Nové turistické lákadlo najdou zájemci na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Nová vyhlídka na kopci Kopřivná je sice volně přístupná už od června, ale slavnostní otevření se koná až třicátého září. V kraji vzniknou i další rozhledny.

Vjezd motorových vozidel k rozhledně Halaška je zakázán. Parkoviště zájemci najdou asi tři kilometry daleko u sportovní haly – od něj je třeba jít pěšky po červené turistické trase. | foto: Město Budišov nad Budišovkou

Původně se měla jmenovat rozhledna Kopřivná, jelikož stojí na stejnojmenném kopci na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje kousek od Budišova nad Budišovkou, nakonec byla pojmenována Halaška na počest budišovského rodáka, fyzika, matematika a astronoma Františka Ignáce Kassiána Halašky.

„Milovníci vyhlídek se sem nejspolehlivěji dostanou, když zaparkují u nás v obci u sportovní haly a pak se vydají po červené turistické trase. Po třech kilometrech dojdou přímo k rozhledně, odkud si užijí výhled na Jeseníky, Beskydy a část Olomouckého kraje,“ láká turisty starosta Budišova nad Budišovkou Patrik Schramm.

„U rozhledny jsou zatím jen dva přístřešky, takže tam budeme dostavovat ještě celé zázemí, kde budou sluneční hodiny, hvězdné mapy a vše budeme ladit do astrologična na počest Halašky,“ doplňuje Schramm.

Konstrukce vyhlídky je zakončená průhlednou střechou z plexiskla, která lidem za noci umožní pozorování hvězd.

Rozhledna na Větrově a ty další

Halaška není jediná rozhledna dokončená v kraji v tomto roce. V červenci byla návštěvníkům slavnostně otevřena Dalimilova rozhledna v horském středisku Paprsek na vrcholu Větrov.

Ta má podobu historické vyhlídkové věže, kterou zprovoznili na Králickém Sněžníku už v roce 1899, v sedmdesátých letech minulého století však byla zbourána.

Myšlenka obnovit symbol Sněžníku přišla v roce 2017, ale vrchol pohoří je na území Polska, proto se muselo vybírat místo nové. Volba tedy nakonec padla na kopec Větrov, kde se už v roce 2018 budovaly základy.

Další dvě nové rozhledny mají co nevidět vzniknout. Jedna z vyhlídek se bude tyčit ve výšce 660 metrů v Oderských vrších na okraji obce Kozlov. Kovová konstrukce by měla být patnáct až dvacet metrů vysoká a bude z ní podle místostarosty Kozlova Erika Angera výhled na Praděd, Helfštýn, Beskydy a široké okolí včetně Olomouce a Prostějova.

„Předpokládám, že výstavba začne příští rok na jaře, jak dlouho potrvá, bude záležet na stavební firmě,“ vysvětluje Anger.

Další stavba bude netypická. Bude to totiž maják v pohostinství Přístav na okraji Hlušovic, ve kterém bude ubytování, podzemní sklad vína a až na úplném vrcholu vyhlídka s posezením.

„Intenzivně pracujeme, chceme ho totiž otevřít do konce roku. Čeká nás ale ještě kolaudace, a to je náročná věc,“ popisuje investor Tomáš Pospíšil.

V obci se však rozhledna nesetkává s přívětivými reakcemi. „Takový maják je sice netradiční a zajímavý nápad, ale je to velmi blízko okolní zástavby a lidem se nelíbí, že jim někdo bude koukat do zahrady,“ říká starostka Hlušovic Eva Jurková.