Otevření parkovacího domu na Černém Mostě už je na dosah, na zličínský si ale řidiči ještě pěknou chvíli počkají a plánované P+R parkoviště v Nových Butovicích je už teď v ročním skluzu. V Praze chybějí parkovací místa a klíčové projekty jsou roky od dokončení.

ilustrační snímek

ilustrační snímek 

Je středa 25. srpna 2021 sedm hodin ráno a parkoviště P+R (parkoviště napojené na MHD – pozn. red.) pod Kongresovým centrem na Pankráci je plné. V Holešovicích zbývá posledních 15 míst a na obou zličínských dohromady 43. O hodinu později je na Zličíně volných 13 míst. 

V 9:30 už řidiči nezaparkují ani v Holešovicích, ani na Zličíně a o půl hodiny později je beznadějně plná i Rajská zahrada. A to je léto a prázdniny, které jsou co do hustoty dopravy mnohem klidnější než zbytek roku. 

Černý Most do konce roku

Současné vedení města na začátku mandátu slíbilo, že kapacita P+R vzroste na 12 tisíc aut, přičemž prvních slíbených 2 500 míst má vzniknout do konce volebního období (to bude na podzim 2022 – pozn. red.). Na konci roku 2018 bylo v Praze 3 509 P+R míst. 

O rok později číslo vyšplhalo na 3 709, ale v následujícím roce se zase snížilo, a to na 3 475 míst, což stále trvá. „Chybějí tisíce míst. Praze se dlouhodobě nedaří ani dokončit klíčové projekty, které byly v minulosti už připravené,“ komentuje situaci Ondřej Prokop (ANO), zastupitel hl. m. Prahy a místostarosta Prahy 11, která stále čeká na nový parkovací dům u stanice metra Opatov.

Úbytek míst je částečně důsledkem uzavření parkoviště Černý Most I, místo kterého už dnes stojí hrubá stavba parkovacího domu. 

„Loni v červenci jsme zahájili stavbu a letos na podzim ji podle harmonogramu dokončíme. Koncem roku 2021 otevřeme na Černém Mostě parkovací dům o 880 místech,“ říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Už na začátku volebního období ovšem Scheinherr tvrdil, že situace na Černém Mostě je akutní a parkovací dům chce město začít stavět v roce 2019.

Nové Butovice rok ve skluzu

V březnu 2020 Adam Scheinherr oznámil, že parkovací dům v Nových Butovicích v Praze 13 už má stavební povolení, že výstavba začne ve třetím čtvrtletí a že hotovo bude v roce 2022. 

Skutečnost je taková, že tendr na zhotovitele magistrát vyhlásil až v prosinci loňského roku a stavba dosud nezačala.

„Stavba nového parkovacího domu je už rok ve skluzu,“ stěžuje si starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS). A vzhledem k tomu, že město pořád ještě nevybralo stavebníka, v nejbližší době asi ani nezačne.

Zličín? Nejdříve v létě 2025

Suverénně nejhůř je na tom s kapacitou P+R severozápad metropole. Dvě zličínská parkoviště poskytují pouhých 144 míst, která jsou zpravidla rychle zaplněna hned ráno. Katastrofální situace vedla k tomu, že obchodní centrum Metropole Zličín v roce 2016 zpoplatnilo své parkoviště, aby ho řidiči nevyužívali právě jako P+R.

Projekt bývalého vedení města na obří parkovací dům až pro 3 500 aut současný magistrát hned z kraje volebního období odmítl jako předimenzovaný. Vzápětí místo něj navrhl dva menší parkovací domy s celkovou kapacitou 1 138 míst. 

V Praze chybí volná parkovací místa a stavba nových je v nedohlednu. (27. srpna 2021)

Ty mají už odevzdanou dokumentaci pro územní rozhodnutí a nyní se zde řeší směny pozemků. Tyto domy ovšem mají stát u nově chystané stanice metra Depo Zličín, která má být hotová v létě 2025. Jejich stavba tedy bude muset na novou stanici metra počkat, jelikož Scheinherr už dříve řekl, že oba projekty budou vznikat najednou.