Zaparkovat auto v blízkosti nemocnice v Náchodě je pro pacienty trvalý problém. Zlepšení přinese až parkovací dům a rozšíření současných parkovišť. Oproti dnešnímu stavu přibude 150 nových míst, hotovo má být na podzim 2022.

Když před třemi lety stavební firmy začaly stavět dva nové pavilony v nemocnici v Náchodě, zabraly v dolním areálu pro zázemí stavby skoro 150 parkovacích míst. Vedení nemocnice v té době zavedlo parkovací poplatky, aby řidiči nenechávali stát auta v areálu celodenně.

Auta se však přesunula do sousedící vilové čtvrti, jejíž obyvatelé reagovali peticí. Město vybudovalo několik ploch v dosahu, přesto auta z vilové čtvrti nezmizela.

Nemocniční pavilony jsou od podzimu hotové, parkovacích míst je v areálu nyní kolem 230, přesto zájmu personálu ani pacientů nestačí.

Je to vidět na cvrkotu kolem nemocnice ve všední den. Bezplatná parkoviště v nejbližším okolí jsou obsypaná auty až do odpoledne a někdy ani není šance zaparkovat na placené ploše vedle ambulantního pavilonu. Část pacientů tak postává u východů ze špitálu, až je jejich blízcí přijedou pouze rychle vyzvednout.

„Vozím teď do nemocnice svou ženu, takže jsem sháněl místo k parkování už potřetí. Buď musíte přijet brzy ráno, nebo je potřeba si počkat, až někdo vyjede. Auta se tady ale moc netočí, čekám tu už čtyřicet minut a zatím odjela jen dvě tři. Celkově je Náchod příliš zacpaný,“ všímá si Jaroslav Šolc z Police nad Metují, který zůstal na parkovišti u vjezdu do nemocnice pod hlavní silnicí.

Teď situaci navíc komplikuje i to, že město začalo opravovat nedalekou Purkyňovu ulici mezi špitálem a pivovarem.

„Je to velký problém tady zaparkovat, ráno dokonce obsluha placeného parkoviště posílala další auta pryč. Mám štěstí v tom, že dokážu zacouvat do jednoho místa, pod kterým je sráz, takže ho moc lidé neobsazují. To mi pomohlo už asi potřetí,“ glosuje pacient s ovázanou rukou, který také zaparkoval pod silnicí a souká se do auta na nekomfortním místě.

Očkování a další nápor aut

Nemocnice se teď snaží vyjít vstříc navíc i stovkám lidí, kteří přijíždějí denně za očkováním proti covidu-19. Očkovací centrum našlo zázemí v přízemí nového pavilonu J. Když řidiči vjedou do areálu, nasměrují je dva zaměstnanci, kteří toto parkování pro očkované řídí. 

Kde se dá zaparkovat?Uvnitř areálu dolní nemocnice je celkem 230 míst. U vjezdu do areálu je placené parkoviště pro asi 50 aut, prvních 15 minut je zdarma, ve všední dny od 6 do 15.30 hodin se platí, poplatek při vjezdu je 30 Kč, maximálně 4 hodiny stání vyjdou na 60 Kč, po 4 hodinách se platí 100 Kč za hodinu, neplatí dárci krve ani řidiči, kteří jen vysadí pacienta. Zdarma zaparkují lidé mířící do očkovacího centra, které navede obsluha u vrátnice.
horním areálu nemocnice je 70 míst.V ulici Na Hamrech za halou „Plechovka“ je 25 míst.V ulici Bartoňova nad ZŠ Masarykova 75 míst a 3 místa pro invalidy.V ulici Nemocniční je 14 míst.K nemocničním areálům se dá dojet i autobusem.Co se změní?
Po dostavbě parkovacího domu a úpravě parkovišť bude celkem v dolní nemocnici 378 parkovacích míst. Pokud kraj dotáhne druhou etapu dostavby nemocnice, veškeré provozy se sestěhují do dolního areálu.

