Razantní útlum hluku i zvýšenou ochranu proti vloupání nabízí okna se zasklením Klidea. Speciální skleněná výplň z izolačního trojskla s akustickou fólií, kterou může být osazen jakýkoli typ okenního rámu, dodává oknům zvýšené izolační schopnosti. Sníží intenzitu vnímaného hluku až o 70 procent oproti standardním oknům a poskytuje zvýšenou rezistenci proti nárazu či vloupání. Tato česká okna tak napomáhají vytvořit pocit bezpečí a komfortu, přesně v duchu zdravého bydlení.

V současné hektické a nejisté době jsme čím dál více vystavováni stresovým faktorům, jako je nadměrný hluk. Navíc spolu se stále hustějším osídlením některých lokalit se může objevovat riziko vloupání. Tyto negativní faktory nepříznivě ovlivňují komfort našeho bydlení a pocity klidu a bezpečí tak začínají být nedostatkovým zbožím. Značka Vekra proto uvedla na trh okno se zvukově izolačním zasklením Klidea, které chrání hned na třech frontách. Nejenže tlumí venkovní hluk, ale minimalizuje také riziko rozbití skla a disponuje i velkou odolností proti násilnému vniknutí do objektu.

Co všechno musí vydržet moderní okno?

Otvorové výplně prodělaly za posledních patnáct let doslova turbulentní změny. Dříve byly vnímány jako slabý článek obálky budovy, který sice do interiéru přivede přirozené světlo, ovšem za cenu vyšších tepelných ztrát. „Díky pokoveným sklům jsou tepelně izolační vlastnosti oken výrazně lepší, než tomu bylo dříve. Ale tepelná izolace není jedinou vlastností, na niž je třeba klást zřetel. Dalším problémem se stává hluková zátěž. Navíc velikost oken se stále zvětšuje, a proto je nutné řešit i zasklení se zvýšeným útlumem hluku. Ochranu před ním dříve zajišťovala primárně zeď, nyní se tyto požadavky přenáší i na okna,“ uvádí Jaroslava Dlouhá z Vekry. Spolu s větší plochou skla se dnes vedle nároků na statiku prvku zvyšují také požadavky na bezpečnost okna. Pokud situace stavby vyžaduje lepší neprůzvučnost oken nebo vyšší bezpečnostní vlastnosti, přichází na scénu Klidea.

Sklo jako sendvič

Za snížením hluku u oken s úpravou Klidea stojí primárně skladba použitého zasklení. „Okna v tomto provedení jsou osazena speciálním zvukově izolačním trojsklem. Z vnitřní nebo vnější strany je navíc namísto běžného skla použito vrstvené sklo. To se skládá ze dvou pevně spojených tabulí, mezi nimiž je speciální akustická fólie. Díky tomu dokáže toto okno snížit intenzitu hluku až o 70 % oproti běžným oknům,“ říká Jaroslava Dlouhá. Zároveň je ale třeba počítat s vyšší hmotností zasklení a při návrhu oken je nutné vzít v úvahu hmotnostní limity zvoleného profilového systému. Konkrétní požadavky na akustiku okna by měl projektant stanovit již ve fázi projektu na základě lokality, v níž bude dům stát.

Akustický útlum se u oken stanovuje jejich vzduchovou neprůzvučností (Rw). „Jediným optimálním řešením, jak u okna dosáhnout požadovaných akustických vlastností, je zvukově izolační zasklení. Okno v provedení Klidea je dostupné ze všech druhů materiálů, tedy ze dřeva, hliníku, dřevohliníku i plastu,“ doplňuje Jaroslava Dlouhá. U oken s tímto typem zasklením je navíc využito středové těsnění, které pomáhá vedle chladného venkovního vzduchu a vlhkosti izolovat také právě zvuk pronikající z exteriéru.

Nezbytností je u zvukově izolačního okna také správná montáž. Při instalaci oken v úpravě Klidea je proto využívána speciální akustická montážní pěna, kterou montážník následně překryje izolačními fóliemi. Tím je zajištěno dostatečné utěsnění připojovací spáry mezi okenním profilem a ostěním a je minimalizováno riziko průchodu hluku skrz tento prostor.

Bezpečí v jednom profilu

Popisované okno dokáže díky svému speciálnímu zasklení obstát vedle akustiky i požadavkům na zvýšenou bezpečnost. „Pokud má dům ve druhém nebo vyšším nadzemním podlaží velkoformátové okno, které sahá od podlahy až po strop, je nutné ho patřičně zabezpečit, aby nemohlo dojít při rozbití skla k vypadnutí osoby. Z toho důvodu musí být opatřeno buď zábradlím, nebo osazeno bezpečnostním sklem. Takové zasklení pak zastává úlohu zábradlí, a právě tuto bezpečnostní funkci dokáže splnit i okno s úpravou Klidea,“ vysvětluje Jaroslava Dlouhá. V tom případě je z interiérové strany okno osazeno vrstveným sklem s integrovanou bezpečnostní fólií, které se v běžných domácích podmínkách nerozbije. Pokud by k jeho poškození přece jenom došlo, zůstanou střepy nalepené na fólii. Produkt tedy splňuje požadavek na odolnost proti nárazu v třídě 1B1 podle EN12600.

Konec nezvaným návštěvám

Bezpečnost oken neovlivňuje jen zasklení, ale také použité kování, které pomáhá zvýšit ochranu budovy před vloupáním. Podle statistických průzkumů zloději pronikají do domů nejčastěji vypáčením okna než rozbitím skla. Z toho důvodu Vekra svá okna standardně osazuje celoobvodovým kováním se třemi bezpečnostními uzamykacími body, jejichž počet lze na přání navýšit. „U těchto bodů je na rámu bezpečnostní uzamykací kámen, do kterého zapadne takzvaná rolnička na okenním křídle. To je tak s rámem pevně spojeno. Takové okno je pro lupiče překážkou, kterou je podstatně těžší překonat. Se zvýšeným počtem bezpečnostních uzávěrů vyhovuje odolnosti RC1 nebo RC2 dle EN1627. Sklo vyhovuje odolnosti proti vloupání v třídě P2A podle EN356,“ objasňuje Jaroslava Dlouhá.