Velkoformátové prvky pro vnější obvodové stěny Ytong Jumbo, Silka Tempo a příčkové panely Ytong uspoří čas ve fázi projekt i během výstavby, nižší jsou také náklady na stavbu a na pracovní síly. Potvrdily to i zkušenosti z výstavby obytného souboru SEKO Komplex v Trenčíně nebo nové čtvrti bytových a rodinných domů Lastovičky v Nové Dědince nedaleko Bratislavy.

Nová čtvrt Lastovičky v Nové Dědince nedaleko Bratislavy, kterou pro developera Vestal Living vyprojektoval progresivní bratislavský ateliér architektury a designu APEX-A, není výjimečná pouze jedinečným urbanistickým konceptem, který je promyšlený do posledního detailu. Poprvé zde byly použity při výstavbě rodinných domů velkoformátové tvárnice Ytong Jumbo, Silka Tempo a příčkové panely Ytong.

Peter Gerek, majitel Vestal Living, měl se čtvrtí Lastovičky v Nové Dědince odvážné plány. Chtěl vybudovat nové bydlení pro moderně smýšlející lidi, kteří touží po kvalitním způsobu bydlení. S požadavkem vdechnutí života do nové čtvrti se obrátil na ateliér APEX-A a ten mu nabídl koncept jednotné architektury.

Dnes je celý projekt téměř hotov, přičemž i díky přístupu autorů projektu přináší jedinečný koncept bydlení s jednotnou a promyšlenou architekturou, občanskou vybaveností, volnočasovými aktivitami a napojením na přírodu. Nová čtvrť nabízí ulice s moderními či klasickými bungalovy, řadovou zástavbou, bytovými domy, nechybí ani občanská vybavenost s náměstím. Součástí nové čtvrti jsou také potraviny Kraj, oddychový areál Park Vesnička či zahradnictví, v okolí se vyskytují cyklostezky, řeky Černá Voda a Malý Dunaj a především nádherná příroda.

Čtvrť Lastovičky v Nové Dědince je dnes téměř hotova. Nabízí rozmanitou zástavbu i atraktivní okolí.

Čtvrť Lastovičky v Nové Dědince je dnes téměř hotova. Nabízí rozmanitou zástavbu i atraktivní okolí.

Významnou roli při výstavbě čtvrti sehrály velkoformátové tvárnice a příčkové panely od firmy Xella

Ing. Jurij Čerňák, spolumajitel ateliéru APEX-A k výběru stavebního systému uvedl: „O výhodách velkoformátových tvárnic a panelů firmy Xella jsme věděli z jiných developerských projektů. A přišly nám vhod i při tomto projektu, ve kterém převažují rodinné domy. I u nich umí velkoformáty od Xelly nabídnout mnoho výhod – na stavbu je potřeba méně lidí a domy rostou poměrně rychle. Spokojeni byli všichni, developer i realizační firma, která s podobným systémem pracovala poprvé. Od firmy Xella jsme měli všestrannou podporu – od plánů kladení přes statické řešení až po zaškolení personálu stavební firmy. A společně jsme to ‚přetavili‘ do úspěšné realizace.“ Xella tak na výstavbě nové čtvrti fungovala nejen jako prostý dodavatel stavebního řešení, ale stal se z ní partner při přípravě a realizaci samotného projektu.

Konstrukčně vyztužené příčkové panely Ytong se vyrábí na míru podle aktuální výšky. Ta může činit až 3 metry.

Konstrukčně vyztužené příčkové panely Ytong se vyrábí na míru podle aktuální výšky. Ta může činit až 3 metry.

Použité velkoformátové prvky Ytong Jumbo, Silka Tempo a Ytong příčkové panely vyrobené na míru učinily z projektu v Lastovičkách příklad inovačního stavění. Jde totiž o technologii rychlé výstavby, jež zaručuje optimální řešení všude tam, kde záleží právě na čase a hospodárnosti. Proti klasickému zdění šetří čas a síly pracovníků – s manipulací velkoformátových prvků pomáhali na stavbě mini jeřáby a montážní nářadí. Méně bylo potřeba i lidí – dva zedníci s jeřábem udělali s tvárnicemi Ytong Jumbo stejnou práci, jako parta čtyř zedníků.

Vápenopískové tvárnice Silka Tempo zkrátí čas zdění o šedesát procent

Tyto tvárnice lze použít pro nosné i nenosné obvodové vnitřní stěny a akustické dělicí stěny. Kromě zkrácení času zdění snižují i fyzickou náročnost pro pracovníky. Zdění probíhá pomocí mini jeřábu, takže se dají snadno kombinovat s tvárnicemi Ytong Jumbo. Díky své přesnosti zvyšují kvalitu stěny. Silka Tempo se vyrábí ve dvou šířkách 180 mm a 240 mm, délka je 500 mm a výška 600 mm.

