Památková obnova a restaurace slavné brněnské vily Tugendhat, která získala ocenění na 20. ročníku soutěžní přehlídky realizovaných staveb Grand prix, byla dokončena v roce 2012. Na obnově této budovy zapsané v seznamu UNESCO se podílela i společnost Climax, největší český výrobce stínění.

Klenot moderní architektury

Vila Tugendhat, jediná památka moderní architektury v ČR zapsaná na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, se nachází v Černopolní ulici v Brně. Vilu si nechali v letech 1929 až 1930 postavit manželé Tugendhatovi podle návrhu architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

V letech 2010–2012 prošla vila Tugendhat s přilehlou zahradou památkovou obnovou a restaurací. Ocenění na 20. ročníku soutěžní přehlídky realizovaných staveb Grand prix architektů v kategorii Rekonstrukce, kterou projekt získal na jaře 2013, bylo uděleno zejména za příkladný a náročný výzkum, který byl nedílnou součástí rekonstrukce.

Climax Vila Tugendhat 2
Během rekonstrukce byly zachovány originální stavební prvky z roku 1930 | Zdroj: Climax.cz

Zodpovědný výběr dodavatelů

Rekonstrukce funkcionalistické vily Tugendhat byla obzvláště citlivá. Podmínkou investora a památkářů bylo zachovat originální stavební prvky z roku 1930 včetně konstrukčních detailů, materiálů a funkčních systémů.

Společnost Unistav, jež je pod rekonstrukcí podepsaná, proto hledala jako subdodavatele buď původní firmy, nebo takové, jež byly schopné dodržet požadovaný přístup k rekonstrukci. Nová skla tak byla například dovezena z Belgie, linolea zase vyrobila v Německu stejná firma, která před 80 lety dodávala ta původní.

Obnova původních markýz

Nelehký úkol zprovoznit originální markýzy připadl vsetínské společnosti Climax. Budova je vybavena celkem deseti venkovními markýzami tří typů – sklopnými, balkonovými a svislými. Dle zadání investora bylo potřeba zachovat původní koncepci a technické řešení.

„To ale nebylo zcela možné. Proto jsme navrhli drobné úpravy, které zaručovaly funkčně provozní spolehlivost výrobků,“ dodává Filip Šimara, obchodní ředitel společnosti Climax.

Climax Vila Tugendhat 3
Původní markýzy byly doplněny o moderní a praktické funkce | Zdroj: Climax.cz

Doplnění o moderní prvky

Mezi největší úpravy původních markýz z roku 1930 patřila výměna bavlněného potahu za akrylátovou látku, která se vyznačuje vyšším stupněm odolnosti proti UV záření. Dále došlo k modernizaci způsobu sklápění. Zatímco původní venkovní markýzy se sklápěly pomocí šestimetrového táhla, v rámci restaurátorských prací získalo nově motorový pohon na dálkové ovládání.

Před případným poškozením bylo stínění navíc doplněno o větrná a dešťová čidla, která markýzy při nepříznivém počasí automaticky zatáhnou. „Podařilo se nám tedy zachovat v maximální míře historickou hodnotu a autenticitu stínicích prvků a zároveň jsme je doplnili o moderní a praktické funkce,“ hodnotí Filip Šimara.

Climax Vila Tugendhat 4
Celkem deset původních markýz lze nově ovládat dálkově | | Zdroj: Climax.cz

Profesionální řešení stínění

Společnost Climax dodá stínění na míru každému individuálnímu projektu. Na výrobu stínění používá nejkvalitnější materiály a na všechny produkty poskytuje prodlouženou záruku 4 roky. Hledáte-li v oboru stínění odborné služby či poradenství, k dispozici vám je technický poradce společnosti Climax.

Nabízí podklady pro projektanty a architekty z datového webu, kvalifikovanou technickou podporu, specializovaná školení i osobní přístup.

Výběr ideálních venkovních žaluzií, screenových rolet, markýz i pergol vám usnadní také nová AR aplikace Climax, která vám umožní si v reálném prostředí na konkrétním okně či domě zobrazit 3D model výrobku. Aplikace je volně ke stažení na Google Play či Apple Store. Navštívit můžete také některý ze showroomů, kde si stínění lze osobně prohlédnout.

Využít můžete i online konzultaci z pohodlí domova nebo vyzkoušet virtuální showroom venkovního a vnitřního stínění.

Climax Vila Tugendhat 5
Bavlněnou látku markýz nahradil akrylátový potah odolný vůči UV záření | Zdroj: Climax.cz