysoký standard tepelné izolace, stabilitu, odolnost a příjemné vnitřní klima, mělo smysl.

Je to zdivo s dobrou akumulační schopností, kterou například dřevostavba nemá. Přitom je to lehký materiál, se kterým se dobře dělá. U střechy mi šlo hlavně o ochranu proti přehřívání, a i tady jsme s ním komfortně vyřešili vše, co jsme potřebovali. S Ytongem rád pracuji, protože mi svým systémem a jednoduchostí připomíná Lego. Parádně se s ním dělá, a navíc je to přírodní materiál.“ dodává Ing. arch. Marián Minarovič.

Zdroj: Xella

Dům, který obývá investor, má podle slov autora klasickou strukturu „štrúdlu“ – na jednom konci noční část, na druhém denní. Společenskou místnost, otevřenou prostřednictvím posuvné prosklené stěny do zahrady, doplňuje na úrovni přízemí dvojgaráž, vinný sklep a nezbytné technické zázemí.

Patro je přístupné schodištěm nebo pěším chodníkem, stoupajícím po umělém návrší. Za hlavním vstupem se zádveřím (kam ústí schodiště) se nachází prostorná hala, která propojuje tři funkční celky domu. Na ústřední prostor je přes prosklenou chodbu napojený menší blok se dvěma pokoji a hygienou.

Zdroj: Xella

Další chodba vede k noční části, která zahrnuje pokoj pro hosty, koupelnu a ložnici s vlastní hygienou a šatnou. Od denní části domu je hala oddělena pouze jídelním stolem. Spolu s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní tvoří otevřený velkoprostor, umocněná vysokým šikmým podhledem a prosklenou štítovou fasádou.