Lužická nemocnice v Rumburku projde v nejbližších letech kompletní rekonstrukcí a modernizací přístrojů. Ústecký kraj do ní hodlá investovat stovky milionů korun. Součástí plánu je i přesun veškeré péče do jednoho areálu.

Lužická nemocnice v Rumburku

Lužická nemocnice v Rumburku 

„Předpokládáme investici zhruba 700 milionů korun, což bude sice jedna z největších krajských investic za naše volební období, ale dlouho opomíjený Výběžek si prostě zaslouží moderní nemocnici. A zaslouží si ji nejen 55 tisíc obyvatel ve spádové oblasti a lidé, kteří navštěvují oblast jako turisté nebo zde mají chatu, ale také nemocniční personál a lékaři,“ uvedl radní Ústeckého kraje pro investice a majetek Tomáš Rieger.

Podle radního pro finance Jana Růžičky není ekonomická situace kraje zrovna ideální, proto se úřad bude snažit maximalizovat cizí zdroje tak, aby plánovaná rekonstrukce zatížila krajský rozpočet co nejméně.

V současnosti je Lužická nemocnice ve třech od sebe vzdálených objektech, což by se v následujících letech mělo změnit.

„Aby měly investice maximální efekt, bude třeba veškeré součásti nemocnice postupně přesunout do jednoho komplexu. Není možné tříštit cenný personál mezi nemocnici, areál Podhájí a polikliniku. Vše bude v jednom areálu a nepotřebné budovy se prodají,“ poznamenal Rieger.

Lužická nemocnice byla v majetku města, poté ji vedla správkyně konkurzní podstaty, od začátku roku šla pod správu krajského odboru majetku, jenž má na starost právě Rieger, a od 1. července je součástí Krajské zdravotní, jejímž jediným akcionářem je kraj a členové rady kraje tvoří její valnou hromadu.

„V minulosti se jezdily krajské delegace dívat do Rumburku a před občany nebo v televizních debatách se předháněly ve slibech. Stav jejich slibů můžete sami zhlédnout na místě, ale nechoďte moc blízko k budově, aby na vás nespadla omítka nebo celý balkon,“ glosoval Růžička.

„V této chvíli už je ale požádáno o dotace, jsou vyčleněny peníze na investice a mohu s jistotou říct, že modernizace nemocnice v Rumburku proběhne v řádu několika let,“ dodal.