Ve Velešíně na Českokrumlovsku se rozhodli dokázat, že i menší město může postavit kvalitní stavbu, která poslouží obyvatelům. A zastupitelé učinili další krok k cíli, když potvrdili výsledky architektonicko-urbanistické soutěže na nový spolkový dům na náměstí.

Vítězný návrh spolkového domu na náměstí ve Velešíně by měl dobře zapadnout do...

Vítězný návrh spolkového domu na náměstí ve Velešíně by měl dobře zapadnout do okolní zástavby a nijak výrazně ji nenarušovat. Budova bude naproti kostelu. | foto: Karel Filsak architekti

V budově vznikne víceúčelový sál pro 300 lidí, jenž má doplnit společenské prostory ve městě. Zároveň bude sloužit i sportovcům. Směrem k náměstí pak vznikne restaurace pro přibližně 50 osob.

Zájem o zapojení do samotné soutěže byl velký. Celkem měla porota k dispozici 18 návrhů. Kromě zástupců města v ní zasedli také odborníci. Vítězem se nakonec stalo studio architekta Karla Filsaka. S ním teď radnice povede další jednání.

„Soutěž naplnila naše očekávání. Mohli jsme díky ní vybírat z kvalitních návrhů. Na tom vítězném oceňuji mimo jiné, že svou velikostí a charakterem zapadá do okolní zástavby. Právě nad tím jsme vedli diskusi ve srovnání s druhým návrhem, který podle mě naopak vybočuje,“ reaguje starosta Petr Vágner.

Na dvoře budou venkovní akce

V hlavním sále budou podle něj plesy, koncerty a další akce. „Už při hodnocení jsme se bavili nad tím, že bychom rádi sál ještě o něco prodloužili a rozšířili. To budeme ještě řešit. Měl by sloužit také vnitřním sportům, jako jsou stolní tenis, nebo třeba pro hodiny jógy a podobně,“ naznačuje starosta.

Důležitým tématem bylo i spojení s kinem, se kterým bude mít spolkový dům společné nádvoří. „Dvůr nabídne prostor pro venkovní akce. Vznikne pěší propojení náměstí, dvora a kina,“ popisuje Petr Hornát z ateliéru A8000, který ve Velešíně zároveň působí jako městský architekt.

Diskusi tam ještě povedou nad tím, k čemu přesně poslouží některé volné prostory v objektu, jenž nahradí ten stávající naproti městskému úřadu. Nabízí se třeba kanceláře. Nová stavba má vzniknout přímo na náměstí J. V. Kamarýta.

„Má se stát místem, kde se bude odehrávat městský spolkový, sportovní a společenský život, měl by být především domem místních obyvatel,“ vysvětluje Hornát.

„Zahájíme jednání s vítězem a budeme řešit projektovou dokumentaci. Když budu optimista, můžeme to mít hotové za rok. Pak bude důležité mít peníze, určitě se pokusíme získat dotaci z evropských programů. Letos nám končí úvěr za koupaliště, takže počítáme s tím, že bychom sáhli po další půjčce,“ předjímá starosta. Odhadovaná cena je 47 milionů korun.