Když se řekne spojení „střešní doplňky“, málokomu se vybaví plné portfolio možností, které skýtají katalogy výrobců. Mezi doplňky se řadí nejen všemožná oplechování, síťky a mřížky proti hmyzu a ptákům, prvky pro spolehlivé zavěšení okapu nebo různé ukončovací či poloviční tašky. Střešní doplňky jsou i větrací tašky či tašky speciální.

Vzato od hřebene střechy, bez nejmenších pochyb je při pokládce krytiny třeba vzít v úvahu (a případně i objednat):

  • větrací pás hřebene pro správnou ventilaci střechy a ochranu před polétavým sněhem a srážkovou vodou,
  • hřebenové uzávěry a nárožní hřebenáče,
  • střešní výlez,
  • komínovou stoupací plošinu pro snazší přístup ke komínu a jeho čištění, střešní nášlapy, ev. komínové lávky či háky pro upevnění postroje,
  • držáky antény, hromosvodu, ad.,
  • větrací tašky,
  • protisněhové tašky či háky – nutnost jejich instalace záleží na sněhové mapě České republiky, je třeba mít na paměti, že tyto doplňky slouží zejména k ochraně zdraví chodců,
  • příslušenství pro osazení okapu,
  • větrací mřížka či ochranný pás proti pronikání hmyzu, ptactva a cizích těles do střešního pláště,
  • trny pro zaplašení ptáků.

Při realizaci střechy je možné, že zvolíme mnohem větší množství doplňků, ale samozřejmě jich můžeme potřebovat i méně – vše záleží na konkrétním objektu a návrhu střechy. Nikdy bychom ovšem neměli zapomínat na několik podstatných věcí:

Na co nezapomenout

Komín musí být pravidelně kontrolován v závislosti na typu využívaného paliva, v průměru 1x ročně. K tomu ovšem kominík musí mít zajištěn bezpečný přístup, který splňuje jak požadavky na bezpečnost práce, tak i požadavky konkrétní normy. 

Větrání střechy je podstatné zejména pro zachování životnosti střešního pláště, ochranu konstrukce před kondenzací a hromaděním vlhkosti a, v neposlední řadě, pro regulaci teploty v podkrovních prostorech.

V bezprostřední blízkosti střešní krytiny lze naměřit až 80 °C a tato teplota samozřejmě ovlivní i klima v podkrovních, pobytových prostorech. Vhodné odvětrání pomáhá tuto teplotu snížit.

Doplňkové střešní tašky pro antény, hromosvod či jiné vývody skrze střechu se dříve řešily různými způsoby (například seřezáváním tašek, vyvrtáváním otvorů do tašek apod.), nyní pro všechny varianty na trhu existují oficiální řešení přímo na míru. Tento pokrok je způsobem zejména změnou užití podkrovních prostor – dříve tyto prostory volně dýchaly a pár kapek vody, které stekly skrz otvor kolem antény, nebyly problémem.

Nyní jsou ovšem podkroví stále častěji užívána jako obytné prostory a krovové konstrukce jsou různě zakryty, nemohou dýchat a nemohou být pravidelně kontrolovány. A v takovém případě už je voda samozřejmě problém.

Opatření proti sněhu nejsou 100 % nutností každé střechy, ale doporučují se v oblastech s vyšším výskytem sněhu a jsou naprostou nezbytností v horských oblastech. V níže položených oblastech, resp v oblastech s nižším výskytem sněhu, se jedná o preventivní opatření jak z hlediska zdraví osob, tak střechy samotné.

Všichni jsme nepochybně již byli svědky toho, jakou sílu má i pár centimetrů tlustá vrstva sněhu, když se rozjede po vyhřáté střeše. Navíc pokud takto padající sníh někoho zraní, zodpovědnost jde vždy na hlavu majitele objektu.

Výběr kvalitního materiálu

Přestože celá řada doplňků je dostupná pouze v kovovém provedení (což je například u okapů zcela pochopitelné), většinou má zákazník na výběr mezi kovem/keramikou a plastem. A přestože rozdíl mezi kovem a plastem je zcela očividný – kvalita, únosnost a výdrž –, mezi plastovými a keramickými doplňky nemusí rozdíl být tak patrný a obecně známý.

Na první pohled je největším rozdílem mezi keramikou a plastem samozřejmě cena. Je však třeba vzít v potaz výhody, které keramické doplňky oproti těm plastovým, levnějším, nabízí. Keramické doplňky jsou vždy ve stejné barvě jako pálená krytina (pokud samozřejmě vše kupujeme od stejného výrobce) a tuto barvu si uchovají po celou dobu své životnosti, protože stárnou a na vnější vlivy reagují shodně se zbytkem střechy.

U plastu tato shoda nenastane. I kdybychom v úplném začátku vybrali dokonale ladící doplněk, barva se velmi brzy změní působením slunce, sněhu, mrazu a deště. Výsledek proto možná bude plastový doplněk možná levnější, ale rozhodně ne estetický.