Vybrat výkonný okenní profil je jedna věc, ale profesionálně provedená montáž je pro výslednou kvalitu okna neméně důležitá. Nesprávně osazené okno totiž nebude schopno dostatečně izolovat studený venkovní vzduch.

Montáž oken se netýká pouze správného fixování a namontování vlastního okna, ale především správného vyplnění a uzavření připojovací spáry, čímž se zamezí vzniku tzv. tepelných mostů. V těchto oslabených místech dochází k prochlazování zdiva, uniká tudy teplo a na studeném povrchu pak kondenzují vodní páry.

Rovněž zde mohou růst plísně, které jsou v některých případech dokonce vysoce toxické a při dlouhodobém působení mohou mít zásadní vliv na zdraví člověka. Použitím přípravku proti plísním navíc odstraníme jen viditelný projev, tedy plodnice. Problém, který vznik plísní zapříčinil, pouhým postřikem neodstraníme.

Trvalé odstranění plísní je velmi obtížné a v mnohých případech nezbývá než opravdu přistoupit k renovačním nebo rekonstrukčním stavebním pracím. Přitom na první pohled může ostění kolem zabudovaných oken vypadat zcela v pořádku, ale pod povrchem se skrývá doslova biologická bomba.

Nejúčinnější způsob boje proti plísním je tedy prevence. Správná profesionální montáž má tedy důležitý význam i pro náš zdravotní stav, protože dobře těsnící okna pomohou udržet v interiéru zdravější prostředí. Na kvalitu vzduchu, který uvnitř dýcháme, bychom přitom rozhodně neměli zapomínat, protože v interiéru trávíme 90 % našeho času. Znečištění venkovního ovzduší přitom hlídá zákon, ale kvalita toho vnitřního je pouze na nás.

Jak na montáž?

Pro bezproblémovou montáž oken je třeba nejdříve řádně připravit stavební otvor. Povrch ostění musí být hladký a soudržný tak, aby to umožnilo správné nalepení folií pro uzavření připojovací spáry.

Nejsnazší variantou je usazování oken do stěn z monolitického betonu, který je po odbedněný hladký a vytváří tak ideální podklad pro okamžité kotvení a zejména pro aplikaci uzávěrů neboli parotěsných a paropropustných folií připojovací spáry.

Jiné je to ale u betonových tvárnic a klasických cihel, jejichž povrch není kvůli koncovým zámkům rovný. Takový povrch je třeba nejprve vyhladit – nejlépe potažením tenkou vrstvou šedého stavebního tmelu.

Následné kotvení okenních rámů může být realizováno dvojím způsobem – buď pomocí páskových kotev, které se připevní na rám a pomocí turbošroubů pak upevní do ostění, nebo pomocí turbošroubů skrz rám přímo do ostění.

01 Penetrace

Před samotnou montáží provedeme penetraci ostění, nadpraží i parapetního zdiva. Zajistíme tím lepší přilnavost uzávěrů připojovací spáry (parotěsné a paropropustné fólie).

01 penetrace osteni foto zdroj VEKRA
01 Penetrace | Zdroj: Vekra

02a Nalepení fólií

Na okenní rám nalepíme z vnější a vnitřní strany fólie, které budou chránit polyuretanovou pěnu v připojovací spáře před průnikem vlhkosti a UV zářením.

02 nalepeni ochrannych folii foto zdroj VEKRA
02a Nalepení fólií
| Zdroj: Vekra

02b Interiérová fólie

Na stranu interiéru se lepí parotěsná fólie s hliníkovou vrstvou, zabraňující průniku vzdušné vlhkosti z interiéru do prostoru připojovací spáry, a tedy i do montážní pěny.

02a ochranna folie interier foto zdroj VEKRA
02b Interiérová fólie | Zdroj: Vekra

02c Exteriérová fólie

Na stranu exteriéru se lepí fólie, která je jak paropropustná, tak zároveň vodotěsná – propouští případnou vnitřní vlhkost z připojovací spáry směrem do exteriéru a zároveň brání vnikání srážkové vody do prostoru připojovací spáry.

02b ochranna folie exterier foto zdroj VEKRA
02c Exteriérová fólie | Zdroj: Vekra

03 Připevnění kotev

Po nalepení fólií připevníme na okenní rám páskové kotvy ve vzdálenosti 150 mm od vnějšího kraje a pak ve vzdálenosti maximálně 700 mm od sebe.

03 pripevneni kotev foto zdroj VEKRA
03 Připevnění kotev | Zdroj: Vekra

04 Podložení okna

Okenní rám osadíme do stavebního otvoru a vypodložíme jej nosnými plastovými podložkami, které zde zůstávají. Nepřípustné je použití nevhodného materiálu, jako jsou například zbytky cihel nebo měkké dřevo.

04 osazeni okna podlozky pod okenni ram foto zdroj VEKRA
04 Podložení okna | Zdroj: Vekra

05 Změření ostnění

Změříme venkovní ostění, aby byl okenní rám osazen rovnoběžně s vnějším lícem zdiva.

05 zmereni osteni foto zdroj VEKRA
05 Změření ostnění | Zdroj: Vekra

06 Aplikace montážní pěny

Za pomoci vodováhy vyrovnáme okenní rám klínky a do prostoru mezi stavebním otvorem a rámem aplikujeme tepelněizolační montážní polyuretanovou pěnu.

06 aplikace montazni peny foto zdroj VEKRA
06 Aplikace montážní pěny | Zdroj: Vekra

07 Fixace okna

Okenní rám zafixujeme provrtáním turbošroubů do zdiva skrz páskové kotvy.

07 fixace okna na kotvy foto zdroj VEKRA
07 Fixace okna | Zdroj: Vekra

08 Oříznutí pěny

Před nalepením ochranných fólií na ostění ořízneme přebytek montážní pěny, odstraníme vyrovnávací klínky a vyplníme prostor po těchto klíncích montážní pěnou.

08 oriznuti peny pred nalepenim folii foto zdroj VEKRA
08 Oříznutí pěny | Zdroj: Vekra

09 Přilepení fólií na ostění

Ochranné fólie přilepíme na ostění.

09 prilepeni folii na osteni foto zdroj VEKRA
09 Přilepení fólií na ostění | Zdroj: Vekra

10 Přilepení fólií na kotvy

Ochrannou folií přelepíme také páskové kotvy. Pokud by nedošlo k překrytí kotev fólií, mohl by zde vzniknout tepelný most.

10 prilepeni folii na kotvy foto zdroj VEKRA
10 Přilepení fólií na kotvy | Zdroj: Vekra

11 Osazení okenních křídel

Do osazeného rámu nasadíme okenní křídla a přimontujeme okenní kličky. Nakonec okna seřídíme.

11 osazeni okennich kridel foto zdroj VEKRA
11 Osazení okenních křídel | Zdroj: Vekra

12 Správně osazené okno

Správně osazené dřevěné okno v novostavbě.

12 spravne osazene drevene okno foto zdroj VEKRA
12 Správně osazené okno | Zdroj: Vekra