Bytový dům Rezidence Vokovice II poskytne svým obyvatelům blízkost zeleně v podobě přírodního parku Divoká Šárka bez nutnosti rezignovat na komfort města – dům bude postaven přímo u stanice metra Nádraží Veleslavíný. Bytový dům, který nabídne celkem 42 bytů, navazuje na rezidenční projekt Vokovice I. Projekt by měl být dle aktuálních plánů dokončen koncem roku 2023.

Architektonický návrh pro developera Daramis zpracovalo architektonické studio LOXIA, které navrhlo i první etapu projektu. Architektonické provázání první a druhé etapy rezidenčního projektu Vokovice bylo jedním z důležitých požadavků, který museli architekti ve svém návrhu zohlednit, zároveň ale museli vzít v potaz fakt, že od dokončení první etapy projektu uběhlo již více než deset let, během kterých se spousta věcí posunula směrem vpřed, a bylo tedy nutné do architektonického návrhu zahrnout vyšší standardy odpovídající dnešní době.

V bytovém domě Rezidence Vokovice II, který bude postaven v místě mezi Červeným vrchem a vodní nádrží Džbán, najdeme celkem 42 bytů s dispozicemi od 1+kk až po 4+kk (obytná plocha od 35 m2 do 103 m2) a 54 parkovacích stání rozmístěných do celkem 8 podlaží (5 nadzemních a 3 podzemní). Každý navržený byt má balkon, terasu nebo předzahrádku, vlastní sklep a parkovací stání. Všichni rezidenti budou moci také využívat soukromou oplocenou zahradu. V celém bytovém domě bude fungovat systém centrální rekuperace a v jeho přízemí bude umístěn nebytový prostor vhodný například pro malý obchod.

Svažitý terén jako výzva pro architekty

Jednou z výzev, se kterou se architekti museli vypořádat, byl nerovný povrch svahu v lokalitě, kde bude Rezidence Vokovice II postavena. Díky svým bohatým zkušenostem se však architektům ze studia LOXIA podařilo z této překážky udělat přednost. „Byty jsme navrhli kromě nadzemních podlaží i v podlažích pod úrovní vstupu do domu, tzn. ve svahu obráceném směrem do zahrady, kde najdeme celkem 3 patra. Svah jsme tedy využili pro vytvoření zahrádek a zajištění zajímavých výhledů do okolí. Kontakt s přírodou byl pro nás absolutně zásadní, a tak jsme v návrhu pracovali především s transparentními materiály, mezi něž patří například skleněné zábradlí a velká okna, která jsou situována do obývacích pokojů. Otevíráme tak byty blíž k přírodě,“ vysvětluje hlavní architektka Jana Mastíková.