Možnost dát si kávu nebo zhlédnout divadelní představení v nově zrekonstruovaném parku na Moravském náměstí slibuje Brno svým občanům už pátým rokem. Místo je přitom pořád stejné jako v roce 2016, kdy vedení Brna-střed představilo architektonický návrh. Zanedlouho by se však konečně věci měly dát do pohybu.

Dominantou Moravského náměstí po rekonstrukci bude centrální plocha sloužící ke...

Dominantou Moravského náměstí po rekonstrukci bude centrální plocha sloužící ke kulturnímu vyžití. | foto: vizualizace: Moare

„Zastupitelstvo města schválilo plán rekonstrukce náměstí, za čtrnáct dní schválí návrh zastupitelstvo Brna-střed a opravy zahájíme na začátku listopadu,“ oznamuje náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl (ODS). Nový park vyjde město na 131 milionů korun a hotový by měl být v létě.

Svou dnešní podobu dostalo Moravské náměstí v 70. letech minulého století, nyní ho čeká kompletní proměna. 

„Uspořádání Moravského náměstí vycházelo z totalitního architektonického pojetí. Zrušíme asfaltové chodníky ve tvaru pěticípé hvězdy, místo nich jsme navrhli novou komunikaci, která propojí Lidickou ulici s prostory před kostelem sv. Tomáše,“ přibližuje nový vzhled parku starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Na náměstí přibude i jezírko s fontánou a kavárna s veřejnými toaletami.

„Novou dominantou parku se stane centrální plocha, která bude sloužit ke kulturnímu vyžití, například pro pořádání divadelních představení, komornějších koncertů a výstav,“ odhaluje Mencl. Důležité budou i méně viditelné úpravy povrchů, které mají za úkol zadržovat dešťovou vodu a zavlažovat tak stromy a zeleň.

Rekonstrukci předcházel geodeticko-archeologický průzkum, při kterém byly odhaleny sklepní prostory Německého domu z 19. století. Třináct suterénních místností sloužilo jako zázemí pro restauraci a skladovalo se v nich pivo, víno a potraviny. 

Statik ovšem prostory označil za nebezpečné, a město tak má dvě možnosti, jak se zbytky domu naložit. Buď nechá prostor vyplnit samotvrdnoucí směsí, nebo staticky zajistí klenby, aby unesly zátěž provozu na povrchu parku. Brno-střed se jednoznačně přiklání ke druhé variantě, přestože je dražší.