V budovách trávíme stále více času, a proto je velice důležité dbát na zdravé vnitřní prostředí. Důležitý je čerstvý vzduch, ale i stabilní vnitřní teplota, která nám je příjemná po celý rok. Tepelný komfort, tedy jak vytápění, tak i chlazení, lze zajistit podlahovým topením. O vždy čerstvý vzduch se perfektně postará řízené větrání se zpětnou rekuperací teploty a vlhkosti. Zkrátka je toho mnoho a vyznat se v problematice není vůbec snadné.

Není to dávno, kdy významnou inovaci otopné soustavy přinesl plynový kondenzační kotel. Ten svému uživateli nabídl novou hodnotu, totiž kondenzační teplo vodní páry, které v případě obyčejných kotlů unikalo spolu s vodní párou komínem ven. S ohledem na velké výparné teplo vody (2 257 kJ/kg) je účinnost kondenzačních kotlů až o 10 % vyšší, než u běžných kotlů.

Tepelná čerpadla jdou s účinností ještě dál, dodat do otopné soustavy totiž dokáží násobky spotřebované energie: V zimě odebírají teplo z venkovního prostředí (z venkovního vzduchu, země) a předávají ho (prostřednictvím vody nebo vzduchu) do vnitřního prostředí. Venkovní prostředí tím ještě více ochlazují, ale vnitřní se ohřívá. V létě naopak odebírají teplo z vnitřního prostředí (ochlazují vnitřní prostor) a předávají ho do venkovního prostředí, které tím vlastně ještě více ohřívají.

Čtenář jistě postřehl, že tepelné čerpadlo přečerpává tepelnou energii, což lze zajistit jen tak, že čerpadlu pro toto pumpování dodáme potřebnou energii. Energie vynaložená na přečerpávání je ale násobně menší, než získaná, a navíc se nám při vytápění získaná a vynaložená energie sčítá. Orientačně lze tepelným čerpadlem tedy vytápět až 2‒5x levněji než například elektrokotlem.

Velký rozptyl v „účinnosti“ tepelných čerpadel vyplývá z jejich samotného principu. Jsou to totiž inverzní (obrácené) tepelné stroje pracující na základě stejných termodynamických zákonů jako spalovací motor. Teoretický topný faktor přitom popisuje jednoduchý vzorec, ve kterém termodynamickou teplotu (teplota ve °C zvýšená o 273,15) výstupního média (teplá voda do topení, např. 40 °C) vydělíme rozdílem mezi touto teplotou a teplotou média, ze kterého odebíráme teplo (obvykle venkovní vzduch, např. 10 °C).

Z uvedeného vztahu je patrné, že s rostoucím rozdílem teplot klesá účinnost a naopak. V obecné rovině je proto vhodné tepelná čerpadla kombinovat s nízkoteplotním vytápěním (podlahové) a celý systém dobře regulovat. Přetápění celého domu, nebo jen jednotlivých místností, se totiž projeví jak vyšší tepelnou ztrátou, tak i horším topným faktorem (účinností).

Komplexní řešení vytápění a chlazení

I po tepelném čerpadle bude jistě v oboru vytápění následovat další významná inovace. Každý člověk má totiž jiné nároky a vyhovuje mu trochu jiná teplota, stále častěji se objevují rekuperační jednotky, elektronika umožňuje řídit teploty v každé místnosti zvlášť atd. Společnost STIEBEL ELTRON z tohoto pohledu nabízí zajímavá řešení vytápění, regulace a energetického managementu. Ta jsou nejenom zase o kus úspornější, ale též zajišťující, aby se komfortně cítili všichni.

Decentrální větrací přístroj s rekuperací tepla VRL-C 300 G Premium.

Decentrální větrací přístroj s rekuperací tepla VRL-C 300 G Premium.

Díky novodobé invertorové technologii a reverzibilnosti chladivových okruhů se kupříkladu již o zdravé vnitřní klima nemusí starat souběžně několik zařízení, leckdy dokonce od různých výrobců. Stačí jeden „stroj“ a to invertorové tepelné čerpadlo s integrovanou ventilační jednotkou. Toto systémové řešení, zahrnující též rozvody vzduchu a přesně řízené regulační prvky otopné soustavy, totiž zcela uspokojí i toho nejnáročnějšího klienta.

Innovation Tour

Pokud Vás vývoj a současné trendy ve vytápění zajímají, můžete se s tepelným čerpadlem, regulací, vzduchotechnikou a dalšími zařízeními seznámit v rámci evropského turné Innovation TOUR. Akci pořádá přední celosvětově známá společnost STIEBEL ELTRON a to ve dnech 9. až 19. srpna 2021. Tuzemská pobočka si zároveň připomene 30. výročí založení STIEBEL ELTRON v České republice.

