Omítky na bázi sádry se aplikují v jedné vrstvě, což výrazně šetří čas při aplikaci. Omítka je vhodná pro většinu povrchů, jako nejvhodnější ovšem bývá doporučován pórobeton, beton nebo broušené keramické tvárnice.

V případě pórobetonu, betonu nebo broušené keramické tvárnice lze sádrovou omítku aplikovat i jako tenkovrstvou, tedy od 3 mm. Cihelné zdivo vyžaduje vrstvu omítky od 1 cm, povrch však před aplikací není nutné vlhčit.

Nevýhody

Hlavní nevýhodou sádrových omítek je omezení vlhkosti prostředí, ve kterém bude omítka použita. Trvale vlhké prostředí (např. prádelna, vývařovna, zavlhlé zdi starých domů…) může omítku narušit a způsobit ztrátu pevnosti.

To ovšem neznamená, že sádrové omítky nelze použít například v koupelně či kuchyni – v těchto místnostech není dlouhodobá vlhkost vysoká, jedná se pouze o nárazovou změnu při užívání. Přesto řada výrobců doporučuje sádrovou omítku v koupelně/kuchyni opatřit barevným nátěrem s co nejnižší propustností vodní páry.POZOR!

Sádrové omítky nejsou určeny pro aplikaci ve venkovním prostředí.

Výhody

Sádrové omítky nejen umožňují rychlejší práci, ale rovněž i tloušťku vrstvy až 50 mm – a při práci samozřejmě není třeba skončit u jedné vrstvy, vrstev můžeme nenést libovolně. Vzhledem k ceně se však sádrové omítky nepoužívají k vyrovnání nerovnosti podkladu.

Sádrové omítky jsou dobře přilnavé k řádně ošetřenému podkladu – nesavý podklad je třeba ošetřit adhezním můstkem, savý podklad penetračním nátěrem. Na správně ošetřeném podkladu omítky rovněž dobře schnou a tuhnou, což je důležité zejména při následném vyhlazování či dalších úpravách povrchu.

Přestože sádrové omítky dobře přenáší drobná pnutí a praskají méně než jiné omítky, doporučuje se jejich použití v kombinaci s výztužnou tkaninou, která zajistí perfektní výsledek.

Sádrové omítky jsou vhodné pro celou řadu dekorativních zpracování, což interiéru dodá jedinečný vzhled.

Omítka pro lepší klima

Sádrové omítky „dýchají“ a pracují s vlhkostí v interiéru (což je jejich velké mínus při vysoké vlhkosti interiéru), což mj. znamená, že jsou schopny absorbovat zvýšenou vlhkost v místnosti a později ji opět uvolnit. Rovněž dobře absorbují teplo a podílí se na rovnoměrném vytápění vnitřního prostoru. Tyto vlastnosti pomáhají k vytvoření stabilního mikroklima místnosti – a k jeho udržení.

Baumit
Baumit Ratio Slim | Zdroj: Baumit
Cemix
Cemix 136 | Zdroj: Cemix
weber
Weber webermur 659 | Zdroj: Weber
knauf
Knauf MP 76l | Zdroj: Knauf
sakret
Sakret MIP 01 | Zdroj: Sakret
rigips
Rigips Rimat 100 DLP | Zdroj: Rigips
soudal
Soudal Sádrová omítka | Zdroj: Soudal
den braven
Sádrová omítka G300 | Zdroj: Den Braven
Snímek obrazovky 2021 06 04 v 22.53.32
Přehledová tabulka | Zdroj: redakce