Požadavky nového standardu navrhování budov s téměř nulovou spotřebou energie staví investory před zásadní otázku: jakou izolaci zvolit? Je tu však možnost mnohem snazší a jednodušší: jednovrstvé zdivo bez nutnosti dodatečného zateplení. Této moderní metodě nyní vychází Wienerberger vstříc svou novinkou.

Pro jednovrstvé zdivo, které je obecně nejšetrnější k životnímu prostředí jak z hlediska výrobního, tak i užitného, nabízel dosud Porotherm cihelné bloky T Profi s vloženou tepelnou izolací na bázi minerální vlny a produkty EKO+ profi šířky 44 a 50 centimetrů. Jsou však investoři, kteří hledají cenově nejvýhodnější variantu zdiva, jež splní požadavky na energetickou náročnost budov. Dále existují investoři, kteří chtějí zdivo jako čistou keramiku, tedy bez jakékoli izolace. Pro obě tyto skupiny je tu nyní unikátní tvarovka z řady EKO+ Profi s tloušťkou 38 centimetrů, jež doplňuje produktové portfolio Porotherm.

Nová cihla Porotherm 38 EKO+ Profi / Profi Dryfix je přímo předurčena pro jednovrstvé zdivo novostaveb rodinných domů, v menším měřítku i pro malé bytové domy nebo objekty různého využití s nižším počtem podlaží, kde investor požaduje levné a přitom dostatečně kvalitní řešení zdiva s výborným poměrem cena/výkon a trvalou užitnou hodnotou. Novinka, která je určena pro zdění na tenkovrstvou maltu i pro zdění na zdicí pěnu Dryfix, se již vyrábí a je skladem včetně doplňkových cihel Porotherm 38 EKO+ Profi K a Porotherm 38 EKO+ Profi 1/2 K. Je samozřejmě zcela kompatibilní se všemi doplňky pro systémové zdění Porotherm.

Cihelný blok Porotherm 38 EKO+ Profi / Profi Dryfix je odpovědí naší společnosti na požadavky trhu, který chce vynikající tepelněizolační vlastnosti a přijatelnou cenu. Právě tyto dva parametry jsme postavili jako zadání. Výsledkem je nový broušený cihelný blok v tloušťce 38 centimetrů pro omítané jednovrstvé obvodové nosné i nenosné zdivo, který při svých rozměrech dokáže splnit velmi vysoké nároky na tepelný odpor i tepelnou akumulaci stěny bez dodatečného zateplení,” říká Ing. arch. Martin Tichý, produktový manažer značky Porotherm.

Důvody pro novou cihlu 38 EKO+ Profi jsou zřejmé. Díky svým tepelněizolačním vlastnostem, jež vyhovují nárokům budov s téměř nulovou spotřebou energie, pomůže uspořit část nákladů domácnosti na vytápění či chlazení. Ale nejen to, díky přijatelné ceně pomůže snížit i investiční náklady. Představuje také prostorově úsporné řešení, protože tenčí konstrukce obvodového zdiva znamená větší vnitřní obytný prostor, aniž by utrpěla kvalita a nosnost zdiva. Jednovrstvé zdění je navíc snadné a rychlé, zdít lze na tenkovrstvou maltu i zdicí pěnu, s minimem doplňků a bez nutnosti řezání. Cihlové materiály, vyrobené šetrně z přírodních zdrojů, přitom mají minimální dopad na životní prostředí a současně jsou ideální pro zdravé vnitřní klima budov.

Porotherm 38 EKO+ Profi / Profi Dryfix

ekonomická cihla s vynikajícími vlastnostmivhodná pro jednovrstvé zdivo, splňuje požadavky budov s téměř nulovou spotřebou energie (NZEB)praktické řešení s ohledem na rozměry a hmotnost cihlypro snadné zdění – bez potřeby řezání, s minimem doplňkůekologicky šetrné řešení pro zdravý domovúspora místa díky tenčí konstrukci obvodového zdiva

Základní parametry:

rozměry (d/š/v): 248 × 380 × 249 mmhmotnost: cca 16 kg/kspevnost v tlaku: 8 N/mm2

Tepelněizolační vlastnosti:

PTH 38 EKO+ Profi:λ = 0,091 W/m.K; U = 0,21 W/m2.K *PTH 38 EKO+ Profi Dryfix:λ = 0,089 W/m.K; U = 0,21W/m2.K *

* s tepelněizolační omítkou 30 mm

Statické vlastnosti:

PTH 38 EKO+ Profi: pevnost v tlaku 8 N/mm2, charakteristická pevnost zdiva fk = 2,37 N/mm2PTH 38 EKO+ Profi Dryfix: pevnost v tlaku 8 N/mm2, charakteristická pevnost zdiva fk = 1,6 N/mm2

Akustické vlastnosti:

PTH 38 EKO+ Profi: vážená laboratorní neprůzvučnost Rw = 40 dBPTH 38 EKO+ Profi Dryfix: vážená laboratorní neprůzvučnost Rw = 39 dBo