České keramické obklady RAKO nebudou na EXPO 2020 exponátem, přesto získají reprezentativní prostor. Na Všeobecné světové výstavě v Dubaji, která bude zahájena 1. října 2021, budou součástí samotného architektonického řešení pavilonu a bude se po nich chodit.

Návštěvníci, kterých může být podle odhadů organizátorů až 25 milionů, tak budou moci sami zhodnotit odolnost českých materiálů i v prostředí, kde je všudypřítomný písek, sůl a horko. I když je RAKO především lokální značka, která navazuje na bohatou českou historii, exportuje do 92 zemí. Dodávka do oblasti Blízkého a Středního východu tak pro ni není žádnou novinkou. V letošním roce například poskytla své výrobky pro autobusový terminál v Kataru nebo kasárny v Kuvajtu.

Ve vnitřních prostorách českého pavilonu budou instalovány dlaždice série Stones formátu 60×60 centimetrů a doplní je obkládačky System 30×60 centimetrů na stěnách. Přesah má RAKO i do exteriéru, a to prostřednictvím venkovních dlaždic RAKO OUTDOOR. Dlaždice v designu Piazzetta a ve formátu 60×60 centimetrů s tloušťkou 2 centimetry budou umístěny ve venkovních ochozech, na zahradě.

I když hostitelem výstavy EXPO je poprvé arabská země, česká značka není díky svým vlastnostem na Blízkém a Středním východě tak docela neznámá. V této klimatické oblasti jsou keramické dlaždice velice úspěšné coby vysoce odolný materiál, který tyto náročné podmínky vydrží.

Veškeré keramické obklady v pavilonu České republiky na EXPO 2020 budou od značky RAKO.

Veškeré keramické obklady v pavilonu České republiky na EXPO 2020 budou od značky RAKO.

V Egyptě, Kuvajtu i Kataru

Výrobky RAKO budou kromě pavilonu v Dubaji součástí nového komplexu olympijských bazénů v Egyptě, kam Lasselsberger dodá ucelený bazénový program včetně všech funkčních tvarovek. Pro kasárny armády v Kuvajtu je v Čechách vyráběno více než 100 tisíc metrů čtverečních obkladů. Projekt si vyžádal produkty se speciálně zabroušenou stěnovou hranou, RAKO tak vyrábí tvarovky na míru. Další velkou realizací, čítající 93 tisíc metrů, je autobusový terminál v Kataru. Tam z České republiky odchází právě v těchto týdnech kombinace sérií Kaamos, Rock a Extra ve formátech 40×80, 60×60 a 30×60 centimetrů.

V uplynulých letech se již uplatnily české keramické výrobky třeba při stavbě nemocnice Farwaniah Hospital v Kuvajtu, nového hotelu Kempinski v Dubaji, aquaparku v Maroku, nebo v projektu policejních stanic, škol a nemocnic v Ománu.

Spojení „národního” představení na EXPO s vlastní firemní prezentací je pro RAKO optimální. „Jsme totiž pevně přesvědčení o lokálnosti značky. O tom, že patříme do středu Evropy a že RAKO je materiál hlavně český. Nehrajeme si na světovou značku: Jsme česká značka, která má světové ambice,“ řekl nedávno Herbert Kraus, obchodní ředitel společnosti Lasselsberger v rozhovoru pro RAKO noviny. RAKO je součástí české i světové historie, nemusí se ovšem dívat jen zpátky. Celých 138 let existence značky se RAKO rozvíjí, je součástí klenotů patřících i do národního dědictví, jako je Obecní dům, kavárna Imperial nebo vila Tugendhat, ale také mnoha současných významných realizací.