Opavský magistrát finišuje s přípravou podkladů pro koupi obchodního domu Breda. Majetkem města by se památkově chráněná budova mohla stát za 39,5 milionu korun, zastupitelé o tom rozhodnou pravděpodobně ještě do konce roku.

Obchodní dům Breda je na prodej už čtyři roky, původně se nabízel za 55 milionů.

Obchodní dům Breda je na prodej už čtyři roky, původně se nabízel za 55 milionů. 

„Jednáme s insolvenčním správcem a domluvili jsme se, že mu co nejdříve předložíme návrh kupní smlouvy. Projektový tým se schází co dva týdny,“ informoval náměstek primátora Opavy Petr Orieščík. 

Město za Bredu nabízí 39,5 milionu korun a částku chce hradit ve dvou splátkách. Nejprve 19,5 milionu korun po přepisu majetku v katastru nemovitostí, dalších 20 milionů bude následovat.

„Proces ale ještě musí schválit zastupitelé,“ dodal Orieščík s tím, že by se Breda měla objevit v programu prosincového jednání.

Bredu zastupitelé řešili už v březnu, bod ale odložili. Kvůli letitým soudům o majetek podnikatele Kamila Kolka a nejistotě, zda město památku koupí od skutečného majitele. 

Podle primátora Opavy Tomáše Navrátila má teď město právníky i soudem doloženo, že konkurzní správce Josef Cupka je oprávněný Bredu prodávat.

Opavský obchodní dům Breda, tehdy Prior, na začátku 80. let minulého století.

Využít chátrající obchodní dům, postavený v letech 1927 až 1928, chce město komerčně i jako veřejný prostor. „Komerčních prostor musí být více, aby se zaplatil provoz,“ dodal Orieščík s tím, že takto se využijí tři až čtyři patra pětipodlažního objektu a zájem má soukromý sektor už teď. 

Místo tam ale najdou i výstavy sochaře Kurta Gebauera či sbírka africké kultury cestovatele Jiřího Blaty.

Opravy Bredy se odhadují na 300 až 400 milionů korun. „První nutnou fází je oprava střechy,“ řekl primátor Navrátil s tím, že jen ta čítá deset milionů. Secesní památka je na prodej už čtyři roky. Původně se nabízela za 55 milionů.