Nová podoba jednoho z největších parkových náměstí v Brně bude stát pětinásobek původní odhadované ceny. Radnice přistoupila ke kontroverznímu kroku. Použije peníze, za něž se mají opravovat byty.

Dominantou Moravského náměstí po rekonstrukci bude centrální plocha sloužící ke...

Dominantou Moravského náměstí po rekonstrukci bude centrální plocha sloužící ke kulturnímu vyžití. | foto: vizualizace: Moare

Když před pěti lety radnice Brna-střed vyhlašovala soutěž o novou podobu Moravského náměstí, měli architekti navrhnout rekonstrukci za cenu do 25 milionů korun. Teď, těsně před prvním kopnutím do země, tato částka vyskočila na astronomických 131 milionů.

„Náklady vzrůstaly, a to nejen cenou na trhu. Peníze navíc si vyžádalo rozšíření cest pro pěší na komfortní šířku nebo vybudování veřejného WC. Nejvíce nám ale do plánů zasáhlo loňské odhalení sklepních prostor pod někdejším Německým domem. Chceme je zachovat, proto je budeme sanovat a zajistíme klenby tak, aby se mohly v budoucnu využít. Na tom trvají i památkáři,“ vysvětlil starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS), proč je částka o řád vyšší.

Radnice tolik peněz nemá, s financováním tak v podstatné míře pomáhá město Brno, které do rekonstrukce postupně přisype zhruba 95 milionů. 

Přesto se finanční zdroje musely hledat i jinde. Brno-střed už vydalo miliony na soutěž, dokumentaci či archeologické průzkumy, stále mu však 30 milionů chybělo. A nakonec je našlo v rezervách bytového fondu.

„Vzít peníze právě z něj byla jediná možnost,“ uvedl starosta.

V kase se za prodej a pronájem bytů nebo pozemků nashromáždilo celkem 48 milionů. Záměr, aby zhruba dvě třetiny z nich mohla radnice použít na plánovanou rekonstrukci, muselo schválit dvojí zastupitelstvo. Přes to magistrátní požadavek prošel už dříve, zastupitelé Brna-střed, kteří mají v záležitosti poslední slovo, ve středu návrh schválili také.

Opozice chtěla vypsat novou soutěž

Jednání ovšem provázela bouřlivá diskuse. Nikdo přitom nezpochybňoval, že jedno z největších parkových náměstí Brna je třeba zmodernizovat. Zastupitelé se přeli právě o „šuplík“, z něhož se mají brát potřebné peníze.

Vývoj ceny za opravu Moravského náměstírok 2016 – 25 milionů
rok 2019 – max. 42 milionůčervenec 2021 – 106 milionůnyní – 131 milionůCeny jsou v korunách, vč. DPH.

Opoziční zastupitel David Oplatek (Zelení) poukazoval na to, že bytové domy jsou mnohdy zanedbané a potřebují rekonstrukci.

„Řadu z nich se vedení radnice snaží prodat s ohledem právě na jejich špatný stav. Místo toho, aby se investovalo do oprav nebo výstavby nových bytů, tak tyto prostředky doslova vysosá jediný nebytový projekt. Peníze vybrané na nájemném či utržené z prodeje městských domů a bytů budou použity k dorovnání nečekaně vysoké ceny za předvolební rekonstrukci parku,“ kritizoval Oplatek. 

Michal Závodský (za Zelené) přišel s tím, aby celou opravu náměstí uhradilo Brno.

„Když tu od Roberta Kerndla (ODS) slyšíme, že si park v takové podobě Brňané zaslouží, ať si ho pod sebe vezme město. A zaplatí ho kompletně. Já bych se nemohl podívat lidem do očí,“ narážel na fakt, že Kerndl je zároveň náměstkem primátorky.

Piráti zase navrhovali vypsat novou soutěž na zhotovitele. „Soutěžilo se v létě, byla na to krátká doba a vývoj cen byl na maximu. Možná by teď někdo přišel s nižší cenou. Vzít peníze, které běžně putují na opravy bytových domů, se nám taky nelíbí,“ prohlásil Patrik Doležal. 

Také koaliční Pavel Dvořák (za ANO) upozornil, že byty ve správě městské části jsou v žalostném stavu. Přestože mu však podle jeho slov bylo „líto, že takovou investici není možné hradit z jiných peněz“, hlasoval nakonec pro.

Vládnoucí koalice nemá obavy, že by nebylo z čeho zaplatit pozdější opravy bytů. „Máme dostatečné prostředky ve fondu vedlejší hospodářské činnosti. Na příští rok už máme naplánované opravy s poměrně slušnou rezervou,“ sdělil Mencl.

Jeho stranický kolega Ivo Komárek doplnil, že na bytech se stále pracuje. „Jen za letošek máme opravených 150 bytů,“ vyčíslil.

S odklady rostla i cena

O tom, že z Moravského náměstí zmizí chodníky ve tvaru pěticípé hvězdy, vznikne dětské hřiště a centrální plocha s novou fontánou, se vědělo hned po vysoutěžení architektonického návrhu v roce 2016. Radní Petr Bořecký (za ANO), který na radnici usedá dosud, tehdy plánoval, že práce začnou do dvou let.

To se však nestalo. V roce 2019, kdy se začalo ukazovat, že náklady na náměstí porostou, sliboval Bořecký jejich zastropování na 35 milionech bez DPH, tedy zhruba 42 milionech i s daní.

Avizovaným termínem pro začátek oprav tehdy bylo letošní léto. Při čekání na projektovou dokumentaci si městská část spočítala, že park spolkne 70 milionů. Jenže jak se náklady zpřesňovaly, objevily se pozůstatky Německého domu a politici do návrhu přidávali další vymoženosti, cena nadále stoupala. Zastavila se až na hranici 106 milionů s předpokládaným začátkem prací nejpozději v letošním září.

V soutěži, kterou na zakázku o provedení rekonstrukce musela městská část vypsat, byla ovšem podána nejnižší nabídka na aktuálních 131 milionů korun. Začít by se mělo ještě v listopadu.