Jak vykouzlit dokonalou bazénovou atmosféru? Zkuste chytré osvětlení, hudbu, hydromasáž či protiproud. Ať už zvolíte kompletní výbavu, nebo jen vybrané prvky, důležité je, aby doplňovaly skutečně kvalitní konstrukci nádrže bazénu. Vhodnou materiálovou volbou je v každém případě korozivzdorná ocel se svou neomezenou životností. Vodní hrátky v soukromí si tak budou moci užít nejen vaše děti, ale i jejich pravnoučata…

Priority se dnes mění: hlavní roli hrají kvalita a komfort. A ačkoli se zřejmě nacházíme v období velkých změn, krok zpět v tomto ohledu nelze očekávat. Nároky investorů na vysokou jakost a trvanlivost použitých materiálů se budou v souvislosti s moderními technologiemi dále zvyšovat, soukromé bazény nevyjímaje. V článku představujeme ryze českého výrobce vysoce kvalitních bazénů a s tím souvisejících technologií – společnost Akvahelp z Oldřichovic u Třince, která se může chlubit téměř třicetiletými zkušenostmi v oboru, a to včetně zpracování, tvarování a svařování nerezové oceli. To se týká nejen tuzemska, ale i zahraničních realizací.

Vysoce legovaný kov je díky přirozené pasivaci oceli velmi odolný i bez povrchové úpravy
a poskytuje výrobku – v našem případě bazénům – prakticky neomezenou životnost.

Vysoce legovaný kov je díky přirozené pasivaci oceli velmi odolný i bez povrchové úpravy a poskytuje výrobku – v našem případě bazénům – prakticky neomezenou životnost.

Silně rezistentní nerezová ocel

Korozivzdorná ocel je materiálem jako předurčeným k výrobě bazénů, které přežijí nejen svého majitele. Vysoce legovaný kov díky přirozené pasivaci oceli disponuje ojedinělým „mechanismem samoobnovy”, je tedy velmi odolný i bez povrchové úpravy a poskytuje výrobku – v našem případě bazénům – prakticky neomezenou životnost. Ceněn je také pro své antibakteriální vlastnosti. Cena nerezových materiálů je přitom v současnosti v případě novostaveb přibližně na stejné úrovni jako cena plastových či betonových konstrukcí, kde je v porovnání s nerezovým bazeném nutné navíc investovat do další stavební připravenosti. Proto výrobce Akvahelp zvolil jako konstrukční materiál pro své bazény nerezovou ocel (konkrétně takzvaný austenitický typ – slitinu s obsahem niklu či molybdenu): boční stěny jsou nejčastěji tvořeny hladkým jednostranně broušeným plechem, jehož vrchní část tvoří přelivnou hranu bazénu. Ze stejného materiálu, ale s povrchem opatřeným dezénem, je i dno či na něm instalované regulovatelné trysky a vstupy do bazénu, například schody a přilehlé zábradlí.

Pozn.: K autopasivaci oceli dochází za předpokladu, že vykazuje minimálně 10,5 hmotnostního procenta chromu, uhlík nepřekračuje 1,2 procenta a její čistý povrch je vystaven vlivu dostatečného množství kyslíku. Díky tomu je spontánně vytvářena ochranná antikorozní vrstva na povrchu materiálu, jež zůstává zachována i při mechanickém poškození. Odolnost vůči korozi lze při slévání ještě navýšit přidáním dalších legovacích prvků jako niklu, molybdenu, dusíku či titanu. Stejně tak lze za určitých podmínek pasivaci řízeně podpořit použitím pasivačních činidel (kyseliny dusičné či citronové). [1]

Vodní nádrž situovaná 10 metrů pod úrovní země na východě Slovenska.

Vodní nádrž situovaná 10 metrů pod úrovní země na východě Slovenska.

Rozmanité relaxační i sportovní bazény

Bazénovému průmyslu v současnosti vévodí dva základní trendy. Jedna skupina klientů vyžaduje relaxační bazény s prvky, které maximalizují požitek uživatele a všeobecný komfort. Jde o rozmanité doplňky jako vzduchová hydromasážní lehátka, lavice nebo tvarové kombinace obou, tzv. pololavice, či trysky, případně chrliče, které uspokojí i dětské návštěvníky. Do druhé kategorie zákazníků patří osoby, jež preferují aktivní odpočinek. Nejčastěji jde o amatérské, ale i profesionální sportovce, kteří si přejí využívat bazén ke kondičnímu plavání. Žádoucí je proto instalace protiproudu.

Akvahelp vyrábí bazény o velikosti, hloubce a tvaru, který navrhují specialisté na základě individuálních požadavků investora. Finální objem a forma nerezové konstrukce mohou být proto téměř jakékoli. Spolumajitel společnosti Alexandr Malyrz však investorům doporučuje nechat si poradit a zvážit efektivitu a ekonomičnost jejich požadavků: Mezi požadavky našich klientů patříčasto neúměrná hloubka rodinného bazénu. Požaduje-li klient z privátního segmentu bazén, jenž by disponoval hloubkou přes dva metry, vždy se ptáme na kroky, které investor očekává, a co ho k takovému požadavku vede, teprve poté navrhujeme individuální prvky. Často se přitom stává, že klient ze svých nedomyšlených nároků ustoupí a naopak odchází nadšený z alternativ, které mu po tolika obdobných referencích můžeme nabídnout jako funkční a zároveň odzkoušené, standardizované. Líbí se nám i příběhové výzvy s multifunkčním využitím bazénu napříč generacemi, jako je skluzavka pro uživatele v rozmezí tři až sedmdesát let se zajištěním bezpečnosti pro všechny věkové kategorie. Čerpáme z dlouholeté zkušenosti s realizacemi zakázek po celém světě a opíráme se o pravidelné certifikace našich výrobků potřebných v tomto veřejném odvětví. Prozíravost a předvídavost je základním kamenem partnerského úspěchu.” Mimo to zákazníci často zapomínají promyslet vstup do bazénu. Akvahelp doporučuje místo častěji žádaných integrovaných zapuštěných žebříků volit raději sice jednoduché, ale komfortní schodiště, které usnadní přístup do vody například seniorům a umocní tak oční kontakt s vodou při vstupu do bazénu, o který by uživatel jinak – otočený k vodě zády – přišel.

