Vybírat stínící techniku pro velká nebo atypická střešní okna může být problematické. Vybíráme-li stínění pro standardní fasádní okna domu, volit můžeme z široké škály materiálů a pestré nabídky rolet, žaluzií či závěsů. Pokud však potřebujeme zastínit prostory pod prosklenou horizontální nebo šikmou střechou, nabídka se zužuje. Jaké možnosti trh nabízí a kde se po takovémto zastínění poohlédnout?

U dnešních novostaveb se setkáváme s poměrně velkými a často atypickými prosklenými plochami. Tyto plochy jsou často výzvou pro architekty – dodávají domům nádech luxusu, elegance, minimalismu, ale zároveň se s nimi pojí náročnější údržba a problematičtější výběr stínicí techniky, která by neměla narušit architektonický záměr.

Zejména v letních měsících do interiéru proniká skrz tyto plochy přemíra slunečního záření a místnosti se rychle zahřívají. V zimě se naopak potýkáme s opačným problémem, kterým je rychlé chladnutí prostor. Ať už je to jedno či druhé, v obou případech jde o nežádoucí efekt. Především v případě šikmých a horizontálních prosklených ploch je proto potřeba dbát na vhodné zastínění.

Zipy a plynové vzpěry umístěné v profilech
vodicích lišt screenových rolet X-SKY umožňují perfektní dopínání látky a v případě potřeby i úplné zatemnění prostor.

Zipy a plynové vzpěry umístěné v profilech vodicích lišt screenových rolet X-SKY umožňují perfektní dopínání látky a v případě potřeby i úplné zatemnění prostor.

Na základě těchto požadavků vyvinul BEMATECH, přední evropský výrobce stínící techniky, speciální VERANDA SKY systémy, které vyřeší zastínění rozměrných prosklených střešních ploch a uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky. Vybírat můžete ze tří různých systémů stropního stínění s patentovanými prvky – X-SKY, SY-SKY a RR-SKY. VERANDA systémy, vyznačující se vysokou variabilitou, umožňují architektům i majitelům nemovitostí efektivně zastínit i velké a atypické plochy, a to aniž by narušily minimalistický koncept stavebního objektu. Jsou určeny k zastínění verand, zimních zahrad, světlíků či velkých střešních oken, kde pomáhají regulovat příchozí světlo a teplo.

SKY systémy lze totiž díky rozmanitosti použitých technologií, látek a flexibilnímu dopínání látky instalovat v jakémkoli úhlu prosklené plochy do velikosti až 18 m2.

Čisté linie a zatemnění

Prostory minimalistického designu výborně doplní stínění X-SKY. Jde o interiérovou stropní roletu ušitou z takzvané screenové látky. Použitý materiál obsahuje příměs skelného vlákna známého pro své prvotřídní technické vlastnosti, díky nimž je maximálně omezen průnik jak viditelného světla, tak tepelné složky slunečního záření. Zipy a plynové vzpěry umístěné v profilech vodicích lišt umožňují perfektní dopínání látky a v případě potřeby i úplné zatemnění prostor. Systém je dostupný ve třech velikostech boxů – 89, 103 a 131 milimetrů. Zatímco montáž dvou menších modelů je prováděna do ostění, větší box lze instalovat i na otvor.

Sofistikované řešení pro rozsáhlé prosklené plochy

V podobném designu jako právě popsaný systém je systém SY-SKY se dvěma motory uloženými v protilehlých boxech a ovládanými synchronizační jednotkou. První z motorů funguje jako tažná síla, zatímco druhý z nich látku napíná. Díky svým technickým vlastnostem dokáže roleta zastínit rozsáhlé okenní plochy až o velikosti 18 m2. Další výhodou a odlišností od ostatních produktů je i možnost výsuvu až do 6,5 metrů. Vedle standardního provedení lze roletu objednat i ve variantě se zipovým pojezdem XSY-SKY, vše v motorickém provedení.

Roleta SY-SKY zastíní i rozsáhlé okenní plochy až o velikosti 18 metrů čtverečních.

Roleta SY-SKY zastíní i rozsáhlé okenní plochy až o velikosti 18 metrů čtverečních.

Kombinace designu a inovace

Zastánci tradičního vzhledu jistě ocení třetí stínicí systém BEMATECH – RR-SKY, který je vhodný zejména k zastínění zimních zahrad nebo velkých ateliérových oken.

Systém RR SKY se hodí jak pro vodorovná, tak pro šikmá i tvarově atypická prosklení (například lichoběžníková). Z důvodu umístění rolet ve výškách bývá nejčastěji voleno motorické ovládání. Systém lze však také ovládat manuálně rukou, řetízkem nebo klikou a díky patentované brzdě spodního profilu ho lze jediným tahem zastavit v jakékoliv poloze. Vodicí lanka, která pohybují látkou, jsou vedena v bovdenech, což montážníkům dovoluje variabilní instalaci bočních profilů a profily poté nemusí být fixovány na bocích kazety, kde je umístěna navíjecí hřídel. Jako alternativa klasického systému RR SKY se nabízí systém RR SKY s nosnými šestimilimetrovými lanky namísto bočních hliníkových profilů.

RR-SKY lze nainstalovat i na tvarově atypická prosklení.

RR-SKY lze nainstalovat i na tvarově atypická prosklení.

Stropní stínění pro každého

Tři různé systémy s názvem SKY určené ke stínění verand, zimních zahrad, střešních světlíků či velkých nebo atypických střešních oken jsou synonymem pro funkčnost a eleganci. Všechny splňují na výbornou svou základní funkci – regulaci světla a tepla – a vhodně se přizpůsobují vzhledu interiéru, do něhož jsou vsazeny. Vybírat můžete ze širokého sortimentu snadno udržovatelných látek – od odolnějších screenových tkanin až po textilie používané k výrobě římských rolet. Díky rozmanitému výběru materiálů (průhledné, průsvitné, neprůhledné, nehořlavé látky), barevných odstínů a vzorů si vybere i ten nejnáročnější zákazník. Pokud hledáte vhodné zastínění pro vaši verandu, zimní zahradu, střešní světlíky či velká nebo atypická střešní okna a potrpíte si na prémiovou kvalitu produktů i zákaznické péče, jsou pro vás VERANDA SKY systémy od BEMATECHU tou správnou volbou.