Prostor znamená peníze a nikde to není vidět lépe než právě ve stavebnictví, kde se ceny nemovitostí pohybují v závratných číslech. Drahé jsou domy, byty, dokonce i stavební pozemky. Je proto logické, že každý majitel i investor mají na srdci jediné – ušetřit co nejvíce drahocenného prostoru, aniž by museli slevit ze svých vysokých nároků.

Jedna deska, univerzální použití

Společnost Kingspan za tímto účelem vyvinula izolační desky Kooltherm K5 s jádrem z tvrzené fenolické pěny s uzavřenou buněčnou sktrukturou a obzvláště nízkou úrovní tepelné vodivosti – to nejenže umožňuje, aby novostavby dokázaly splnit nejnovější požadavky tepelných norem, ale díky mimořádně nízké tloušťce desek došlo i k úspoře tolik cenného místa na obvodovém plášti budovy.

Výsledkem použití desek Kingspan Kooltherm K5 tak je získání maxima dostupného obytného prostoru, což vede k lepší návratnosti investice při prodeji nebo pronájmu nemovitosti. Anebo, pochopitelně, k spokojenějšímu životu.

KIN K5 CZ Principle space gain
Zdroj: Kingspan

Jak úspora funguje?

Současné stavebnictví se všemi nároky vyžaduje velmi striktní zateplení, a to s sebou samozřejmě přináší nutnost neustálého přidávání tlustších a tlustších vrstev izolací, které nevyhnutelně zvyšují tloušťku stěny.

S Kingspan Kooltherm je ovšem situace jiná – inovativní desky vykazují hodnotu součinitele prostupu tepla 0,020 W/(m . K), čímž se vyrovnají i těm nejlepším konkurenčním výrobkům na trhu, a to při poloviční potřebné tloušťce izolační vrstvy.

Výsledky přitom lze porovnat nejen u novostaveb, ale i rekonstrukcí. Studie konzultantů Drees a Sommer v létě roku 2016 posuzovala návratnost a účinky izolace na více než 860 objektech. Jejich závěry jednoznačně ukazují, že náklady vynaložené na izolaci Kingspan Kooltherm K5 vykazují mnohem rychlejší návratnost, než je tomu u jiných izolací, a to nehledě na typ budovy, lokalitu a cenu prodeje.

Nejvíce šokující přitom byla samotná úspora obytného místa, která v některých typových případech znamenala až o 184 m2 podlahové plochy navíc!

Úspora se navíc nevztahuje jen na fasády, ale především na veškeré náročné a komplikované stavební detaily (ostění dveří a oken, izolace lodžií, balkonů atp.).

Při porovnání zateplení balkonů stávajících budov navíc hodnoty ukázaly až 50 % úsporu místa bez ztráty komfortu v interiéru oproti klasickým EPS deskám – standardní balkón 4,2 m2 bez izolace by se použitím EPS zmenšil na 3,65 m2, s deskami Kooltherm K5 jeho plocha ovšem zůstala na prostorných 3,92 m2! To znamená výsledné snížení o pouhých 6,6 % plochy proti plánovaným 13,1 %.

KIN K5 Renderig CO CZ
Zdroj: Kingspan

Prostorem to nekončí

Právě cílené použití na problematické stavební detaily s sebou přináší další příjemný bonus pro všechny investory – přirozené denní světlo. Menší šířka stavebních konstrukcí umožňuje dosáhnout menších hloubek ostění otvorů, což znamená menší stínění světla pronikajícího do interiéru!

S izolačními deskami Kooltherm K5 tak lze v průběhu dne získat až o 30 % více denního světla více, což ve výsledku znamená i úsporu na energiích, o vlivu na naše zdraví ani nemluvě. Právě nedostatek přirozeného světla totiž stojí za celou řadou civilizačních chorob a poruch soustředění!

Jelikož je ovšem lidské zdraví přímo spjato i s dostatkem čerstvého vzduchu a zdravého vnitřního prostředí, má Kingspan odpověď i na tento problém – společnost Kingspan přikládá environmentální kompatibilitě svých produktů velký význam. Díky tomu je deska Kooltherm K5 certifikována dle normy ČSN ISO 14025 i ČSN EN 15804 a disponuje Environmentálním prohlášením o produktu.

Prostor, úspora, zdraví a šetrnost – právě takové jsou desky Kingspan Kooltherm K5.