Do další etapy postoupila příprava nové průmyslové zóny, kterou v Mošnově u letiště chystá společnost Panattoni. V souvislosti s takzvaným Panatonni Parkem Ostrava Airport chce zaměstnat až dva tisíce lidí a investovat zhruba čtyři miliardy korun.

Vizualizace Panattoni Parku Ostrava Airport.

Vizualizace Panattoni Parku Ostrava Airport. 

Loni na podzim, kdy firma kupovala potřebné pozemky, slibovala, že projekt přiláká přední tuzemské i světové společnosti.

Nyní udělala další nutný krok ke vzniku plánované průmyslové zóny – požádala o schválení studie EIA, tedy vlivu stavby na životní prostředí. A z té vyplývá, že se plány regionálních politiků na přilákání firem zaměřených na výzkum či výrobu s vysokou přidanou hodnotou v tomto případě rozhodně naplňovat nebudou.

„Areál bude určen pro příjem, skladování a redistribuci zboží do maloobchodní sítě v České republice,“ stojí v oznámení studie EIA.

Přání politiků ale nejsou pro případný vznik dané průmyslové zóny rozhodující, důležitý je soulad s územním plánem. A ten chystaný mošnovský park splňuje.

Proto se stavbou souhlasil například rovněž odbor stavebního řádu, územního plánování a památkové péče kopřivnické radnice, která se ze zákona k plánovaným stavbám na území obce Mošnov vyjadřuje.

„Předložená žádost neobsahuje konkrétní informaci o tom, jaká činnost by se měla v hale odehrávat. Úřad územního plánování předpokládá, že v hale bude probíhat pouze lehká průmyslová výroba, která odpovídá stanovenému hlavnímu využití plochy ‚výroby a skladování – lehkého průmyslu‘. Záměr ‚Malá zóna Mošnov‘ je v souladu s územně plánovací dokumentací,“ konstatovali zástupci odboru ve svém vyjádření ke stavbě.

Ostrava drží plochu pro vyspělé technologie

Mošnovské letiště a jeho okolí je pro firmy zajímavé hlavně kvůli spojení letecké, železniční a silniční dopravy. K letišti totiž vede železnice, dálnice je nedaleko.

V areálu okolo letiště už proto příliš volných ploch není. „V současnosti zbývá ucelená padesátihektarová plocha a několik menších. Padesátihektarovou plochu držíme pro firmu zaměřenou na vyspělé technologie,“ konstatoval před časem ostravský primátor Tomáš Macura (podrobněji zde).

O jakou firmu by se mělo jednat, to zatím rozhodnuto není. „Chceme získat firmu vyrábějící produkty s vyšší přidanou hodnotou,“ doplnil ostravský primátor.