Odvětrávané obklady soklů představují ideální řešení všude tam, kde dochází ke zvýšené zátěži soklových částí budov. Zejména to jsou spodní části staveb nad upraveným terénem, které jsou namáhány velkou vlhkostí (např. neprovedená hydroizolace) a nadměrným znečišťováním způsobeným blízkým chodníkem či silnicí.

Spolehlivým řešením obkladu soklu je opláštění z cementotřískových desek CETRIS®. Cementotřísková deska CETRIS® je mrazuvzdorná, odolná vůči povětrnostním vlivům a  nedegraduje působením vlhkosti.

Tato nehořlavá deska (třída reakce na oheň A2-s1,d0) v základním provedení bez povrchové úpravy (typ CETRIS® BASIC)  je odolná i vůči působení mrazu s účinky chemických rozmrazovacích látek, může být tedy umístěna i v blízkosti chodníků a komunikací udržovaných v zimě posypovými solemi.

thumbnail Obklad spodní části stavby desky CETRIS BASIC opatřené nátěrem
Obklad spodní části stavby desky CETRIS BASIC opatřené nátěrem | Zdroj: Cidem Hranice

Cementotřískové desky CETRIS® se kotví vždy na pomocnou konstrukci. Tato konstrukce nejen slouží k uchycení obkladu, ale také umožňuje vložení případné tepelné izolace a vytváří odvětrávanou vzduchovou mezeru.

Samotná pomocná konstrukce může být vytvořena z dřevěných vysušených hranolků, popřípadě z pozinkovaných nebo hliníkových profilů. Na pohledovou plochu pomocného roštu je před kladením desek CETRIS® nalepena separační páska (EPDM), která chrání dřevěný podklad a vyrovnává drobné nerovnosti.

thumbnail Obložení spodní části deskami CETRIS Incol
Obložení spodní části deskami CETRIS Incol | Zdroj: Cidem Hranice

Při kladení desek CETRIS® se vždy ponechávají spáry (svislé i vodorovné), a to v minimální šíři 5 mm. Pro kotvení se používají vruty s přiznanou hlavou s těsnící podložkou (EPDM). Desky CETRIS® jsou předvrtány průměrem 8 mm nebo 10 mm tak, aby byla umožněna roztažnost (popř. smrštění) desek vlivem změny vlhkosti.

Více se o montáži dozvíte na https://www.cetris.cz/systemy/podhledy-a-sokly/

Pro obklad soklu je možné použít základní desku  CETRIS® BASIC, nebo některou z desek CETRIS® s povrchovou úpravou. Základní deska CETRIS® BASIC může být opatřena nátěrem – v tomto případě je nutná ochrana desky CETRIS® BASIC základní barvou (penetrací) i z rubové strany desky.

Samotný nátěr je možné provést válečkem, popřípadě stříkáním. Vhodným produktem je i cementotřísková deska probarvená do antracitu –  CETRIS® INCOL. Přímo ve výrobním procesu je do směsi přidán černý pigment, který vytváří atraktivní šedo – černý tmavý atraktivní vzhled.

thumbnail Opláštění soklu deskami CETRIS DEKOR
Opláštění soklu deskami CETRIS DEKOR | Zdroj: Cidem Hranice

Výběr fasádních desek CETRIS® s povrchovou úpravou je široký. V nabídce jsou desky s barevným nástřikem (odstín dle vzorkovnice RAL nebo NCS) – CETRIS® FINISH, popřípadě CETRIS® PROFIL FINISH (deska se strukturovaným povrchem – připomíná dřevěné léta nebo břidlici).

Pro opláštění soklu jsou vhodné i desky CETRIS® LASUR – na výběr je 12 lasurovacích odstínů ve stupních šedi a odstínech dřeva. Vyloženě soklovou záležitostí je cementotřísková deska  CETRIS® DEKOR, její povrchová úprava je vytvořena z marmolitové otěruvzdorné a omyvatelné omítky.