Místo dvou zchátralých silničních mostů přes řeku Ostravici, které spojují území Nové Karoliny v Moravské Ostravě se Slezskou Ostravou, chce město Ostrava do roku 2025 postavit jeden nový, sto metrů dlouhý, za zhruba 200 milionů korun. V návrhu jsou i trysky chrlící oheň.

Nový most nahradí starý silniční most přes řeku Ostravici Na Karolině. Po...

Nový most nahradí starý silniční most přes řeku Ostravici Na Karolině. Po stranách silnice bude prostor i pro chodce a cyklisty. | foto: Vizualizace: architekt Roman Koucký

Původní staré mosty přes Ostravici sice patří kraji, ale ten se rozhodl předat je natrvalo Ostravě a na stavbu přispět. 

„Jsou v tak špatném stavu, že je odborníci doporučují zbourat. Za nový most bychom ve starých cenách zaplatili asi 120 milionů korun. Městu tedy uhradíme to, co bychom stejně museli zaplatit,“ nastínil náměstek hejtmana pro dopravu Radek Podstawka.

Zbytek doplatí město Ostrava, které chce, aby se most stal dominantou nově vznikající moderní čtvrti s obchodním centrem, novými bytovými domy i rozestavěnými univerzitními budovami. 

Novostavba má být zajímavá nejen vizuálně, ale počítá i s výhledem na řeku přes skleněné stěny a využitím prostoru pod mostem. Autorem návrhu podoby mostu i jeho propojení s okolním prostorem včetně nábřežní promenády je uznávaný architekt, profesor Roman Koucký z Prahy. Jde o jeho první navrženou stavbu v Ostravě.

„Inspirovala mě průmyslová historie území, na kterém kdysi stávaly důl a koksovna Karolina a Žofinská huť s vysokými pecemi, ale dnes už tam nezůstalo nic kromě Trojhalí. I proto jsem zvolil bezúdržbovou mostní konstrukci z patinující oceli, která částečně zkoroduje a vytvoří si vlastní ochranu. To znamená, že se nemusí ani nesmí natírat po celou dobu své životnosti, která je obecně plánovaná na sto let,“ uvedl architekt Koucký.

A podotkl, že právě s odkazem na vysoké pece navrhl jako součást mostu i plynové trysky chrlící oheň. „Mohly by to být tiché hodiny. Plameny by vyšlehly třeba v každou celou hodinu,“ nastínil Koucký.

Ostrava uskutečnitelnost nápadu ještě prověří. „Ačkoli se mi to líbí, oheň zatím slíbit nemůžu. Musíme to projednat s hasiči,“ řekla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová. Podle architekta Kouckého by to ale neměl být problém. „Například u památníků také hoří věčný oheň,“ reagoval.