Pasivní dům z autoklávovaného pórobetonu bez tepelné izolace a z vápenopískových tvárnic se základovou deskou s vrstvou pěnového skla jako akumulační masou – to je stavba, kterou si vybudoval mladý pár v Litomyšli téměř celou svépomocí.

Na začátku byli dva mladí lidé, kteří hledali společnou cestu k bydlení. Nejdříve obývali malý byt v Poličce, ale protože oba vyrůstali v rodinných domech, chtěli takový i pro sebe – se zahradou a vším, co takové bydlení nabízí. Oba se na představě svého vysněného domova ihned shodli. Jasno měli také v tom, že by to měl být dům ve městě. Při hledání vhodné lokality hledali pozemek na půli cesty mezi místy, odkud oba pocházeli, tedy mezi vesnicí nedaleko Chocně a Vysočinou. Nakonec zvolili Litomyšl, a to nejen s ohledem na jejího genia loci.

Dům jsme si po architektonické stránce navrhli společně s manželkou a z našeho návrhu vnější a vnitřní podoby jsme neustoupili. Jinak tomu bylo po technické stránce. Původní projekt počítal s klasickými základy, obvodovými zdmi se zateplením, jako topení přicházel v úvahu plynový kotel a dům měl mít energetický štítek B. Ještě před začátkem stavby a ,kolečkem‘ na stavebním úřadě jsme se však na doporučení mého švagra, který je autorizovaný projektant, seznámili se šikovným projektantem, který pracoval s materiály Ytong. Hned po první schůzce s ním jsme věděli, že chceme stavět výjimečný dům – dům, ve kterém bude po celý rok stálá teplota a vlhkost při zachování nízké energetické spotřeby, kde bude tepelná pohoda a hlavně zdravé bydlení. Dnes můžeme potvrdit, že díky Ytongu jsme výsledku dosáhli, a s naším domovem jsme maximálně spokojeni,” říká majitel objektu.

Dům byl od začátku navržen jako pasivní a díky Ytongu se ho manželům podařilo realizovat bez jediného tepelného mostu. Stavba přitom nemá, kromě střech, žádné jiné izolace.

Dům byl od začátku navržen jako pasivní a díky Ytongu se ho manželům podařilo realizovat bez jediného tepelného mostu. Stavba přitom nemá, kromě střech, žádné jiné izolace.

Základová deska akumuluje tepelnou energii

Myšlenka minimálních nákladů na vytápění domu a celoroční tepelné pohody oba manžele zcela pohltila. Bydlet zdravě a úsporně je přirozeným přáním většiny stavebníků, ale založit dům na 60centimetrové vrstvě izolace z pěnového skla, která je umístěna pod základovou deskou, už stavebním „mainstreamem” určitě není. Přesto se tato volba manželům vyplatila.

Základová deska je z vodostavebního betonu o síle 30 centimetrů a je v ní zalito podlahové topení, které tak po celý rok funguje jako ohromný akumulátor tepla, v létě navíc i chladí. Větrání domu zajišťuje centrální rekuperace, která je napojena na 35metrový zemní kolektor pro získání tepla ze země v zimě a chladu v létě.

Dům byl od začátku navržen jako pasivní a díky Ytongu se ho manželům podařilo realizovat bez jediného tepelného mostu. Stavba přitom nemá, kromě střech, žádné jiné izolace. O teplo a ohřev vody se v domě stará pouze jedno malé tepelné čerpadlo (země/voda) o výkonu 3 kW. Při spotřebě čerpadla 700 W/h jsou roční náklady na vytápění a ohřev teplé vody menší než osm tisíc korun (asi při 23 stupních a 50% vlhkosti uvnitř domu).

Pórobeton po obvodu, vápenopísek uvnitř a tepelněizolační omítky

Obvodová zeď je z tepelněizolačních tvárnic Ytong Lambda YQ 500 bez dodatečného zateplení, vnitřní příčky tvoří vápenopískové tvárnice Silka, které stejně jako základová deska akumulují teplo a přispívají k akustické a tepelné pohodě. Střecha je kombinací stropních vložek Ytong Klasik a Komfort. Obálka domu je opatřena tepelněizolační vnitřní a vnější omítkou Ytong. Tyto omítky manželům také pomohly a vylepšily výpočet při žádosti o dotace na pasivní dům. Překlady jsou tvořeny pomocí Ytong YQ U profilů. Samostatně stojící garáž je bez zateplení a je také z tvárnic Ytong.