Při použití velkoformátových tvárnic a panelů Xella je urychlena výstavba. Při stavbě stačí také až o polovinu méně pracovníků.

Při použití velkoformátových tvárnic a panelů Xella je urychlena výstavba. Při stavbě stačí také až o polovinu méně pracovníků.

Velkoformát pro vnější obvodové stěny Ytong Jumbo vyzdí v jednom kroku sedmkrát větší plochu

Prvky Ytong Jumbo navíc snižují nároky na personál – při práci s nimi stačí dva pracovníci, a i pro ně je díky této technologii práce fyzicky méně namáhavá. Prvky Ytong Jumbo se používají pro nosné i nenosné obvodové a vnitřní stěny, ztužující, výplňové a požární stěny nízkopodlažních i vícepodlažních budov. Vyrábí se ve dvou třídách pevnosti – Universal P3- 450 a Statik P4-550, rozměry jsou 600 mm délka, 750 mm výška, 250 mm šířka. Tvárnice se zdí strojově pomocí malých jeřábů s montážními samosvornými kleštěmi.

Součástí velkoformátového sortimentu společnosti Xella jsou i konstrukčně vyztužené příčkové panely Ytong, které se při maximální výšce 3 metry vyrábí na míru podle aktuální výšky. Panely jsou ideální pro velké plochy s malým členěním a požadavkem na rychlou výstavbu. Použitím této inovace lze uspořit až polovina pracovních sil a zvětšit užitnou plochu. Je přitom zajištěna výstavba tenkých, pevných a rovných příček. Povrch panelů je hladší než u běžného pórobetonového zdiva, což umožňuje snadné provádění povrchových úprav, případně provedení stěn bez povrchových úprav. Panely se spojují pomocí zdicí malty FIX P, která je přímo vyvinuta na panely a má vyšší pevnost.

Prvky Ytong Jumbo snižují nároky na personál a používají se pro nosné i nenosné obvodové a vnitřní stěny, ztužující, výplňové a požární stěny nízkopodlažních i vícepodlažních budov.

Prvky Ytong Jumbo snižují nároky na personál a používají se pro nosné i nenosné obvodové a vnitřní stěny, ztužující, výplňové a požární stěny nízkopodlažních i vícepodlažních budov.

Velkoformátová výstavba urychlila projekt a realizaci bytového projektu SEKO Komplex v Trenčíně

Ing. Michal Lešinský, autor projektu ze společnosti PIO KERAMOPROJEKT k využití velkoformátů Ytong a Silka řekl: „V Trenčíně jsme stavěli podle našeho projektu obytný soubor SEKO Komplex, který po dokončení přinese do městské části Trenčín-Zlatovce moderní a vysoce kvalitní bydlení a vyjde vstříc jak zájemcům o bydlení v této atraktivní lokalitě, tak i očekáváním investora. V projektu jsme použili několik inovativních technologií – uživatelé určitě ocení například stropní sálavé chlazení a podlahové sálavé vytápění. Na nosné stěny jsou použity velkoformátové vápenopískové tvárnice Silka Tempo, které jsme navrhli pro jejich vysokou nosnost a výborné akustické vlastnosti. Obvodové stěny jsou vyzděny z velkoformátových prvků Ytong Jumbo, u nichž jsme kladně hodnotili jejich výborné tepelně-technické vlastnosti. Pro projekt jsme zpracovali multidisciplinární 3D model v technologii BIM. Pro velkoformátové prvky a tvárnice jsme se rozhodli také proto, že nám šetří čas při projektování. Tvárnice Silka mají srovnatelnou nosnost jako železobetonové konstrukce, ale na rozdíl od nich není u tvárnic nutné kreslit výztuže stěn. Předností je i ohleduplnost k životnímu prostředí – díky tomu, že jsme se rozhodli pro tento materiál, tak jsme ve srovnání s monolitickou železobetonovou konstrukcí ušetřili více jak 70 tun CO2.

Ing. Lucie Šnajdrová, manager velkoformátové výstavby CZ&SK ve společnosti Xella, vyzdvihla výhody spolupráce již při přípravě projektu: „Technická podpora Xella jako dodavatele zahrnovala také pomoc v předrealizační přípravě. Díky dostupnosti BIM prvků byl výsledný model velkou pomocí při přípravě kladečského plánu. Při jeho zpracování jsme ušetřili 70 % času a realizační firma díky důkladně připravenému kladečskému plánu zase při objednávce materiálu až 5 % nákladů.

V projektu Lastovičky nedaleko Bratislavy byly velkoformátové tvárnice Ytong Jumbo, Silka Tempo a příčkové panely Ytong použity poprvé při výstavbě rodinných domů.

V projektu Lastovičky nedaleko Bratislavy byly velkoformátové tvárnice Ytong Jumbo, Silka Tempo a příčkové panely Ytong použity poprvé při výstavbě rodinných domů.