Od května až do druhé poloviny září musí cestující počítat s výlukami na tramvajových linkách mířících v Brně do městské části Starý Lískovec. Omezeny budou i další regionální spoje. Důvodem je stavba tramvajového tunelu k bohunickému kampusu.

Stavba tramvajové trati za téměř jeden a půl miliardy korun, jejíž součástí...

S prvním květnem a svátečním dnem se v Brně cestující nedostanou tramvajovou linkou číslo šest či osm až na konečnou do Starého Lískovce. Spoj je doveze jen do zastávky Švermova.

Zastávka Švermova bude pro výstup i nástup obsluhována ve smyčce tramvají. Přestup na náhradní dopravu, kterou zajistí autobusové linky x6, x8 a upravená trasa linky 61, bude v zastávce Běloruská. Autobusová linka 69 bude naopak po dobu výluky zcela mimo provoz. Částečně ji nahradí ji právě autobus x8.

Důvodem těchto komplikací je, že postupuje stavba trati k bohunickému kampusu, která se napojuje právě na koleje, po nichž jezdí linky 6 a 8. Stavba za 1,4 miliardy korun se odpojuje z této trati a stáčí se k univerzitnímu kampusu, kde tramvaje vyjedou z budovaného tunelu.

S omezením musí počítat i mimobrněnští cestující, kteří využívají autobusů číslo 401, 402, 403 a 404. I ty pojedou k zastávce Běloruská, kde bude možný přestup na MHD.

„Od července naváže na tuto výluku další etapa, během níž nebude možná jízda tramvají ani do smyčky Švermova. Linky 6 a 8 pojedou odklonem do smyčky Ústřední hřbitov a dojde k souvisejícím změnám v organizaci náhradní dopravy. Podrobnosti budou teprve zveřejněny,“ informovala mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Plné obnovení provozuj tramvají se předpokládá ve druhé polovině měsíce září. 

Výstavba trati k univerzitnímu kampusu ale bude i po skončení této výluky nadále pokračovat. První cestující by se po delší trase linky 8 měli svézt koncem příštího roku.

„Dopravní podnik nakoupí pro obsluhu této trati až čtyřicet nových, obousměrných a klimatizovaných tramvají. Právě s nimi budeme na konci roku 2022 novou trať k Univerzitnímu kampusu slavnostně otevírat,“ slíbil nedávno brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).