V centru Prahy v ulici Ve Stínadlech na dohled od Anežského kláštera se investoři snaží již přes deset let postavit moderní bytový dům. O získání územního rozhodnutí se nyní vlastník pozemku Haštal Invest pokouší již potřetí. Mnozí místní ale plánovanou stavbu kritizují, vadí jim především vzhled domu, který podle nich nezapadá do historické zástavby.

 Společnost Haštal Invest chce v centru města postavit moderní byty, které budou vyhovovat požadavkům na současné bydlení a architekturu.

Společnost Haštal Invest chce v centru města postavit moderní byty, které budou vyhovovat požadavkům na současné bydlení a architekturu. | foto: vizualizace: Haštal Invest

Proti předchozím rozhodnutím se místní obyvatelé vždy odvolali a po úterní participaci, kdy developer občanům představil nový projekt, se objekt ocitl znovu pod kritikou části z nich.

Místním vadí především vzhled domu, který podle nich nezapadá do historické zástavby. Negativní ohlas vzbudil projekt především na sociálních sítích.

Dům plánovaný na prázdném pozemku má mít podle nynějších návrhů developera pět pater a podzemní garáže. Cenu stavby investor odhaduje asi na 60 milionů.

„Myslíme si, že stavět by se mohlo začít za čtyři roky,“ říká architekt budovy a jednatel společnosti Haštal Invest Karim Rachidi. V budově vznikne celkem pět nových bytů. Dům by měl vyplnit proluku mezi stávajícími bytovými domy a uzavřít jeden obytný blok.

Upravený vzhled budovy se investor bude snažit prosadit i před Komisí pro územní rozvoj Prahy 1, kam společnost podala k projednání několik návrhů. Komise totiž letos v únoru s předešlou podobou stavby nesouhlasila.

„Komise územního rozvoje Rady městské části Prahy 1 trvá na svém usnesení z 13. 2. 2020, že předložený návrh nerespektuje charakter dané lokality,“ píše se v zápisu z jednání. Dále komise projekt doporučila k participačnímu projednání ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

Participace bez názorů

Bez zástupců IPR se diskuse radnice Prahy 1 a developera s místními obyvateli uskutečnila v úterý večer.

„Participační setkání jsme svolali mimo jiné proto, aby investor občanům představil své plány a aby si vyslechl jejich připomínky a mohl je zohlednit. Dále také proto, abychom zaznamenali připomínky občanů a předložili je Komisi pro územní rozvoj, jež tento projekt projednává,“ říká mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo.

Dodává, že dalším plánovaným krokem je anketní dotazování, které k tomuto projektu městská část zveřejní a které rovněž poslouží ke shromáždění připomínek občanů Prahy 1.

S výsledkem setkání ale není spokojená opoziční zastupitelka Valerie Talacková (Praha 1 sobě), která se ho v úterý večer také zúčastnila.  „Nebyla to participace, moc je nezajímaly názory občanů na podobu stavby,“ říká zastupitelka.

Firma totiž setkání pojala jako prezentaci svého projektu a odpovídala občanům na technické otázky. Diskusí o podobě domu se společnost nechtěla příliš zabývat. Karim Rachidi na kritiku designu domu odpověděl, že se musí dodržovat stanovené normy a že vzhled je subjektivní názor každého. „Debata, jestli se vám líbí, nebo ne, sem úplně nepatří,“ řekl Rachidi.

Na dotaz MF DNES, jestli je investor s místními, kteří mezitím na protest založili stránku Obluda Ve Stínadlech, znovu ochotný diskutovat, Rachidi do uzávěrky neodpověděl.

Četná odvolání

Proti plánované výstavbě tamní obyvatelé protestují už od roku 2010, se stavbou tehdy nesouhlasilo ani tehdejší vedení radnice první městské části.

Na místě chtěla společnost LUMA, která pozemek dříve vlastnila, nejprve postavit hotel. Tento záměr však městská část Praha 1 striktně odmítla. Návrh neschválili ani později, když LUMA předložila novou dokumentaci pro územní řízení a navrhla na místě postavit bytový dům.

Podle radních Prahy 1 totiž žadatel jednoznačně neprokázal, že se záměr na místo vzhledem k prostorovým podmínkám hodí.

S výstavbou tehdy nesouhlasil ani Spolek občanů a přátel čtvrti Na Františku, zastupující místní obyvatele. „Protože státní a politické orgány selhaly, rozhodl se Spolek občanů a přátel čtvrti Na Františku, jehož zájmem je právě zachování kvality životního prostředí a památek v této oblasti, podniknout poslední zoufalé kroky k tomu, aby se podařilo tuto necitlivou a megalomanskou stavbu zastavit,“ vyjádřil se v roce 2010 předseda spolku Tomáš Vaverka.

I tehdy přitom dům navrhoval Rachidi, jednatelem společnosti LUMA byl ale Petr Václavík. Později z firmy LUMA vznikla oddělením části jmění společnost Haštal Invest, které pozemek nyní patří.

Vydání územního rozhodnutí úřady kvůli odvoláním již dvakrát zrušily. Poprvé ho podle ČTK zamítl magistrát, později ministerstvo kultury změnilo stanovisko odboru památkové péče magistrátu a tehdejší návrh označilo za nepřípustný.