Aby se z hrubé stavby stal dům, je zapotřebí víc než jen pár stavebních úprav a nějaký nábytek – především, musíme stavbu opatřit celou řadou nátěrů a hmot, které z ní udělají ten správný, útulný a příjemný domov. A k tomu samozřejmě potřebujeme správné nářadí. Jak tedy vybrat správný štětec, štětku či váleček? A co všechno ještě můžeme potřebovat?

Štětka

Klasická kulatá štětka je patrně nejvhodnějším nástrojem pro nanesení penetračních nátěrů. Pomocí štětky totiž lze kontrolovat a přímo regulovat, jak velké množství nátěru nanášíme a tedy se nám nestane, že zatímco na jednom materiálu máme materiálu moc, druhý nátěr okamžitě vpil a penetrace tak prakticky nestačila. Pro tyto potřeby se nejvíce osvědčily klasické štětky z prasečích štětin.

Délka a množství štětin zpravidla závisí na výrobci a preferenci kupujícího. Štětky s kratšími štětinami jsou vhodné zejména pro hobby a domácí kutily, delší štětiny jsou ideální pro profesionály, kteří vědí, co od takového nástroje čekat a jak s ním zacházet. Štětky se syntetickými vlákny jsou ideální po práce na nových a hrubých omítkách, eventuálně pro zednické práce.

Co se týče tvaru, kulaté či hranaté štětky jsou zejména věcí preference, přestože někteří dávají přednost hranatým štětkám na velkých plochách a kulatým štětkám na plochách členitých. Každý nicméně musí zkusit, zda to tak vyhovuje i jemu.

Kromě penetračních nátěrů je štětka vhodná i pro nátěry vápnem, nátěry s obsahem kaolínu, případně pro nesoudržné povrchy, kde například váleček zcela selhává. Použití najdou i v prostorech nenáročných na výsledný efekt, jako jsou sklepy nebo garáže.TIP

Několik hodin před započetím prací namočíme nářadí do vody – bude pak lépe nasávat barvu. Váleček namáčíme do hmoty vždy celý a pokaždé ho otřeme o mřížku, štětku namáčíme do půlky a otřeme o hranu nádoby s barvou.

Štětce

Stejně jako štětka i štětce jsou vhodné pro všechny hrubší a strukturované povrchy, na kterých by váleček zkrátka neuspěl. Jedná se o nářadí vhodné zejména pro detaily, případně (u tzv. „zároháče“) a nátěr za nepohyblivým vybavením místnosti – například radiátor či potrubí.

Štětce z umělých vláken využíváme zejména na práci s barvami ředitelnými vodou, štětce z přírodních vláken při větším zatížení nebo dlouhodobější práci – na rozdíl od umělých vláken tak často nepouští „chlupy“. Z hlediska tvaru lze jednoduše rozlišit mezi plochým a kulatým štětcem Plochý štětec je příjemná klasika, která nezklame, kulatý štětec je vhodný pro ty nejjemnější detaily.Rada odborníka

Před začátkem práce ozkoušíme, zda připravené nástroje opravdu pokryjí potřebu všech ploch a prací, které máme v plánu – tedy že se štětci a válečky dostaneme i na ta nejhůře přístupná místa a pokryjeme všechny rohy a detaily.

Válečky

Válečky jsou ideálním pomocníkem, který usnadňuje a zlehčuje práci u dobře upravených, soudržných a rovných povrchů zejména v interiérech objektů. Hmotu aplikují zpravidla v tenké, rovnoměrné vrstvě, jsou tedy skvělými pomocníky při práci s hmotou vysoké kryvosti.

Na trhu lze nalézt několik různých druhů válečků – od levných polyesterových, které nejméně vydrží, přes kvalitnější polyakrylové, až po profesionální polyamidové (zpravidla nejdražší, ale také s nejdelší životností).

Tato nejdražší verze je vhodná zejména pro hrubší povrchy, pro ty nejhladší je vhodné mikrovlákno. Velikost válečku vybíráme dle plochy, kterou budeme natírat – velké plochy vyžadují velké válečky, menší plošky a hůře dostupná místa válečky malé.

Kromě klasických válečků se můžeme setkat i s válečky určenými do rohů, které sice práci výrazně usnadní, ale pro začátečníky či méně zkušené nejsou příliš vhodné – v takovém případě je lepší sáhnout například po plochém štětci.

Doplňky

Zakrývací fólie: užitečný pomocník každého, kdo si není jistý, zda zvládne malovat bez kapání. Před malováním bychom měli zakrýt nejen nábytek a podlahu, ale i zásuvky a vypínače.

Plastová mřížka: nepostradatelný doplněk při práci s válečkem, který pomůže odstranit přebytečnou hmotu z válečku dřív, než začneme natírat a než nám tyto přebytky začnou odkapávat na zem nebo již hotový nátěr.

Papírové pásky: skvělý pomocník při práci s více barvami – pásky pomohou jak začátečníkům tak zkušenějším malířům udržet přesnou linii, kde chceme skončit s jednou barvou a začít s jinou. Linku si vždy lepíme pomocí vodováhy nebo laseru, abychom udrželi rovnou přímou linii po celém obvodu místnosti.

Teleskopická tyč: opět pomůcka pro práci s válečkem, která nám pomůže překonat vzdálenosti od 1 do až 3 metrů od ruky v závislosti na délce tyče.

Štafle: kde nepomůže teleskopická tyč (nebo kde nemůžeme malovat válečkem), musí nastoupit štafle. V dostání v různých výškách dle výrobce a prodejce.