Největší 3D tiskárna betonu v Česku a jedna z deseti největších na světě. To je nová farma ve Žďáru nad Sázavou. Revoluční technologie má pomoci modernizovat stavebnictví, nahradit řemeslníky a zlevnit i urychlit stavby. Firma ICE Coral chce „vytisknout“ kavárnu a do dvou let i celou alternativní školu.

Žďárská firma ICE Industrial Services pro tiskovou farmu využívá skladové prostory v Brněnské ulici. Zaměřuje se na průmyslovou automatizaci, v posledních měsících však místo stagnujícího automobilového průmyslu vrhá síly do stavebnictví.

Podle šéfa firmy Tomáše Vránka je právě stavebnictví jedním z nejméně modernizovaných oborů a vidí v něm díru na trhu.

„Odvětví se potýká s dlouhodobým nedostatkem pracovních sil a v porovnání s průmyslovou výrobou má nízkou efektivitu. Technologie 3D tisku betonu umožňuje vytvořit hrubé stavby až pětkrát rychleji. Přesná aplikace betonu přináší až sedmdesátiprocentní úsporu materiálu oproti klasické technologii lití do bednění. Chceme být ti, kteří udělají stavění a bydlení dostupnější,“ říká Vránek, zakladatel a ředitel ICE Industrial Services, pod který Coral spadá.

„Hrubá stavba domu se dá stihnout za jednotky dní, menší domek bychom dokázali vytisknout za tři dny,“ počítá. Jednou z výhod by mělo být i snížení ekologické zátěže.

Technologie má sice označení 3D tisk, ale jde prakticky o přesné vrstvení betonu v určitém množství a na přesné místo. Zakladatelé projektu se netají ambicemi stát se světovým lídrem v oboru.

V inovačním týmu jsou přední čeští odborníci na 3D tisk, technologie betonu a automatizaci. Momentálně jsou k dispozici čtyři robotická pracoviště, kde se tisknou první kusy městského mobiliáře nebo moduly domů.

Tisk přímo na stavbě z místních materiálů

„Budeme se snažit vyvíjet takové zařízení, které bude přímo na stavbě tisknout dům z místních materiálů,“ vysvětluje Tomáš Vránek. Jeho snem je tisknout například v Africe vepřovice z hlíny a slámy.

„Největší výzva v oboru asi bude pouštní písek, který je kulatý a na stavby se těžko používá,“ míní.

Při slavnostním spuštění žďárské farmy pracovníci s pomocí robota vytiskli modul domu na paletě.

„Takto se bude dát tisknout z různých typů robotů přímo na stavbě,“ poukázal Vránek. Podle něj se nejbližší využití nabízí například pro sociální bydlení nebo pro rychlou pomoc v případě přírodních katastrof.

První skutečné bydlení chtějí žďárští inženýři postavit na jaře příštího roku. „A v létě roku 2023 chceme uvést do provozu ve Žďáře nad Sázavou první vytištěnou budovu školy na severní polokouli,“ říká šéf firmy.

Firma ICE je zatím ve fázi výzkumu a vývoje. „Vyvíjíme nové materiálové struktury. Při ukázce jsme chtěli předvést, že není problém vymodelovat digitálně jakýkoliv tvar a vytisknout jej pomocí robotického manipulátoru,“ zmínil šéf firmy.

Ve středu podepsali Tomáš Vránek s architektem Michalem Postráneckým, ředitelem Centra města budoucnosti CIIRC ČVUT, a Rudolfem Helou ze Stavební fakulty VUT zakládající listinu evropského institutu EIMAC (European Institute for Materials, Automation and Construction), který propojí odborníky z praxe, univerzit i firem z oboru. Listinu podepsali stylově na lavičce, kterou robot vytiskl o den dříve.