Při výstavbě se majitelé mohli obracet na zástupce Ytongu, a s jejich radami tak celou stavbu
realizovat od základů až po střechu vlastními silami.

Při výstavbě se majitelé mohli obracet na zástupce Ytongu, a s jejich radami tak celou stavbu realizovat od základů až po střechu vlastními silami.

Blower-door test jsme prováděli ještě před natažením venkovní tepelněizolační omítky a na první pokus přinesl hodnotu 0,40–1/h. Za tento výsledek můžeme děkovat právě přesným tvárnicím Ytong Lambda YQ a homogenitě Ytongu. Tepelnou pohodu domu pomáhají udržovat i venkovní žaluzie, které si dle potřeby a teploty regulují sluneční paprsky (s pomocí čidla – pozn. red.). Díky tomu všemu jsme úspěšně čerpali dotaci Nová zelená úsporám pro novostavby,” vysvětluje investor a dodává: „Dům si žije svým vlastním životem. Co se děje venku, ho až tak moc nezajímá. Ať přijdeme domů v zimě, či v létě, ať je venku minus deset stupňů nebo pětadvacet, stále si udržuje svou vlastní vnitřní teplotu, vlhkost a zdravé vnitřní klima. Velká míra akumulace samozřejmě neumožňuje rychle měnit vnitřní teplotu, ale s tím jsme počítali. Máme za sebou i letošní zimu s několikadenními teplotami pohybujícími se okolo patnácti stupňů pod nulou a byla to velká pohoda. Jako kluk, který vyrůstal na vesnici a zažil po ránu vymrzlý dům, si této stability a tepelného komfortu velice vážím.

Svépomocí

Manželé překonali i problém, na který narazili už na počátku stavby. Cestu, kterou si zvolili, i technologii základové izolace s vrstvou z pěnového skla jim většina stavebních firem odmítla realizovat. Naštěstí díky své zručnosti i pomoci široké rodiny si až na pár detailů (například originální fasádu) vše zvládli postavit svépomocí. Navíc se s každou nejasností mohli obrátit na zástupce Ytongu a celou stavbu realizovat od základů až po střechu vlastními silami. „Před lety jsme pomáhali stavět dům mé sestry z tradičních cihel, takže s Ytongem jsme až do zahájení stavby žádné zkušenosti neměli. Práce s tímto materiálem nás však ohromně bavila a oceňovali jsme i ucelený a certifikovaný stavební systém. Od zakládacích malt přes nosné zdivo, příčky, překlady, stropy až po vnitřní a vnější omítky, vše bez tepelných mostů,” pochvaluje si jeden z manželů. Na certifikaci a kvalitu ostatně klade společnost Xella velký důraz a výsledky této dlouholeté snahy oceňují nejen profesionálové, ale i lidé, kteří stavějí svépomocí. V akreditovaných laboratořích probíhá pravidelná kontrola a měření s cílem zaručit u materiálu dlouhodobě stálé vlastnosti.

Majitelé si pochvalují, že je v domě celoročně stálá teplota a vlhkost při zachování nízké
energetické spotřeby.

Majitelé si pochvalují, že je v domě celoročně stálá teplota a vlhkost při zachování nízké energetické spotřeby.

Dispoziční řešení

Dům je prostorově větší a z hlediska dispozičního je řešen nadčasově. Manželé preferovali ložnici s vlastní koupelnou a šatnou, vlastní koupelnu mají i dva dětské pokoje. V přízemí je vedle obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní i pracovna s koupelnou, která rovněž slouží jako pokoj pro hosty. Bezbariérové přízemí je navrženo tak, aby bylo pro manžele dostatečně prostorné i v pozdějším věku, kdy horní podlaží přenechají svým dětem.

Vedle technologie, vzhledu, promyšlené dispozice a špičkových tepelněakustických parametrů je dům mladých manželů inspirativní i díky zapojení rodiny do celé stavby. „Švagr nám nakreslil architektonickou část a také nás přivedl k Ytongu. Na stavbě nám pomáhala moje i manželčina rodina. Můj otec si vzal na starost dohled nad celou stavbou. Společně s otcem mé manželky jsme na domě zvládli asi osmdesát až devadesát procent prací. Vše samozřejmě za odborného dozoru zástupce společnosti Xella. Navíc jsem moc pyšný, že se dostalo i na odkaz mého pradědečka a dědečka – dubové dřevo na schodišti je totiž z našeho rodinného lesa, který je dvě stě let starý,” uzavírá investor.