Kompletně zrekonstruovaný sportovní areál Prokopávka na Severním Předměstí Plzně začal sloužit sportovcům. Na jeho obnovu město vynaložilo zhruba 200 milionů korun.

Sportovní areál Prokopávka na severním okraji Plzně je po zevrubné rekonstrukci...

Fotogalerie12

Sportovní areál Prokopávka na severním okraji Plzně je po zevrubné rekonstrukci opět přístupný sportovcům.

Areál v minulosti patřil sportovním organizacím, pod jejichž vedením skončil v roce 2002 v dražbě, ve které jej koupila soukromá firma. Město jej pak v roce 2010 vykoupilo. Sportovní kluby ani pak nebyly schopné dobře zajistit provoz a radnice proto areál svěřila TJ Lokomotiva Plzeň.

Rekonstrukce začala v září 2019. Vznikla zde nová sportovní hala, malá tělocvična a ubytovací zařízení s restaurací. Revitalizaci má za sebou fotbalové hřiště s umělou trávou, byly vybudovány nová inline dráha, parkoviště i rampa pro pěší a vozíčkáře.

„Revitalizace areálu Prokopávka je jednou z možností, jak sportovcům nabídnout moderní, funkční a plnohodnotné sportoviště s odpovídajícím zázemím,“ řekl náměstek primátora Roman Zarzycký z ANO.

„Na Prokopávku se vrací fotbalisté SSC Bolevec a v současné době probíhají jednání o pronájmech sportovní haly a tělocvičny na box. Spuštění hlavního provozu areálu plánujeme na začátek srpna, kdy začínají soustředění a přípravy na dlouhodobé soutěže,“ řekl za provozovatele TJ Lokomotiva Plzeň Pavel Froněk.

Ten věří, že cestu na plzeňskou Prokopávku si najdou i jednotlivé sportovní svazy České republiky pro pořádání soustředění reprezentačních srazů.

Zástupci města plánují ještě druhou etapu revitalizace. Ta by zahrnovala výstavbu nové dvoupodlažní budovy letní restaurace, víceúčelového hřiště s umělým polyuretanovým povrchem o rozměru 45 25 metrů, nového víceúčelového hřiště obsahující čtyři hrací plochy s pískovým povrchem pro plážový volejbal včetně nafukovací haly, dětského hřiště s herními prvky, dvou antukových kurtů pro tenis hřiště pro nohejbal, pískového hřiště pro plážovou kopanou a dřevěné vyhlídkové věže.

Náklady jsou odhadované na 110 milionů korun a bude záležet na tom, kdy bude město schopné peníze na akci vyčlenit v rozpočtu.