Brno oproti plánům z minulého roku neprodá za 1,2 miliardy svou společnost Technologický park, která provozuje budovy, v nichž na severu města sídlí inovativní firmy. V podniku dnes Brno drží takřka sto procent akcií.

Technologický park pronajímá firmám i další řadu budov. Například v nich sídlí...

Technologický park pronajímá firmám i další řadu budov. Například v nich sídlí IBM. 

Vedení Brna s nápadem na prodej přišlo loni kvůli očekávaným nižším příjmům do rozpočtu. Nakonec však očekává, že na daních získá o miliardu korun více, než původně předpokládalo. K prodeji už není důvod. 

„V tuto chvíli je situace lepší než jsme předpokládali, proto není nezbytné Technologický park letos prodávat,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Město totiž očekává, že se daňové výnosy letos zvednou z 9,7 na 10,7 miliardy korun, důvod prodeje v letošním roce tak vyšuměl. Nicméně prodej není u ledu úplně. S příjmy z akcií město počítá v nástřelu rozpočtu na příští rok.

Magistrát si také nechává zpracovat posudky, které nastíní budoucnost areálu. Výstupy by měly být během několika týdnů. Ve hře je buď prodej celého areálu, jednotlivých nemovitostí nebo obchodního podílu, případně možnost, že si areál město ponechá.

Město ani zatím nemá žádného konkrétního zájemce, který by o akcie nebo budovy stál. Nabídky se sice podle Vaňkové objevovaly, ale vzhledem k zatím nejasnému výsledku posudků město s nikým nejedná.

Exprimátor: Prodej by byl chybou

Před prodejem kancelářského areálu v úterý na zasedání zastupitelů ovšem varoval bývalý brněnský primátor Petr Vokřál (dříve ANO).

„Prodej Technologického parku považuji za jednu z potenciálních největších chyb, kterou by město mohlo udělat. V loňském roce dosáhl park čistého zisku 95 milionů korun. Prodat objekt, který je schopen takto finančně dotovat městský rozpočet, bych považoval nejen za chybu, ale i za ne úplně hospodárné chování,“ poznamenal Vokřál.

Vedení Brna začalo vést úvahy o prodeji parku jen zhruba rok poté, co získalo téměř plnou kontrolu nad společností. Na začátku roku 2020 dokončilo odkup polovičního podílu za zhruba 500 milionů od dubajského vlastníka, kdy tento krok popisovali politici jako „strategicky správný krok“, na podzim už ale mluvili o prodeji celé společnosti za 1,2 miliardy. Jednu akcii má ve společnosti ještě v držení Vysoké učení technické v Brně.