Požadavky nového standardu navrhování budov s téměř nulovou spotřebou energie (NZEB – Nearly Zero Energy Building) staví investory před zásadní otázku: jakou izolaci zvolit? Je tu však možnost mnohem snazší a jednodušší, jednovrstvé zdivo bez nutnosti dodatečného zateplení. Této moderní metodě nyní vychází Wienerberger vstříc svou novinkou.

Pro jednovrstvé zdivo, které je obecně nejšetrnější k životnímu prostředí z výrobního i užitného hlediska, nabízel dosud Porotherm cihelné bloky T Profi s vloženou tepelnou izolací na bázi minerální vlny a produkty EKO+ profi šířky 44 a 50 cm.

Někteří investoři hledají cenově nejvýhodnější variantu zdiva, která splní požadavky na energetickou náročnost budov, další investoři chtějí zdivo jako čistou keramiku, tedy bez jakékoliv izolace. Pro obě tyto skupiny je tu nyní unikátní tvarovka z řady EKO+ Profi s tloušťkou 38 cm, která doplňuje produktové portfolio Porotherm.

Porotherm 38 EKO+ Profi/ Profi Dryfix

Nová cihla Porotherm 38 EKO+ Profi/ Profi Dryfix je přímo předurčena pro jednovrstvé zdivo novostaveb rodinných domů, v menším měřítku i pro malé bytové domy nebo objekty různého využití s nižším počtem podlaží, kde investor požaduje levné a přitom dostatečně kvalitní řešení zdiva s výborným poměrem cena/výkon a trvalou užitnou hodnotou.

Novinka, která je určena pro zdění na tenkovrstvou maltu i pro zdění na zdicí pěnu Dryfix, se již vyrábí a je skladem včetně doplňkových cihel Porotherm 38 EKO+ Profi K a Porotherm 38 EKO+ Profi ½ K. Je samozřejmě zcela kompatibilní se všemi doplňky pro systémové zdění Porotherm.

Úspora nákladů, kvalita a vyhovující vlastnosti

Nová cihla 38 EKO+ Profi díky svým tepelně-izolačním vlastnostem, vyhovujícím nárokům budov s téměř nulovou spotřebou energie, uspoří celkové náklady domácnosti na vytápění či chlazení a díky vstřícné ceně sníží i investiční náklady stavby. Představuje prostorově úsporné řešení, protože tenčí konstrukce obvodového zdiva znamená větší vnitřní obytný prostor, aniž by utrpěla kvalita a nosnost zdiva.

38EKOProfiK 001
38 EKO Profi K | Zdroj: Wienerberger

Jednovrstvé zdění je navíc snadné a rychlé, zdít lze na tenkovrstvou maltu i zdicí pěnu, s minimem doplňků a bez nutnosti řezání. Cihlové materiály, vyrobené šetrně z přírodních zdrojů, přitom mají minimální dopad na životní prostředí a současně jsou ideální pro zdravé vnitřní klima budov.

Porotherm 38 EKO+ Profi/Profi Dryfix
• ekonomická cihla s vynikajícími vlastnostmi
• vhodná pro jednovrstvé zdivo, splňující požadavky NZEB (budov s téměř nulovou spotřebou energie)
• praktické řešení s ohledem na rozměry a váhu cihly
• pro snadné zdění – bez potřeby řezání, s minimem doplňků
• ekologicky šetrné řešení pro zdravý domov
• úspora místa díky tenčí konstrukci obvodového zdiva

Základní parametry:
rozměry d/š/v 248 x 380 x 249 mm
hmotnost cca 16,0 kg/ks
pevnost v tlaku 8 N/mm2

Tepelně-izolační vlastnosti:
PTH 38 EKO+ Profi: λ = 0,091 W/m.K U = 0,21W/m².K*
PTH 38 EKO+ Profi Dryfix: λ = 0,089 W/m.K U = 0,21W/m².K*
* s tepelně izolační omítkou 30 mm

38EKOProfiK1 2 002
38 EKO Profi K1 | Zdroj: Wienerberger

Statické vlastnosti:
PTH 38 EKO+ Profi: pevnost v tlaku 8 N/mm², charakteristická pevnost zdiva fk = 2,37 N/mm²;
PTH 38 EKO+ Profi Dryfix: pevnost v tlaku 8 N/mm², charakteristická pevnost zdiva fk = 1,6 N/mm².