Na místě současného parkoviště před zimním stadionem v Kroměříži vznikne nová tréninková hala s ledovou plochou. Určená bude především pro děti a mládež, umožní více hodin bruslení pro veřejnost a také zlepší podmínky pro mladé hokejisty.

ilustrační snímek

ilustrační snímek 

Kroměříž chce pro stavbu sportoviště využít dotační výzvu, kterou koncem loňského roku zveřejnila Národní sportovní agentura (NSA).

„Město z tohoto programu může získat až 70 procent celkových nákladů na stavbu tréninkového zimního stadionu, a to až do výše 90 milionů korun,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Aby splnili dotační podmínky, dohodli se se společností Wachal na směně pozemků, díky čemuž bude hala prostornější. V původní lokalitě u tenisových kurtů by totiž kluziště uvnitř haly mohlo mít maximálně 24 či 25 metrů na šířku.

„Nesplnili bychom tak podmínky dotace od státu, kterou lze čerpat na tréninkové haly s kluzištěm o minimálních rozměrech 26 krát 56 metrů,“ dodal Holík. 

Dotace z NSA hodlají získat i další města. V Rožnově pod Radhoštěm hledají pro sportovní halu vhodnou lokalitu. „V ideálním případě by měla stát u některé ze základních či středních škol,“ popsal místostarosta Jan Kučera.

Reálně vypadá prostor u Základní školy 5. května nebo u Střední školy informatiky, elektrotechniky a řemesel.

V budoucnu se do této dotační výzvy chtějí zapojit také Napajedla. Ve sportovním areálu u škol má vyrůst krytý bazén a tréninková hala, zatím však chybí územní rozhodnutí. „Legislativní proces zřejmě ještě bude trvat. Ale doufám, že za pár let se budeme moci o peníze také přihlásit,“ řekla starostka Irena Brabcová.

Další města musejí počkat. Vsetín počítá se stavbou víceúčelové sportovní haly s podzemním parkovištěm na nádvoří Masarykova gymnázia, investorem ale má být z poloviny kraj.

Ten chtěl také postavit novou halu ve Valašském Meziříčí, minulé vedení hejtmanství ale akci zastavilo kvůli vysoké ceně. Opravy by se mohla dočkat aspoň tělocvična integrované střední školy.