Nové záchytné parkoviště P+R na pražském Černém Mostě se v Chlumecké ulici řidičům otevře od 1. prosince. Parkovací dům bude mít 886 stání, z nichž část bude pro elektromobily nebo vozy poháněné plynem LPG a CNG. Celodenní stání vyjde na 50 korun.

„Hrubá stavba je kompletně hotová. Dodělávají se pouze detaily uvnitř stavby s tím, že na konci tohoto měsíce bychom ji chtěli mít zkolaudovanou, abychom 1. prosince 2021 mohli spustit ostrý provoz,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

V Chlumecké bylo původně běžné parkoviště s asi 300 místy. Na jeho ploše nyní stojí parkovací dům. Z celkového počtu je 89 míst určeno pro parkování aut na plyn.

„Jde o jeden z nejmodernějších parkovacích domů v Praze, kdy ve většině z nich je zakázán vjezd pro CNG/LPG automobily,“ řekl Scheinherr.

Dalších 22 míst je vyčleněno pro handicapované a 18 místo pro rodiče s dětmi, což jsou speciální širší místa. Osm míst bude sloužit pro nabíjení elektromobilů. V domě je i 28 míst pro motocykly a uzamykatelné místo, kam si mohou cyklisté uložit svůj bicykl.

Radnice Prahy 14 si od zprovoznění parkovacího domu slibuje úbytek aut přespolních řidičů ve svých ulicích. 

„Praha 14 nemá zřízeny zóny placeného stání, takže v našich ulicích není žádná regulace, která by byla funkční. Týká se to desítek ulic v blízkosti stanic metra, a to v docházkové vzdálenosti nějakých 300 nebo 400 metrů. Tam to vnímáme jako opravdu kritické,“ řekl místostarosta Prahy 14 Petr Hukal (Piráti).

Na území Prahy 14 vzniklo v nedávné době dalších 101 parkovacích míst na Chlumecké, kdy byl zrušen nevyužívaný odstavný pruh, ve kterém řidiči již neoprávněně parkovali. Další dvě desítky míst vznikly u tramvajové smyčky na Lehovci.

Stavba P+ R vyšla na asi půl miliardy korun. Další záchytná parkoviště vzniknou v Hostivaři, v Nových Butovicích nebo na Zličíně bude parkovací dům.

Další bude na Opatově na Jižním Městě, kde město nyní finalizuje projekt stavby.

„V příštím roce bychom mohli mít stavební povolení. Jeden z největších parkovacích domů, co chystáme, bude na Zličíně,“ řekl Scheinherr. Získali jsme v letošním roce stavební povolení na parkovací dům na Dědině v Praze 6, ten ale bude sloužit pouze pro rezidenty.