„Pro bezplatné parkování lidí přijíždějících k očkování využíváme tři parkovací místa. Pro invalidy je parkování přímo před očkovacím centrem, pro ostatní jsme uvolnili parkoviště, které využívá obvykle ředitelství, a dále podélně parkujeme na nově vybudované silnici v areálu kolem nových pavilonů,“ vysvětluje ředitel Oblastní nemocnice v Náchodě Jan Mach.

„Zatím tato parkovací kapacita pro očkovací centrum stačila. Očkovaní mohou také parkovat bezplatně na placeném parkovišti, pokud do 15 minut po očkování odjedou,“ tvrdí ředitel.

Placené parkoviště u vjezdu je podle ředitele o dopolednech plné obvykle z devadesáti procent a auta se tam hodně střídají. Když je velká nouze, lidé vezmou zavděk i nejméně komfortním, ale také obvykle málo zaplněným parkovištěm u haly Plechovka, odkud však musí vystoupat ještě osmdesát schodů do dolního areálu.

Stavba začne na podzim

Řešením bude parkovací dům ve svahu poblíž nového pavilonu J. Královéhradecký kraj s jeho stavbou původně počítal v místě zbouraného sirotčince, kde je nyní zpoplatněné parkoviště plné výmolů. Parkovací dům měl přitom předcházet stavbě první etapy dostavby a modernizace nemocnice, což se však nestalo.

Dva pavilony za 1,4 miliardy korun začaly naplno sloužit pacientům od začátku června.

Parkovací dům a oprava nemocničních parkovišť už však v březnu získaly stavební povolení a kraj počítá s tím, že oba projekty celkem za 55 milionů korun bez započtení daně zahájí nejspíš letos na podzim. Kraj teprve bude hledat stavební firmu.

„Částka zahrnuje rekonstrukci a rozšíření dvou parkovacích ploch u pavilonu patologie a v místě hlavního vjezdu do areálu nemocnice a také stavbu krytého parkovacího domu. Celkem vznikne 180 nových parkovacích míst, z toho 165 míst pro pacienty a 15 míst pro personál. Součástí je příprava plochy na dvě stání pro elektromobily,“ říká mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Přestavba parkovišť bude postupná, aby nemocnice nepřišla naráz o příliš mnoho míst uvnitř areálu. Hotovo by mělo být na podzim 2022, tedy ještě před zahájením druhé etapy dostavby a modernizace náchodské nemocnice za dalších 580 milionů korun, pro niž už kraj hledá projektanta. V letech 2022 až 2024 se totiž v dolním areálu počítá se zbouráním nejstarší a již nejzchátralejší budovy E. Přestavba čeká také pavilon D.

Radnice mění provoz v Praizlerově ulici

Nedostatek parkovacích míst v nemocnici vadí i teď obyvatelům sousedících ulic. Když se začaly stavět nové pavilony, auta se přemístila do vilové čtvrti. Proto obyvatelé před čtyřmi lety sepsali petici. Jakmile město vybudovalo asi stovku parkovacích míst v okolí, změnilo dopravní značení v ulicích a umožnilo parkování pouze místním, auta tím však zcela nevyhnalo. 

Začátkem května městská rada opět řešila několik variant dopravních změn v ulicích u nemocnice. V Praizlerově ulici zruší jednosměrku, parkovací pruh a vyhrazené parkování. Orlická a Zborovská ulice mají zůstat v současném režimu.

„Důvodem je dokončení výstavby nových pavilonů. Zároveň se snažíme ochránit obyvatele, protože nebylo vybudováno přislíbené parkoviště v areálu. Pacienti včetně personálu tak pořád parkují v okolí nemocnice. Radnice na tento stav upozorňuje již delší dobu, občané žijící v této lokalitě s tím nejsou pochopitelně spokojeni,“ říká mluvčí radnice Nina Adlof. Změnu by mohl přinést až parkovací dům.