Fasádní nebo interiérový obklad z deskových materiálů může mít rozličné podoby. Oproti unifikovaným keramickým obkladům nebo dřevěným lamelám je možné cementotřískové opláštění vyskládat i z formátů s rozdílnými rozměry. Samotný obklad totiž nemusí mít pouze pravoúhlý formát. V případě cementotřískových desek CETRIS® lze volit mezi různými typy s odlišnou povrchovou úpravou nebo strukturou povrchu.

Výrobce desek CETRIS®, společnost CIDEM Hranice, a. s., disponuje dvěma automatickými CNC obráběcími centry, kde je možné na přání zákazníka vyřezat téměř libovolný tvar fasádních desek. Vždy je však vzhledem k ekonomičnosti prořezu vhodné volit rozměry vycházející z výrobních formátů jednotlivých desek. Rozmanitost tvarů obkladových desek a způsob upevnění umožní zdůraznit to správné rozdělení fasády.

Obklad z desek CETRIS může mít rozličné
podoby. Opláštění lze vyskládat z formátů s rozdílnými rozměry.

Obklad z desek CETRIS může mít rozličné podoby. Opláštění lze vyskládat z formátů s rozdílnými rozměry.

Senohraby

Při realizaci nového wellness areálu INFINIT v Senohrabech byla část opláštění budov vytvořena svisle orientovaným dřevěným obkladem v kombinaci s obkladem z cementotřískových desek CETRIS® BASIC formátovaných do lichoběžníkového a trojúhelníkového tvaru. Tato vzdušná variace obkladu připomínající hru mikádo je výrazným architektonickým prvkem. Projektové a montážní práce provedla společnost ADI interiér, s. r. o., Brno.

Barevná nejednotnost

Samotná deska CETRIS® BASIC, popřípadě CETRIS® PROFIL (s vytlačeným reliéfem dřeva nebo břidlice), nemá definovaný jednotný barevný vzhled. Charakteristická vlastnost těchto povrchově neošetřených desek – barevná nejednotnost – je dána zejména použitým pojivem, tedy portlandským cementem, a výrobním procesem. V ploše cementotřískových desek CETRIS® se vlivem způsobu výroby a opracování mohou barevný odstín i struktura povrchu lišit. Mohou tak vznikat tmavší a světlejší místa (fleky, pásy…). Cementotřískové desky CETRIS® BASIC s těmito šmouhami v kombinaci s deskami bez nich vytvářejí opláštění s přirozenou různorodostí vzhledu betonových stěn.

CETRIS® BASIC je cementotřísková deska s hladkým přírodním cementově šedým povrchem, která se vyrábí v mnoha standardních tloušťkách od 8 do 32 milimetrů. Základní rozměr desky je 3 350 × 1 250 milimetrů. Desky lze dodat řezané na rozměr požadovaný zákazníkem, se zaoblenou nebo sraženou hranou pod úhlem 45°, frézované desky s polodrážkou od 12milimetrové tloušťky či desky s perem a drážkou od 16milimetrové tloušťky. Do desek lze rovněž předvrtat otvory.

Při realizaci areálu INFINIT v Senohrabech je část opláštění zdejších budov vytvořena svisle
orientovaným dřevěným obkladem v kombinaci s obkladem z cementotřískových desek CETRIS® BASIC.

Při realizaci areálu INFINIT v Senohrabech je část opláštění zdejších budov vytvořena svisle orientovaným dřevěným obkladem v kombinaci s obkladem z cementotřískových desek CETRIS® BASIC.

Živý vzhled

Charakteristická různorodá tvář základních cementotřískových desek je známa autorům stavebních projektů. Důvodem, proč použít „šedivou” desku, je získání cenově dostupného opláštění rozličného „živého” vzhledu, který je v kontrastu s uniformovanými barevně jednolitými fasádními plášti. Přitom vznikne obklad s vysokou životností a v podstatě s nulovými provozními náklady. Fasádní obklad z cementotřískových desek CETRIS® BASIC nebo CETRIS® PROFIL je na dotyk kupodivu velmi příjemný, navíc nepotřebuje žádnou náročnou údržbu a odolá působení mechu, plísní i jiných degradujících činitelů vznikajících například v kontaktních zateplovacích systémech.

Desky CETRIS® LASUR tvoří i opláštění budov technického zázemí berlínského zábavního amfiteátru Kindl-Bühne Wuhlheide.

Desky CETRIS® LASUR tvoří i opláštění budov technického zázemí berlínského zábavního amfiteátru Kindl-Bühne Wuhlheide.

CETRIS® LASUR je cementotřísková deska tloušťky 10 až 16 milimetrů s hladkým povrchem opatřená základním pigmentovaným podnátěrem a finálním lazurovacím probarevným lakem v odstínech dle vzorníku. Povrchová úprava lazurovacím lakem nevytváří jednotný a jednolitý vzhled. Základní rozměr desky je 3 350 × 1 250 milimetrů. Používá se především jako fasádní obkladová deska v exteriérech. Rubová strana je opatřena ochranným základním nátěrem.

Bez viditelného upevnění

Obkladové desky CETRIS® LASUR byly k podkladní dřevěné konstrukci lepeny systémem SIKA Tack Panel bez viditelného mechanického upevnění. Obdobný způsob uchycení byl použit i pro lichoběžníkové fasádní obklady CETRIS® LASUR tvořící opláštění budov technického zázemí berlínského zábavního amfiteátru Kindl-Bühne Wuhlheide. Montáž fasádních panelů tloušťky 12 milimetrů v barevném odstínu 001 provedla česká firma Montage 24 Zlín.