Ještě desetina pozemků chybí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pro budoucí úsek dálnice D3 od Kaplice nádraží k Nažidlům na Českokrumlovsku. Výkupy může nyní dokončit, odvolací orgán ministerstva dopravy totiž potvrdil změnu územního rozhodnutí pro tuto stavbu.

Rozestavěná dálnice D3 v červnu 2021 nedaleko Budějovic

Rozestavěná dálnice D3 v červnu 2021 nedaleko Budějovic 

V tuto chvíli má ŘSD 88 procent potřebného území. „Do konce roku požádáme o stavební povolení,“ potvrdil šéf ředitelství Radek Mátl. Předpokládá, že výběrové řízení na dodavatele nového úseku dálnice vypíšou nejpozději v srpnu příštího roku.

Část Kaplice nádraží – Nažidla měří 12 kilometrů a odhadovaná cena je 6,3 miliardy korun bez daně. Součástí je například devět mostů a ještě další čtyři nad dálnicí o celkové délce 2,6 kilometru. Hotovo má být v roce 2025, kdy by měla být v provozu celá jihočeská část D3 až k hranicím v Dolním Dvořišti.

Územní rozhodnutí muselo ŘSD pro tento úsek měnit například kvůli úpravám křižovatek; změn byla celá řada. Je pravděpodobné, že se všechny pozemky nepodaří vykoupit, a tak bude muset ředitelství asi u pěti z nich přistoupit k vyvlastnění. 

Aktuálně jsou na D3 rozestavěné oba úseky obchvatu Českých Budějovic a se zpožděním se má příští rok začít budovat část Třebonín – Kaplice nádraží. ŘSD tam chtělo zahájit práce ještě letos na podzim, ale nedaří se do konce dotáhnout výběrové řízení a podepsat smlouvu.

Tento úsek má stavět firma Metrostav Infrastructure. ŘSD s ní však kvůli zpochybněným referencím zatím nepodepsalo smlouvu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ovšem nedávno v jiné sporné soutěži rozhodl, že je třeba reference uznat. ŘSD tak bude podle tohoto rozhodnutí postupovat i v dalších případech a smlouvu by mělo podepsat.