Ředitelství silnic a dálnic znovu naplno zahájilo práce na obchvatu Chýnova na Táborsku. Město v dubnu podepsalo smlouvu o koupi domu s Hanou Královou, která stavbu blokovala. Patřily jí pozemky poblíž trasy.

Obchvat Chýnova se začal stavět loni v září. Letos musela být stavba na dva...

Obchvat Chýnova se začal stavět loni v září. Letos musela být stavba na dva měsíce přerušena.

Výstavbu přeložky silnice I/19 spojující Tábor a Pelhřimov muselo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zastavit v únoru letošního roku. Kvůli stížnostem na vedení trasy totiž silničářům vypršela platnost územního rozhodnutí a Krajský soud v Ostravě zrušil stavební povolení.

„Věřím, že další komplikace už nenastanou. Máme všechna potřebná povolení a snad se nám podaří i přes skluz dodržet termín dokončení a příští rok na podzim se řidiči svezou po nové silnici,“ prohlásil dnes v Chýnově ředitel ŘSD Radek Mátl.

Na obchvatu se nepracovalo více než dva měsíce. Akci má na starost společnost M-Silnice. Ta už mohla mít kolem Chýnova prakticky hotovo, kdyby se už dříve zahájení prací několikrát neodložilo. Důvodem byly právě komplikace spojené s odporem majitelky pozemku u budoucího obchvatu.

Šéf ŘSD Mátl spolu s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem nakonec poklepávali na základní kámen stavby za více než 400 milionů korun loni v září.

Proti stavbě dlouhodobě protestovala majitelka sousedních pozemků Hana Králová. Spory o umístění stavby vedly k více než desetiletému odstupu mezi vydáním územního rozhodnutí a následným vydáním stavebního povolení, které má stavba od loňského podzimu.

Právě na vypršení původního povolení pro umístění stavby stěžovatelka poukazovala a soud jí pak dal za pravdu.