Bazén může být obohacen o rozmanité doplňky jako vzduchová hydromasážní lehátka, lavice, trysky, případně chrliče, které uspokojí i dětské návštěvníky.

Bazén může být obohacen o rozmanité doplňky jako vzduchová hydromasážní lehátka, lavice, trysky, případně chrliče, které uspokojí i dětské návštěvníky.

Důležité je nepouštět se do realizace bez schválené projekční výkresové dokumentace a bez koordinace s dalšími návaznými profesemi, jako je zdravotně–technická s otázkou umístění odpadu, přívodu vody, zdroje tepla pro ohřev a elektrotechnické instalace. I detaily, kterým je kupříkladu vhodné umístění ovladače bazénových technologií na stěně nebo v bezprostřední blízkosti bazénu, mohou snížit náklady na výstavbu, pokud se o nich ví předem. U venkovních bazénů výrobce radí důkladně se seznámit s podložím v plánovaném místě výstavby a výběrem správné podkladové vrstvy místo přizpůsobit staticky. Nerezové bazény lze za určitých podmínek realizovat i v oblastech s výskytem spodní vody. Překážkou nejsou ani ostré svahy či doliny, pokud výstavbě předchází odborně zpracovaný projekt. Akvahelp již realizoval i skutečně atypické projekty, jako jsou bazén v 16. patře výškového domu v Bratislavě či nádrž situovaná 10 metrů pod úrovní země na východě Slovenska. Své představy se proto nebojte vyslovit a plňte si sny. Jak Alexandr Malyrz dále doplňuje: „Klíčem k úspěchu je vaše radost podtržená nejvyšší bezpečností a spolehlivostí dodaného bazénu.”

Skleněná stěna přináší zcela nový, designový vizuální požitek.

Skleněná stěna přináší zcela nový, designový vizuální požitek.

Inteligentní řešení přináší úsporu i pohodlí

Dnešní bazény nejsou jen pouhou „dírou v zemi” naplněnou vodou. Běžně zahrnují rozsáhlé příslušenství, které zpříjemňuje pobyt ve vodě i na břehu. Jmenujme zejména řízení RGBW spektra při osvětlení včetně řízení barevné teploty. Světelné efekty se v čase mění a vytvářejí speciální efekty. Lze je propojit s domovními nadřazenými chytrými protokoly DMX nebo DALI či přímo s takzvanými smart aplikacemi v mobilních přístrojích (digitální systémy, jež umožňují efektní a úsporné řízení světelných scén s možností ovládání i vzdáleně přes internet), a to tak, aby světelná podvodní instalace byla dokonalá a v rámci inteligentní domácnosti komplexně pod kontrolou.

Velmi atraktivní variací je nerezový, zčásti prosklený bazén s průhledem do domu i ven. Skleněná stěna přináší zcela nový, designový vizuální požitek. Neméně zajímavým, tentokrát akustickým doplňkem jsou i reproduktory umístěné nejen v okolí bazénové haly, ale i speciální reproduktory pod vodní hladinou. Nejen ve školních bazénech, ale i v domácnostech, kde se pohybují děti, je klientem často vyžadován také pokrokový systém rozpoznávání tonoucích se plavců. Designovými prvky, které všeobecně zpestřují pobyt u bazénu, jsou rozmanité nasvětlené fontány.

Obvyklá údržba

Pravidelná údržba je doporučována. Jednou měsíčně je vhodné zkontrolovat stav technologie a ověřit funkčnost vstřiků pokročilých systémů dávkování. Jde o uživatelsky snadné zásahy prováděné v souladu s návodem na provoz a údržbu bazénu. Nabízí se však postoupit tuto pravidelnou údržbu odborníkům, a to v rámci revizní záruční a pozáruční smlouvy.

Bazén v 16. patře výškového domu v Bratislavě.

Bazén v 16. patře výškového domu v Bratislavě.

Severka důkazem kvality

Na závěr zmiňme jednu z nejstarších realizací, již firma během svého působení na trhu uskutečnila. Jde o bazén Severka, který byl na své místo uložen ihned po své prezentaci na veletrhu v roce 1994. Od té doby slouží až na obnovu obkladů, dlažeb a napínaného podhledu téměř bez přestání, na jeho vzhledu se přitom čas nepodepsal.

Průměrná doba realizace bazénu Akvahelp činí dva až tři měsíce. Léto se však kvapem blíží, proto raději neváhejte a oslovte výrobce včas, abyste si mohli koupání ve vlastním užít co nejdříve.o

Jednou z nejstarších realizací společnosti Akvahelp Metal je bazén Severka, který byl na své
místo uložen ihned po své prezentaci na veletrhu v roce 1994. Od té doby slouží a na jeho
vzhledu se přitom čas nepodepsal.

Jednou z nejstarších realizací společnosti Akvahelp Metal je bazén Severka, který byl na své místo uložen ihned po své prezentaci na veletrhu v roce 1994. Od té doby slouží a na jeho vzhledu se přitom čas nepodepsal.