Jako jehla v kupce sena působí fasáda novostavby kancelářské budovy ve velkoobchodní čtvrti francouzského Nantes. Původní chaotický a drsný způsob života v převážně skladových a rybářských domech se postupně z města vytrácí, avšak místní architektura a použité materiály stále dostatečně upozorňují na původní poslání přístavních ulic. Nové sídlo architektů z ateliéru DLW je však jiné. Na jedné straně respektuje historické požadavky na trvale udržitelné a kvalitní materiály, na straně druhé boří nudný stereotyp zdejších chladných, tmavých a čistě funkčních budov.

Trio partnerů DLW – Francois Dussaux, Aurélien Lepoutre a Vincent Wattier – hledalo při plánování fasády svého nového sídla v ulici Marmontel cestu, jak skloubit historii se současností. Architekti požadovali materiál podobný tomu, který se ve městě již hojně vyskytuje, a zároveň takový, jemuž by nechyběla elegance. Dlouho si pohrávali s myšlenkou použít „béton brut”. S pohledovým betonem sice rádi pracují, je robustní, trvale udržitelný, kvalitní a v Nantes je často k vidění, avšak současně je příliš sterilní a fádní. Nakonec se proto rozhodli pro fasádu z lisovaných ZACKENPROFILŮ z přírodního hliníku.

Fasádní hliníkové profily jsou vyrobeny
z recyklovaného hliníku a vykazují životnost
přesahující 100 let. Navíc intenzivně
prosvětlují fasádu budovy i při minimální
intenzitě okolního osvětlení.

Fasádní hliníkové profily jsou vyrobeny z recyklovaného hliníku a vykazují životnost přesahující 100 let. Navíc intenzivně prosvětlují fasádu budovy i při minimální intenzitě okolního osvětlení.

Profilované plechy se v nantských loděnicích hojně vyskytují, jsou ale většinou ošuntělé a prorezavělé. Hladké lisované pilové ZACKENPROFILY jsou naopak rezuvzdorné, odolné a díky dvoumilimetrové tloušťce materiálu téměř nezničitelné. Lze je instalovat svisle, vodorovně i šikmo, a to vždy skrytým systémem upevnění. Vyrobeny jsou z recyklovaného hliníku a vykazují životnost přesahující 100 let. V provedení z přírodního hliníku navíc fasádu ateliéru DLW intenzivně prosvětlují i při minimální intenzitě okolního osvětlení. Odrážející se paprsky světla kontrastně prosvětlují rovněž okolní potemnělou kamennou zástavbu na Rue Marmontel, čímž se objekt DLW od ostatních novostaveb v okolí značně odlišuje.

Každá změna počasí fasádu probarví

Světlo činí fasádu vždy zajímavější,” říká Francois Dussaux. Upřesňuje, že počasí v Nantes se může měnit velmi rychle, často i několikrát během dne. Střídání slunečného počasí s tmavými mraky je tu na denním pořádku. „Fasáda naší drobné kancelářské budovy tuto vlastnost města musela náležitě uchopit. Namísto poškrábaných a nevkusně zohýbaných vln, které můžete vidět v nedalekých skladech a velkoobchodech, se na naší fasádě obrácené do ulice táhnou vzhůru pečlivě vylisované ostré ZACKENPROFILY. Barvy a úhly světelných odrazů na klikaté ploše fasády se mění spolu se slunečním svitem,” dodává jeden z autorů návrhu.

ZACKENPROFILY jsou rezuvzdorné, odolné a díky dvoumilimetrové tloušťce materiálu téměř
nezničitelné. Lze je instalovat svisle, vodorovně i šikmo.

ZACKENPROFILY jsou rezuvzdorné, odolné a díky dvoumilimetrové tloušťce materiálu téměř nezničitelné. Lze je instalovat svisle, vodorovně i šikmo.

Hliník pro Francii

Se společností PREFA jsme na naší budově spolupracovali poprvé. V letech 2015 až 2016 ještě nebyla ve Francii tak známá. Zaujal nás ale okamžitě jejich materiál. Tvárný, lehký a současně neskutečně odolný,” upřesňuje Dussaux. Hliníková fasáda byla nová i pro Didiera Bougearda, který ji na budovu DLW montoval. Dojem na něj udělal nejenom samotný výrobek, ale i přístup technické podpory, díky které montáž proběhla hladce a bez problémů. „Profily jsme montovali pomocí skrytých posuvných příponek PREFA na kovovou konstrukci, kterou jsme rovněž zakládali a montovali,” přibližuje Bougeard. Avšak nejvíce obdivoval rychlost a lehkost, s jakou celou fasádu nainstaloval. A to se hodilo, protože v úzké ulici Marmontel není pro stavební práce mnoho prostoru a nekomplikovaná a rychlá montáž vše značně zjednodušila. Po dobré spolupráci s architekty i se společností PREFA plánuje Didier Bougeard s hliníkem pracovat i v budoucnu.