Mobilní stánek STIEBEL ELTRON v rámci ČR zavítá do Ostravy, Brna a Plzně. Těšit se můžeme na prezentaci reálných produktů a konzultaci s odborníky STIEBEL ELTRON. Firma představí zájemcům nejnovější řešení pro ohřev vody, vytápění, větrání a chlazení. Řešíte-li právě vytápění, ohřev vody, větrání a chlazení ve svém domě, nebo se na tuto akci připravujete, případně chcete-li si udělat zajímavou procházku či si posílit přehled v těchto oblastech, pak může být pro vás tato akce velmi přínosná. Využijte tuto jedinečnou příležitost, naplánujte si čas a navštivte toto setkání. Těšit se můžete na prezentaci reálných produktů a konzultace s odborníky společnosti STIEBEL ELTRON.

Kde a kdy?

9. – 10. 8. 2021 | 7 – 20 h

  • HORNBACH OSTRAVA VÍTKOVICE
  • ul. Rudná 2978/11, Ostrava-Vítkovice
  • Umístění stánku: parkoviště před hobby marketem

12. – 14. 8. 2021 | čt, pá 7 – 21 h, so 8 – 21 h

  • BAUHAUS BRNO IVANOVICE
  • ečkovická 3/555, Brno-Ivanovice
  • Umístění stánku: na parkovišti před hobby marketem

17. – 19. 8. 2021 | 7 – 20 h

  • HORNBACH PLZEŇ
  • U Prazdroje 2750/24, Plzeň 2-Slovany
  • Umístění stánku: na parkovišti před hobby marketem

Co bude k vidění

Tepelná čerpadla a to v kombinaci s novým chladivem zaručujícím maximální bezpečnost při provozu. Toto chladivo s označením R454C umožňuje zvýšení účinnosti o 15 procent. Kromě toho dosahuje teplota topné vody v provozu tepelného čerpadla až 75 stupňů, což je ideální například pro rekonstrukce, nebo celoroční dezinfekční ohřev teplé vody s teplotou nad 60 stupňů. To vše bez přídavného elektrického vytápění i při venkovních teplotách pod -20 °C. Chladivo R454C je navíc šetrné k životnímu prostředí; jeho „skleníkový“ efekt je až 14krát nižší než u dříve běžně používaných chladiv.

Rekuperační jednotky STIEBEL ELTRON zajišťují regulovanou výměnu vzduchu bez plýtvání energií. Pod pojmem rekuperace myslíme výměnu vzduchu, kdy odcházející vydýchaný vzduch předá v rekuperační jednotce své teplo přicházejícímu vzduchu, aniž by došlo k jejich promíchání. Jde o systém řízeného větrání, který zajistí v budovách zdravý čerstvý vzduch. Díky rekuperaci (zpětnému získávání tepla) zůstává až 90 % tepla v budově v porovnání s běžným větráním, kdy otevřením okna nahradíme teplý vydýchaný vzduch čerstvým, ale chladným vzduchem. Šetří tak energií na vytápění domu. Varianty s entalpickým výměníkem jsou navíc schopné vám rekuperovat i vlhkost, díky čemuž lze zajistit i celoroční příjemnou normovanou vlhkost.

Průtokové a zásobníkové ohřívače vody od STIEBEL ELTRON jsou zárukou komfortního a energeticky úsporného ohřevu teplé vody. Návrh správného způsobu přípravy teplé vody je totiž jednou z nejdůležitějších věcí při stavbě nebo rekonstrukci domu či bytu.

Elektronicky regulovaný průtokový ohřívač vody DHB-E 11/13 LCD.

Elektronicky regulovaný průtokový ohřívač vody DHB-E 11/13 LCD.

Systém EASYTRON Connect reguluje intenzitu vytápění v jednotlivých místnostech. Lze ho připojit k tepelnému čerpadlu prostřednictvím ISG web nebo může pracovat samostatně. Pokud je systém připojen k tepelnému čerpadlu, tak probíhá jeho regulace plynule v závislosti na aktuální potřebě tepla v místnostech. Systém si sám nastaví a optimalizuje topné křivky a dle aktuální potřeby tepla ovládá všechny topné okruhy, které ale může například při odtávání využít jako zdroj tepla. V systému lze samozřejmě definovat místnosti, které mají být vytápěny anebo i chlazeny tepelným čerpadlem.

Elektrické přímotopy přinášejí mnoho možností, jak ušetřit. Díky své flexibilní instalaci předávají teplo přesně tam, kde potřebujete. Teplo totiž produkují přímo na místě – nemusí se tak přenášet od zdroje tepla přes rozvody.